FOLLOW US: facebook twitter

«6ο Ηλείας Εγκώμιον»: Στο επίκεντρο ο πολιτισμός και τα ιστορικά μνημεία της Ηλείας

Ημερομηνία: 23-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87309″ img_size=”full”][vc_column_text]Άκρως ενδιαφέρουσα  ήταν και η  φετινή  εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας «Ηλείας Εγκώμιον» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ στον Πύργο, για 6η συνεχή χρονιά. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του , έχει θέσει τα νέα κοινωνικά δεδομένα , με αφετηρία την κοιτίδα του Ολυμπισμού και πολιτισμού, τον Επικούριο Απόλλωνα, την Αρχ. Ήλιδα, καθώς και τα δεκάδες Ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση  είχε κεντρική ομιλήτρια την κα Μαρία Μενεγάκη διδάκτορα γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με το επίκαιρο θέμα «Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν διανοούμενοι και πολιτικοί».

Με  την παρουσία της  εξαιρετικής  Χορωδίας Πανεπιστημίου Πατρών υπό την διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και πιανίστρια την Ελένη Παπαπροκοπίου, η οποία παρουσίασε ένα πλούσιο ρεπερτόριο κλασικής ελληνικής και ξένης μουσικής, την μοναδική ανάγνωση κειμένων του Καζαντζάκη, Σικελιανού, Σεφέρη από τον οδοντίατρο – μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου Γιάννη Μανώλη και με Επιμέλεια μουσικής/εικόνας από τον Παναγ. Μαρίνο– συνθέτη-στιχουργό η αξιόλογη εκδήλωση συνδύασε ιδανικά λόγο, εικόνα, ήχο και μουσική.

Καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος του Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου τραπεζικών Ηλείας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος τόνισε ότι επιδίωξη του Συλλόγου με το έκτο κατά σειρά αφιέρωμα στην Ηλεία , είναι η προβολή του τόπου, αλλά και αξίωση και στόχος, η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών, καθώς και η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους, η προστασία των μνημείων και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών, μια μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας.

Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης

Ακολούθησε η  συναρπαστική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας κας Μαρίας Μενεγάκη με τίτλο « Οι πολιτιστικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν διανοούμενοι και πολιτικοί» κατά την οποία περιέγραψε συνοπτικά θεωρίες που διατυπώθηκαν από πρωτοπόρους και τολμηρούς διανοητές στην Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη που εξέθρεψαν πολυάριθμα κοινωνικά κινήματα και κυρίως το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης στη βάση της συνειδητοποίησης και της καλλιέργειας της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της.

Κορυφαία στιγμή της θεμελίωσης του Ευρωπαϊκού ονείρου είναι για την κα Μενεγάκη η σύσκεψη της Σορβόννης το 1894 όταν με την παρουσία του Δημήτρη Βικέλα αποφασίζεται η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων και η τέλεσή τους στην Αθήνα για να τιμηθεί η χώρα στην οποία γεννήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα.

«Οι Ολυμπιακοί αγώνες έδωσαν στην Ελλάδα την πλήρη συνείδηση της πνευματικής και ηθικής της ενότητας. Εύχομαι στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες να έχουν παρόμοια τύχη.

Θα ήθελα να δώσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή τη μεγεθυσμένη εικόνα της αρχαίας Ελλάδας, το αίσθημα της ενότητάς της», ενώ ο Βικέλας προσκαλεί τους ξένους ακροατές να επισκεφτούν τα Ολύμπια, τον Ισθμό, τους Δελφούς, την Επίδαυρο.

Η κα Μενεγάκη παρέθεσε τη σκέψη του κορυφαίου Έλληνα φιλόσοφου Κορνήλιου Καστοριάδη η οποία συνοψίζει τον στοχασμό του πάνω  στη διαρκή  και δημιουργικά  εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή ιδέα «Αυτό που χρειάζεται είναι μια δημιουργία που θα έθετε στο επίκεντρο της ανθρώπινης ζωής άλλα νοήματα από την επέκταση της παραγωγής και της κατανάλωσης που θα έθετε διαφορετικούς στόχους ζωής, τέτοιους που να θεωρούνται από τα ανθρώπινα όντα πως αξίζουν τον κόπο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κα Μενεγάκη έθεσε τον προβληματισμό εάν το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης θα μείνει μόνο σαν ανεκπλήρωτη ιδέα στη σκέψη λίγων φωτισμένων προσωπικοτήτων και θα διαχειρίζεται  σε επίπεδο κυβερνήσεων ή μεγάλων πολιτιστικών ομάδων.

Τέλος η  ομιλήτρια πρόσφερε στον κο Τριανταφυλλόπουλο το βιβλίο της «Ιστορία του γαλλικού πολιτισμού – διαπολιτισμικές ωσμώσεις από τη Γαλλική Επανάσταση ως τις μέρες μας» και δέχτηκε μια χειροποίητη εικόνα ως δώρο από το Δ Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot