FOLLOW US: facebook twitter

6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου: Θεατρική παράσταση Σι Λόντε

Ημερομηνία: 04-06-2023 | Συντάκτης:

«Σι Λόντε – Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική»

Η ομάδα δράσης της βιβλιοθήκης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, διοργάνωσε μια ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου «Σι Λόντε – το κορίτσι που βρήκε τη μουσική»,  του συγγραφέα Μίλτου Πιστώφ, στις 31/05/2023 και 1/06/2023, στο αμφιθέατρο του σχολείου. Η ιστορία αφηγείται την περιπέτεια ενός μικρού αλλά θαρραλέου κοριτσιού μιας αφρικανικής φυλής. Οικολογικές, φυλετικές, οικογενειακές και καλλιτεχνικές ανησυχίες ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη την θέληση μέσα μας.

Κάπου στην Αφρική υπάρχει ένα μουσικό χωριό, το Αμπαγιόμι, όπου όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική!! Ζουν, αναπνέουν, δουλεύουν μουσικά, δηλαδή με ρυθμό. Αν ας πούμε σκουπίζουν, το κάνουν με ρυθμό, όταν μασουλάνε καρότα με ρυθμό και ούτω καθεξής. Κάθε πρωί τον ρυθμό της ημέρας δίνει από την καλύβα της η γιαγιά με το τύμπανό της. 

Ωστόσο, ένα πρωινό το τύμπανο της γιαγιάς δεν ακούγεται. Οι κάτοικοι του χωριού αναστατώνονται, αφού δεν ξέρουν πώς να ζουν χωρίς ρυθμό. Αν και ο αρχηγός του χωριού στέλνει τους τρεις πιο γενναίους άντρες του να αναζητήσουν τη γιαγιά Μάχα, το μυστήριο θα λύσει η μικρή εγγονή της, η Σι Λόντε. 

Σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στη ζούγκλα, θα περάσει πρώτα από το χωριό με τους γορίλλες, θα συναντηθεί με το πιο άγριο λιοντάρι και, έστω για μια στιγμή, θα ξαναβρεθεί με τη γιαγιά της, κατορθώνοντας να επαναφέρει τη μουσική στο χωριό.

Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη θέληση μέσα μας.

Ο Μίλτος Πιστώφ γράφει για την ανυπέρβλητη δύναμη της μουσικής, τη σημασία του ρυθμού, την αναζήτηση της αλήθειας, τις συνέπειες της έλλειψής τους στη ζωή μιας κοινωνίας, τη δύναμη της κοινότητας και τους μεταξύ των μελών της δεσμούς. Και για να αποκατασταθούν, επιστρατεύεται ένα παιδί που με ισχυρή θέληση και πίστη, θα μπει στα πιο δύσκολα μονοπάτια για να επαναφέρει την «κανονικότητα» στον τόπο της. Η πολύ όμορφη εικονογράφηση, του βιβλίου, ανήκει στον Γιάννη Σκουλούδη. 

Η παράσταση παίχτηκε δύο ημέρες και την παρακολούθησαν όλα τα παιδιά του σχολείου καθώς και πολλοί γονείς. Στην παράσταση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος.  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης, μας ταξίδεψαν στο Αμπαγιόμι, γνωρίσαμε τη Σι Λόντε, βοήθησαν να ανακαλύψουμε το ρυθμό που υπάρχει παντού γύρω μας και μέσα μας. Χόρεψαν, τραγούδησαν  και διασκέδασαν. Τα παιδιά απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων όπως επίσης και οι συντελεστές της παράστασης. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Στο τέλος της παράστασης ο Μίλτος Πιστώφ, μίλησε στα παιδιά και απεύθυνε χαιρετισμό. 

Η μουσικός του σχολείου Χριστίνα Λυμπέρη, ήταν η ψυχή  της παράστασης και  επιμελήθηκε κάθε της λεπτομέρεια. Πολύτιμες συνεργάτιδες οι δασκάλες της Ε΄ τάξης Ελένη Τσίμπρη και Αγγελική Συναδινού. Η εικαστικός  Φωτεινή Καλλέργη, δημιούργησε το περιβάλλον της ζούγκλας, ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που ανέδειξε την παράσταση με τη σημαντική συμβολή του Λάμπρου Τσακριλή. Η    διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Κουνέλη, η καθώς και η ομάδα δράσης της βιβλιοθήκης και κυρίως οι: Γιώργος Τσουράς, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Δήμητρα Μπότσα, Κων/νος Βάρρας και  Κων/νος Χριστόπουλος με την υποδιευθύντρια Ευγενία Παπανικολάου  συνέβαλλαν σημαντικά στην πραγματοποίηση της παράστασης. Οι γονείς του σχολείου Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Νίκος Ζουμβρούλης βοήθησαν σημαντικά με τις πολύ όμορφες κατασκευές τους καθώς και  ο κ. Οικονόμου. Η Ελένη Βελισσάρη, η Δώρα Ψαρρά και ο Σύλλογος Γονέων υποστήριξαν τη δράση . 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της  παράστασης, καθώς και στους γονείς που έδειξαν τη συμπαράσταση και την αγάπη τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia