FOLLOW US: facebook twitter

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Πρεμιέρα την Παρασκευή 24/01 στην Αμαλιάδα-Το πρόγραμμα

Ημερομηνία: 22-01-2020 | Συντάκτης:
-Στο Cine Cinema όλες οι προβολές με δωρεάν είσοδο
-Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και έκθεση κόμικ «Εν αιθρία» στον Πολυχώρο

Στην πόλη της Αμαλιάδας φιλοξενείται για έκτη συνεχή χρονιά, από την προσεχή Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, μεταφέροντας τους θεατές σε νέους κόσμους και εμπειρίες μέσα από την παρουσίαση πραγματικών γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων υπό την σκηνοθετική “ματιά” καταξιωμένων ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ήλιδας, θα προβληθούν στο CineCinema, κάποιες από τις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες ντοκιμαντέρ, ορισμένες σε πρώτη προβολή, οι οποίες έχουν διακριθεί και βραβευτεί από μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.

Συνολικά θα προβληθούν επτά ξένα ντοκιμαντέρ και δύο ελληνικά, ενώ στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται σεμινάριο για τις τεχνικές του animation και μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία 10».

Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα είναι η σκηνοθέτρια Iara Lee από την Βραζιλία, η οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταινία της “Μπουρκίνα Φάσο” που θα προβληθεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης το Σάββατο στις 9 το βράδυ. Η IaraLee, κινηματογραφίστρια, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια κορεάτικης καταγωγής δουλεύει στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Είναι η δημιουργός του Cultures of Resistance Network Foundation (γνωστό και ως το Caipirinha Foundation) και υποστηρίκτρια της GreenpeaceInternational, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Κέντρου των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πολλών ακόμη οργανώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το φεστιβάλ διεξάγεται στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος φιλοξενείται, όπως κάθε χρόνο, στην Αμαλιάδα, αλλά και σε άλλες 7 πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Άργος, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο). Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος είναι η Κλεώνη Φλέσσα και την επιμέλεια της διοργάνωσης για το Νομό Ηλείας έχει η Λίνα Γιαννοπούλου.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές γίνονται στο Cine Cinema και ξεκινούν στις 18.00 το απόγευμα ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για όλες τις ταινίες του φεστιβάλ.Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν την Παρασκευή ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 9 το βράδυ.

Πρόγραμμα προβολών

24 Ιανουαρίου, Παρασκευή

18:00 Labyrinth / Λαβύρινθος– Δημήτρης Αθανίτης | 75’ | Ελλάδα 2019

19.30 LetterfromMasanjia / Γράμμα από τη φυλακή– LeonLee | 76’ | Καναδάς 2018

21:00 Ridersofdestiny. Αναβάτες του πεπρωμένου– MichaelNiermann |88′ | Γερμανία 2019

25 Ιανουαρίου, Σάββατο

18:00 DancingwithMonica / Χορεύοντας με τη Μόνικα AnjaDalhoff | 74’ | Δανία 2017.

19.30 StartingwithFragments / Ξεκινώντας με κομμάτια OmarShalash, RobertDobe | 80’ | Γερμανία 2019

21:00 TελετήΕναρξης

21:15 Burkinable Rising- the Art of Resistance in Burkina Faso/ Ηεπαναστατικήτέχνηστη Burkina Faso IaraLee | 72’ | Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Βουλγαρία 2018

26 Ιανουαρίου, Κυριακή18:00 Strangers / Ξένοι– LauraKansy, OskarZoche | 75’ | Γερμανία 2019

19:30 Il Pittore della Tenda / ΟζωγράφοςτηςΣκηνής Renato Lisanti | 72’ | Ιταλία 2018: Παλέρμο, 1969.

21:00 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA –ΤαΧίλιαΧρώματατηςΖωής Δήμητρα Ζήρου | 105’ | Ελλάδα 2018

Παράλληλες δράσεις- Σεμινάρια

Στις 25 Ιανουαρίου από τις 16.00 έως τις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, θεωρητικό σεμινάριο σχετικά με τη  τέχνη του stopmotion (τεχνικές animation με φιγούρες από πλαστελίνη) και το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την ματιά του σκηνοθέτη Thomas Kunstler. Θα παρουσιαστούν δύο έργα του το “Ρεμπέτικο” και το “Δεν λες κουβέντα”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο linayannopoulou@gmail.com

Εν αιθρία 10

Στην Αμαλιάδα, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενείται παράλληλα με το φεστιβάλ, μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία» στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας , με την υποστήριξη της ComicdomPress. Στη δέκατη, επετειακή διοργάνωσή της, η «Εν Αιθρία 10» παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά. Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία”, μία πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζει έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τούς κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο.

H “Πρωινή” είναι χορηγός επικοινωνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος