FOLLOW US: facebook twitter

62 χρόνια Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: Έκοψε την πίτα του το Σωματείο της Παπαχριστοπουλείου

Ημερομηνία: 29-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80960″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Παρουσίαση της δωρεάς της βιβλιοθήκης  του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου

 

Σε μια ζεστή γιορτή, το Σάββατο που πέρασε η Βιβλιοθήκη έκοψε την πίτα της απολαμβάνοντας για άλλη μια φορά την αγάπη και την συμπαράσταση των φίλων και μελών της, που γέμισαν το Αναγνωστήριο.

Μια εκδήλωση «θεσμός» πια στα 62 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης που διατηρεί σχέσεις ουσίας με τους πολίτες, μέσα από τις δραστηριότητές της αλλά και το «συμβολισμό» της. Το πρώτο πολιτιστικό σωματείο της πόλης, που κατάφερε να έχει και συνέχεια και συνέπεια όλων όσων οραματίστηκαν οι ιδρυτές του το 1957.

Το Αναγνωστήριο γέμισε, η πίτα κόπηκε, μοιράστηκε, περίσσεψαν οι ευχές αλλά και το ενδιαφέρον των μετεχόντων για τα προγράμματα που τρέχουν και φέτος, αλλά και για τα σχέδια για συνέχεια.

Κορμός της συνάντησης η σύντομη παρουσίαση του «απολογισμού» της χρονιάς που πέρασε, με ένα 8λεπο ταινιάκι που ενδεικτικά περιέλαβε όλες τις δράσεις. Από παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές εκδηλώσεις, την Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας,  εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές που αφορούν την τοπική μυθολογία και ιστορία, Κινηματογραφικές Συναντήσεις, Θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρια ζωγραφικής  και φυσικά το ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ, το μικρό ανοικτό πανεπιστήμιο, που αποτελεί τον κορμό της δραστηριότητας του Σωματείου εδώ και χρόνια.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης η σύντομη παρουσίαση της βιβλιοθήκης Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, που τον περασμένο Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε η λεπτομερής καταγραφή και καταλογοποίησή του, έπεται η έκδοση του καταλόγου… αν βρεθούν χρήματα.

Η δωρεά του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου και της οικογένειάς του

Η βιβλιοθήκη που δώρισε στο Σωματείο η Σόνια, η Όλγα και φυσικά ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, περιλαμβάνει 1100 τόμους και ένα μικρό αρχείο λογοτεχνικών περιοδικών που η καταγραφή του αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Τα βιβλία προέρχονται από προσφορές, δώρα και καταθέσεις φίλων, συναδέλφων, καλλιτεχνών, συγγραφέων περισσότερο ή λιγότερο γνωστών προς τα μέλη της οικογένειας των δωρητών.

1100 βιβλία με χειρόγραφες αφιερώσεις των συγγραφέων τους ή των μεταφραστών τους στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο θησαυρό, εξαιτίας των αφιερώσεων αυτών, που οφείλει να φυλαχτεί και να διασωθεί, οι αφιερώσεις εξάλλου θα μπορούσαν να ανθολογηθούν και να αποτελέσουν ένα νέο ερέθισμα για τους ιστορικούς της λογοτεχνίας…

Οι χειρόγραφες αφιερώσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος, την αξία τους πρώτος είχε επισημάνει ο Πέτρος Χάρης, ο οποίος το κατατάσσει στις ανεπίσημες πηγές των ιστορικών, στα πάρεργα και ανέκδοτα έργα, τα οποία όμως χρειάζονται μελέτη των ειδικών.

Οι σημειώσεις στη βιβλιοθήκη «γράφουν» δικό τους «σενάριο», αν συντεθούν, είναι πρωτότυπες, φανερώνουν τη σχέση του αφιερωτή με τον αποδέκτη, έχουν εκφραστική αρτιότητα και αυτοτέλεια, αποτελούν «διαμαντάκια» μικροκείμενα…

Μέσα στους αφιερωτές, Έλλη Αλεξίου, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Διδώ Σωτηρίου, Ρίτα Μπούμη Παπά, Ε. Κριαράς, Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ, Ρούλα Κακλαμανάκη, Σπύρος Τσακνιάς, Αμαλία Τσακνιά, Μάρκος Μέσκος, Σωκράτης Σκαρτσής, Νίκος Κάσδαγλης, Άντεια Φραντζή…

Στην πίτα της Βιβλιοθήκης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η βουλευτής Εφη Γεωργοπούλου, οι υποψήφιοι βουλευτές Μ. Κατρίνης και Σ. Κότσιφας,  ο δήμαρχος Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ρ.  Γκουβίτσα και Ν.  Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ  Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο επικεφαλής του Ηλείου, Αλ.  Μανωλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας Λ. Πολυχρονόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου (μακροβιότερο μέλος) Αν. Καλύβας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θ. Θεοδόσης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Γ. Γεωργακόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Αμαλιάδας Δ. Ράλλης και Δ.  Κράλλης, η Καλλιτεχική Διευθύντρια του Δήμου Ήλιδας Ξένια Σαφαρή και πλήθος κόσμου

Την πίτα ευλόγησε ο πατήρ Αλέξιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

 

Ελένη Σκάβδη[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1548753119306-c84f926a-f159-6″ include=”80958,80961″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot