FOLLOW US: facebook twitter

Τα 60 λεπτά έπιασε από τις πρώτες μέρες το θερμοκηπιακό καρπούζι στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62259″ img_size=”full”][vc_column_text]Αισιοδοξία λόγω της υψηλής ζήτησης –“Σκοπελος” τα μεταφορικά λόγω της αύξησης του τονάζ

Από μια σχετική αλλά γενικευμένη αισιοδοξία λόγω της υψηλής τελικά ζήτησης και των καλών τιμών,  αντικαταστάθηκε  ο αρχικός προβληματισμός των καρπουζοπαραγωγών και η αγωνία τους για το πώς θα κινηθεί η φετινή εμπορική και παραγωγική  χρονιά που ξεκίνησε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού.

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι τιμές των θερμοκηπιακών καρπουζιών της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αχαίας, έχουν φτάσει τα 60 λεπτά, διατηρώντας ανοδικές τάσεις τις προηγούμενες ημέρες με την ζήτηση να ζεσταίνεται τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει στο ypaithros.gr ο εξαγωγέας καρπουζιών  Διονύσης Τακτικός από την Νέα Μανωλάδα αν και οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν με απαισιοδοξία καθώς στην αγορά υπήρχαν τα μαροκινά και Ιρακινά καρπούζια και η ζήτηση φαινόταν περιορισμένη στην ευρωπαϊκή αγορά, μόλις άνοιξε ο καιρός τα σουπερ μάρκετ ενδιαφέρονταν να βάλουν τα καρπούζια στην μαναβική τους.  Παράλληλα η ζήτηση εκφράζεται από  τις Βαλκανικές χώρες, την Αγγλία , την Ιταλία, την Γερμανία και την Ουγγαρία.  Ο καρπουζοπαραγω γός Γιώργος Αχαμνός από τα Δουνέικα,  δήλωσε από την πλευρά του ότι το καρπούζι παρά την αρχική ανησυχία ξεκίνησε δυναμικά και μάλιστα  φτάνει και τα  60 λεπτά το κιλό, την στιγμή που πέρυσι την ίδια εποχή ξεκίνησε με 35-40 λεπτά.  Τόνισε ακόμα ότι φέτος  η θερμοκηπιακή παραγωγή καρπουζιού στην Ηλεία έχει μεγάλες αποδόσεις λόγω της πολή καλής ποιότητας του προϊόντος.

Ωστόσο αυτό το καλό κλίμα, έρχεται να επηρεάσει αρνητικά ο ‘σκόπελος’ των μεταφορικών ενόχει της αύξησης των τονάζ , αφού όσο αυξάνεται η παραγωγή αυξάνεται και το μεταφορικό κόστος σε αντιστάθμισμα της μεταφοράς των φορτηγών άδειων και το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση στην τσέπη του παραγωγού.  Όπως εξηγεί ο κ. Τακτικός αυτή τη στιγμή επειδή ακόμα οι ποσότητες είναι μικρές προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ακόμα. Από την επόμενη όμως εβδομάδα που θα συξηθούν οι ποσότητες θα φανεί το πρόβλημα γιατί οι μεταφορικές δεν θέλουν να γυρίζουν τα φορτηγά τους άδεια. Όσο όμως ζεσταίνει ο καιρός οι παρούσες συνθήκες θα αμβλυνθούν στο βαθμό που θα ανοίξει πανυρωπαϊκά η αγορά και θα αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Όπως είπε “αν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση όσο φαίνεται, οι εξαγωγείς και εισαγωγείς πληρώνουν και τα  ναύλα”.  Το ίδιο εικάζουν ότι δεν θα συμβεί με το  υπαίθριο καρπούζι, που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την μεταφορά του και τα ναύλα θα μετακυλίονται πιέζοντας τις τιμές του παραγωγού.

Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot