FOLLOW US: facebook twitter

50% κάτω η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ηλεία: Μεγάλη η ζημιά στο αράπικο φυστίκι που έπεσε θύμα της καλοκαιρινής κακοκαιρίας

Ημερομηνία: 06-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74927″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αραχίδα, μια από τις παραδοσιακές και αποδοτικές καλλιέργειες της Ηλείας, δεν πήγε καλά αυτή τη σεζόν. Το γνωστό σε όλους αράπικο φιστίκι, το οποίο στο νομό μας παράγεται σε πολύ καλή ποιότητα, φέτος έπεσε θύμα της θερινής κακοκαιρίας. Οι βροχές που έπεσαν προκάλεσαν σημαντικές βλάβες στο ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί σχεδόν κατά 50% κατά μέσο όρο. Στις αμμουδέρες της Αγουλινίτσας, του Αγ. Ιωάννη Πύργου, της Κάστας Κορακοχωρίου, του Κορακοχωρίου, η συγκομιδή δεν άφησε ικανοποίηση στους παραγωγούς, που πλέον περιμένουν τα πορίσματα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις για να καλύψουν το απολεσθέν εισόδημα.

Μιλήσαμε με τον Δήμο Φωτεινόπουλο από το Καλλίκωμο, παραγωγό αραχίδας στην περιοχή της Αγουλινίτσας και αναφέρθηκε τόσο στη συνολική εικόνα του παραγόμενου προϊόντος στην Ηλεία, όσο και στη φετινή σεζόν.

«Η παραγωγή είναι η μισή από πέρυσι. Υπολογίζουμε πως η απόδοση φέτος είναι στα 200 κιλά ανά στρέμμα όταν σε καλές χρονιές έχουμε 400 και 500 κιλά. Οι πλημμύρες και η κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι, έκαναν μεγάλη ζημιά και επηρέασαν σημαντικά το ριζικό σύστημα των φυτών, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα» επισήμανε. Η παραγωγή της αραχίδας της Ηλείας ξεκινά με τις φυτεύσεις από τις 20 Απρίλη έως τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται με τη συγκομιδή από τις 10 Σεπτέμβρη έως τα τέλη Οκτώβρη. Και με το τέλος της συγκομιδής η αποτίμηση απογοήτευσε τους παραγωγούς.

«Η εικόνα είναι η ίδια σε όλο το νομό στις περιοχές που καλλιεργούν αραχίδα. Είναι περίπου έξι με επτά χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ηλεία. Οι παραγωγοί περιμένουν πλέον τις αποζημιώσεις. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ περνούν ακόμα από τις καλλιέργειες για να δουν την εικόνα στο τελευταίο στάδιο και τη συγκομιδή» σημείωσε ο κ. Φωτεινόπουλος. «Σαν παραγωγή η αραχίδα είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα στο νομό. Από τη δεκαετία του 1980 κράτησε ζωντανό τον αγρότη και ακόμα του δίνει εισόδημα» σχολίασε.

Οι τιμές κυμαίνονται στα 80 με 90 λεπτά το κιλό και στις πολύ υψηλές ποιότητες και ένα ευρώ. Ωστόσο οι συνέπειες της κακοκαιρίας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου μείωσαν σημαντικά την παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών..[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1541492609160-dfe40573-f268-10″ include=”74928,74929,74930,74931″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot