FOLLOW US: facebook twitter

5 τρόποι να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη σας

Ημερομηνία: 26-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

anoiksi-louloudi-koritsi

Είμαστε έτοιμοι να επικεντρωθούμε στα ευχάριστα -πάντα υπάρχουν, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε με αυτά!- και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας γι’ αυτά;

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το να λες «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ». Έχει να κάνει με τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε όταν καλά πράγματα έρχονται στον δρόμο μας, όταν εκτιμάμε όσα θετικά συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί επιλογή και στάση ζωής. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να την εξασκήσουμε, για να αποτελέσει πραγματικά μέρος της καθημερινότητάς μας;

1. Αναζήτηση μέσα μας 
Συνήθως ταυτίζουμε τον όρο «ευγνωμοσύνη» με την πρακτική να ευχαριστούμε τους άλλους για όσα μας προσφέρουν. Πράγματι, αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της ευγνωμοσύνης. Υπάρχει όμως και μία άλλη -εξίσου σημαντική- πλευρά.
Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον εαυτό μας. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναζητήσουμε το καλό μέσα μας, να αναρωτηθούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θαυμάζουμε στον εαυτό μας και είμαστε ευγνώμονες
γι’ αυτά. Αντί να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη αναζητώντας ατέλειες και ψεγάδια, θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε σε κάτι που μας αρέσει στο είδωλό μας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα μπορούσαμε ακόμη να φτιάξουμε μια λίστα με 10 πράγματα που μας αρέσουν πάνω μας. Μπορεί να πρόκειται για χαρακτηριστικά εξωτερικής εμφάνισης, προσωπικές επιτυχίες και στοιχεία της προσωπικότητάς μας, τα οποία θα αναπτύσσαμε με μεγάλη ευκολία αν αφορούσαν έναν φίλο μας, αλλά δυσκολευόμαστε να τα αποδεχθούμε για τον εαυτό μας. Συχνά υποβαθμίζουμε τις επιτυχίες μας, ενώ ταυτόχρονα πλέκουμε το εγκώμιο κάποιου άλλου με αφορμή το ίδιο ακριβώς γεγονός. Μόλις φτιάξουμε, λοιπόν, τη λίστα μας, καλό είναι να την κουβαλάμε παντού μαζί μας. Κάθε φορά που είμαστε έτοιμοι να υποτιμήσουμε -για μία ακόμα φορά- τον εαυτό μας, βγάζουμε τη λίστα από την τσέπη μας και τη διαβάζουμε!

2. Διαλογιζόμαστε 
Φέρνουμε στο μυαλό μας μια στιγμή που είχαμε νιώσει πραγματική ευγνωμοσύνη. Μπορεί να πρόκειται για τα καλά νέα που μάθαμε για ένα μέλος της οικογένειάς μας ή για ένα υπέροχο δώρο που λάβαμε από κάποιον που αγαπάμε πολύ. Ξαναζούμε τη στιγμή σαν να συνέβαινε τώρα. Δίνουμε
σημασία στα συναισθήματα και στις σωματικές αντιδράσεις μας καθώς ανακαλούμε στο μυαλό μας αυτήν την εμπειρία. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη μνήμη αυτή να ξεθωριάσει, αλλά συνεχίζουμε να χαλαρώνουμε νιώθοντας τα θετικά συναισθήματα που ξύπνησε μέσα μας το αίσθημα ευγνωμοσύνης. Δοκιμάζουμε την πρακτική αυτή αρκετές φορές μέσα στην ημέρα ανακαλώντας στη μνήμη μας για 1-2΄ αντίστοιχες στιγμές ευγνωμοσύνης. Έτσι, θα αρχίσουμε να νιώθουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά μας.

thank-you-ammos-thalassa

3. Δίνουμε ένα χέρι βοήθειας 
Η προσφορά στους άλλους, για παράδειγμα η βοήθεια προς τους γύρω μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που περνάμε και εμείς ή είχαμε περάσει στο παρελθόν, είναι ένας τρόπος εξάσκησης της ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητά μας. Δείχνοντας τη φροντίδα μας σε ανθρώπους, κάνοντάς τους να νιώσουν και πάλι ζωντανοί, βρίσκουμε ευγνωμοσύνη και γαλήνη ψυχής μέσα μας.

4. Κοιτάμε γύρω μας
Ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας παρατηρήσουμε πόσα όμορφα πράγματα έχουμε στη ζωή μας: την οικογένειά μας, τους φίλους μας, ένα όμορφο και ζεστό σπίτι. Για πολλά από αυτά, μπορεί να έχουμε προσπαθήσει, να έχουμε κοπιάσει και να τα έχουμε καταφέρει. Το αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας, αλλά νιώθουμε ευγνωμοσύνη και για εκείνα που μας δόθηκαν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Περπατώντας στον δρόμο, παρατηρούμε πόσα θετικά πράγματα υπάρχουν γύρω μας, τα οποία μπορούμε να δούμε, να αισθανθούμε, να απολαύσουμε: τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών, τη μυρωδιά του ζεστού ψωμιού από τον φούρνο, τη ζεστασιά του ήλιου.

5. Δεχόμαστε την αγάπη των άλλων 
Ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώσουμε όχι μόνο όταν δίνουμε εμείς, αλλά και όταν μας προσφέρουν οι άλλοι. Η προσφορά βοήθειας και στήριξης, το ενδιαφέρον των γύρω μας, μια καλή κουβέντα σε μια δύσκολη στιγμή, ένα δώρο, η έκφραση αγάπης και εκτίμησης απέναντί μας είναι πολύτιμες πηγές δύναμης και νοήματος στη ζωή μας, που αξίζει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τα βιώσει συναισθηματικά και σωματικά και να αντλήσει δυνάμεις από αυτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia