FOLLOW US: facebook twitter

46χρονος κατηγορείται για τη μεγάλη φωτιά

Ημερομηνία: 17-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Τραγικός ο απολογισμός της καμένης δασικής και αγροτικής γης – Στάχτη περίπου 1000 στρέμματα σε Φρίξα – Σκιλλουντία

Ένας 46χρονος υπήκοος Αλβανίας, συνελήφθη και αντιμετωπίζει την κατηγορία της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια στην περιοχή της Φρίξας. Ο φερόμενος ως δράστης Α.Β. του Κ., που σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη χθες στο πλαίσιο του αυτοφώρου από άνδρες του Ανακριτικού Τμήματος της Π.Υ. Πύργου. Ο κατηγορούμενος κρατείται και με εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας θα οδηγηθεί σήμερα στις 10:00, ενώπιον του. Στο μεταξύ μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας συνεχιζόταν η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, καθώς ένα μέτωπο παρέμενε ενεργό γύρω από τη Φρίξα. Μάλιστα υπήρξαν στιγμές που έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνο και απειλητικό, ωστόσο κατάφεραν μετά από μάχη οι πυροσβέστες να το ελέγξουν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δασαρχείου, η περίμετρος της φωτιάς καλύπτει 3500 στρέμματα και από αυτά έχουν καεί περίπου 1000. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής η φωτιά έχει κάψει 600 στρέμματα, καθώς στη ζώνη υπάρχουν πολλά σημεία όπου παρέμειναν ανέπαφα από τις φλόγες.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες την Κυριακή, έως τα ξημερώματα που κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι και πλέον έκαναν την εμφάνισή τους τα εναέρια μέσα για να επιχειρήσουν στοχευμένα στα δύσβατα σημεία. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα Canadair δύο CL 215 και δύο CL 415 που μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας και ένα ελικόπτερο Super Puma. Όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συχνές κυρίως μετά το μεσημέρι, όποτε και οι άνεμοι ενισχύθηκαν. Κυρίως πρόβλημα υπήρξε στην περιοχή της Φρίξας όπου δύο φορές οι φλόγες κινήθηκαν απειλητικά προς το χωριό. Ιδιαίτερα τη νύχτα της Κυριακής η φωτιά απείλησε την παλιά Σκιλλουντία, τη Σκιλλουντία, τα Καλυβάκια και τα παλιά Καλυβάκια, πλησιάζοντας επικίνδυνα στις περιοχές αυτές.

Όπως δήλωσε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, «η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) ημέρα ήταν με συνθήκες καλοκαιριού, 32 βαθμοί με 8 κατά τόπους 10 μποφόρ. Ήταν δύσκολη η φωτιά με πολλές κηλιδώσεις. Επειδή είχε αέρα δεν έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της, με αποτέλεσμα να έχουμε μέσα στη φωτιά πολλές μικρότερες φωτιές και πολλές αναζωπυρώσεις. Έχουμε σημεία απροσπέλαστα και εκεί επιχειρούν τα ερπυρστριοφόρα, ώστε να προωθούμε τα πεζοπόρα τμήματά μας, αλλά και τα υδροφόρα για να γίνει πλήρης κατάσβεση» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην περιοχή.

Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης χαρακτήρισε δύσκολη την πυρκαγιά. «Υπό ακραίες συνθήκες, καταφέραμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και αποφύγαμε τα χειρότερα. Να ευχαριστήσω την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια και τους Δήμους, καθώς το αποτέλεσμα αυτό είναι συλλογική προσπάθεια και όχι ενός και μόνο φορέα. Να κάνω μία έκκληση και να πω πως η φωτιά  δεν είναι παιχνίδι και δεν πρέπει να παίζουμε με το μέλλον του τόπου μας».

Μπαλιούκος: «Στη Σκιλλουντία τρόμαξα περισσότερο από το 2007»

Ο δήμαρχος Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος σε δηλώσεις του τόνισε πως η Πυροσβεστική έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις. «Είναι γεγονός πως  αιφνιδιαστήκαμε, γιατί ζούμε στην Ηλεία, που έρχεται από το 2007 με νεκρούς και καταστροφές, φόβο και πόνο και ζούμε μέσα στον χειμώνα, ένα τέτοιο γεγονός. Την ώρα που η φωτιά απειλούσε να μπει στη Σκιλλουντία, φοβήθηκα τόσο, που δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει φοβηθεί πάλι το 2007. Είναι απαράδεκτο. Εκτιμώ ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) και εύχομαι αυτό να επαληθευτεί, να φανεί ότι όλο αυτό το γεγονός οφείλεται σε απερισκεψία κάποιου παραγωγού ή αγρότη, γιατί αν δεν είναι αυτό και υπάρχει εγκληματική ενέργεια, μας αξίζει αυτό που πήγαμε να πάθουμε. Γιατί και ως κοινωνία δεν έχουμε αντανακλαστικά, να καρφώσουμε, να σταυρώσουμε αυτόν που το έκανε, σε έναν νομό που έχει μετρήσει τόσους νεκρούς στο πρόσφατο παρελθόν. Θεωρώ ότι δεν αξίζουν τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι και οι υπερήλικες αυτή την τρομάρα που πέρασαν χθες (σ.σ. προχθές). Στη Σκιλλουντία ήταν τύχη το ότι η φωτιά δεν μπήκε μέσα στα σπίτια. Μια εικόνα καταστροφική και αποκαρδιωτική για έναν νομό που έχει υποφέρει από αυτό το γεγονός και έπρεπε να είναι παρελθόν αυτές οι κινήσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στους πολίτες, ότι οι φορείς και οι θεσμοί που εμπλέκονται στην κατάσβεση, θα είναι κάθετοι και απαιτητικοί στην τιμωρία τέτοιων γεγονότων. Αυτό είναι το μήνυμα στον δήμο και στους δημότες μου. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αποκαλυφθούν είτε αφορούν ενέργειες που πάνε να καλύψουν παραβατικές πράξεις, είτε αφορά τον παραγωγό που δεν έχει μυαλό. Με αυτόν τον καιρό ήταν έγκλημα να πάει να κάψει τα λιόκλαρα. Δεν του οφείλουν τίποτα όλοι αυτοί που τρόμαξαν και υπέστησαν ζημιές» είπε ο κ. Μπαλιούκος.

Ωστόσο επισήμανε ότι τον φοβίζει ότι μέσα σε χειμερινή περίοδο υπήρξαν τέτοιες στιγμές. «Φανταστείτε τι έχει να γίνει το καλοκαίρι που δεν θα έχουμε την ίδια δυνατότητα στην κατάσβεση. Είναι τρομακτικό».

Όσο για την κινητοποίηση του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων επισήμανε πως δεν γίνεται να τα περιμένουμε ως κοινωνία όλα από την πολιτεία και ο δήμος θα πρέπει τα λίγα που λαμβάνει από την πολιτεία, αυτά να πιάνουν τόπο. «Πρέπει από κοινού όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια και στον εθελοντισμό. Χθες είχαν τρία χωριά φωτιά. Στα δύο ήταν παρόντες όλοι, γυναίκες άνδρες, στο άλλο η τέλεια απουσία» σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος