40 πρόεδροι κοινοτήτων υπογράφουν για ακαρπία και αποζημιώσεις από τις φωτιές
Νέο αγώνα ξεκινούν οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας για το χαμένο τους εισόδημα από το ελαιόλαδο ζητώντας συνάντηση με την τοπική ηγεσία και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Έναν νέο αγώνα για την λήψη άμεσων μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους λόγω της παρατεταμένης ακαρπίας της ελιάς που «σφράγισε» αρνητικά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ξεκίνησαν ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας έχοντας έμπρακτα στο πλευρό τους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων και αγροτικών συλλόγων από όλον τον νομό. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, η μη επαρκής ψύξη κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς και άλλοι παράγοντες οδήγησαν στην χαμηλή έως και καθόλου παραγωγή ελαιοκάρπου, με αποτέλεσμα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νομού να έχει μειωθεί δραματικά. Όπως είναι γνωστό η ακαρπία της ελιάς βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνεται , ενώ παραμένει άγνωστο ακόμα το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης προς την Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το θέμα αυτό. Κι επειδή ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα δεν δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό προς τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς αποφάσισαν να κινητοποιηθούν δυναμικά προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Ηλείας, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου έχει μείωση από 50% με 60%. Οι αρχικές εκτιμήσεις για 17.000-18.000 τόνους τελικώς ήταν ανέφικτες και η ελαιοπαραγωγή δεν ξεπέρασε περίπου τους 14..000 τόνους . Κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ήταν στους 28.000 τόνους περίπου, οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής που μεταφράζεται σε πάνω από 1,2 εκ. ευρώ! Αν συνυπολογίσει κανείς και το χαμένο εισόδημα από τις καμένες ελιές των δύο τελευταίων μεγάλων πυρκαγιών το νούμερο είναι απροσδιόριστο και αυτά είναι λεφτά που λείπουν από την τοπική οικονομία.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες έχει συγκροτηθεί μια άτυπη επιτροπή από Ηλείους ελαιοπαραγωγούς που συγκέντρωσε ως τώρα και 40 υπογραφές προέδρων τοπικών κοινοτήτων – για να υπάρχει και μια θεσμική εκπροσώπηση- όπου έχει συνταχθεί ένα έγγραφο που έχει ήδη φτάσει στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Νίκου Κοροβέση προκειμένου να ενημερωθεί για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να οριστεί εντός των ημερών μια μεταξύ τους συνάντηση. Στη συνέχεια το έγγραφο αυτό θα σταλεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Οικονομικών και στους βουλευτές, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια.
Τι ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί
Οι ελαιοπαραγωγοί και οι εκπρόσωποι τους ( πρόεδροι κοινοτήτων και αγροτικοί σύλλογοι) ζητούν: αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς ελαιοκομικής περιόδου 2023-2024, αποζημίωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και αποζημίωση των ελαιοτριβείων που επλήγησαν και επίσης αποζημίωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2022 στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.
Επίσης να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της απώλειας του εισοδήματος των Ηλείων ελαιοπαραγωγών είναι τέτοιο που υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που την φετινή ελαιοκομική χρονιά είχαν απώλεια εισοδήματος λόγω ακαρπίας της ελιάς ακόμα και 100%, δηλαδή δεν μπήκαν καθόλου στα λιοστάσιά τους! Ηλείος ελαιοπαραγωγός από τοπική κοινότητα του Πύργου κατέθεσε στην Πρωινή ότι από τις 700 ρίζες ελιές που δηλώνει στο ΟΣΔΕ είχε απώλεια ελαιολάδου λόγω ακαρπίας από 99-100%. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή η ζημιά δεν είναι οριζόντια, η απώλεια δεν καλύπτεται από την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.
Τέλος να πούμε πως σε ότι αφορά το αίτημα των ελαιοπαραγωγών για αποζημιώσεις αναφορικά με τις δύο συνεχόμενες καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2021 και το 2022 η ζώνη των πυρόπληκτων περιοχών ήταν τεράστια και η κατάσταση δραματική για τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο και τους ελαιοτριβείς. Τα χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα έχουν επηρεάσει αρνητικά χιλιάδες νοικοκυριά που μένουν χωρίς εισόδημα και για τα επόμενα χρόνια πέρα από τις δύο καταστροφικές εκείνες χρονιές. Αν προσθέσουμε φέτος και την ακαρπία της ελιάς το οικονομικό πλήγμα γενικά για τους ελαιοπαραγωγούς και το νομό είναι τεράστιο.