4.000 βιβλία δώρο από τον Λογοτέχνη Αλ. Κοτζιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46414″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρόσφατα η Βιβλιοθήκη του Πύργου παρέλαβε μια σημαντική δωρεά βιβλίων. Εκατό κιβώτια με την προσωπική βιβλιοθήκη (περίπου 3500-4000 τόμους) του μεγάλου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς Αλέξανδρου Κοτζιά. Η δωρεά αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση των παιδιών του, Παναγιώτη και Ελισάβετ, με μεσολάβηση του Πύργιου διακεκριμένου λογοτέχνη Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου.
Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς (1926 – 1992) ήταν Έλληνας κριτικός και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Παναγιώτη Κοτζιά από τη Δημητσάνα. Αδελφός του ήταν ο συγγραφέας Κωστής Κοτζιάς. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας του Λονδίνου καθώς και διευθυντής και ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Δημοσίευσε πληθώρα μεταφράσεων και μυθιστορημάτων. Παράλληλα ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και την λογοτεχνική κριτική συνεργαζόμενος με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά όπως η «Μεσημβρινή», «Το Βήμα», η «Φιλολογική Καθημερινή», την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει κατά την περίοδο 1975 – 1982, κ.ά. Υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων μεταπολεμικών συγγραφέων ενώ για το έργο του «Φανταστική Περιπέτεια» είχε τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1986). Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας χρημάτισε σύμβουλος και αντιπρόεδρος (1982-1984) της. Από τα έργα του αναφέρουμε: τα μυθιστορήματα «Πολιορκία» (1953), «Αντιποίησις αρχής» (1959) και «Φανταστική περιπέτεια» (1985).
Η προσφορά της βιβλιοθήκης του Αλέξανδρου Κοτζιά έρχεται να εμπλουτίσει τη συλλογή της Βιβλιοθήκης Πύργου με βιβλία διαφόρου περιεχομένου, όπως λογοτεχνία, φιλοσοφία, ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτική κλπ. Είναι βιβλία που είχε ανάγκη για την εξυπηρέτηση των αναγνωστών της και είχε αδυναμία να τα προμηθευτεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό αισθάνεται την υποχρέωση να απευθύνει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τους δωρητές και να τους διαβεβαιώσει ότι με την αξιέπαινη πράξη τους προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία στην πόλη του Πύργου και ιδιαίτερα τη νεολαία της. Τα βιβλία της δωρεάς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να επεξεργάζονται και θα ενσωματωθούν στο υλικό της Βιβλιοθήκης, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αναζήτησής τους, μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης.
Τέλος η διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, ενημερώνει τους συμπολίτες που διαθέτουν βιβλία ή παλαιές εφημερίδες που αφορούν την Ηλεία, να τα προσφέρουν στη Βιβλιοθήκη. «Δυστυχώς, και για διάφορους λόγους, χάθηκαν για την πόλη μας οι βιβλιοθήκες επιφανών τέκνων της (Φώτου Πασχαλινού, Διονυσίου Κοκκίνου, Παν. Κονδύλη και άλλων)».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]