FOLLOW US: facebook twitter

4η ιππική έκθεση Πηνείας: Η γιορτή των «γεωργαλίδικων» αλόγων μεγαλώνει

Ημερομηνία: 05-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38073″ img_size=”full”][vc_column_text]Με σταθερά βήματα βελτιώνεται η γιορτή για τα άλογα Πηνείας, τα γνωστά «γεωργαλίδικα». Η τοπική φυλή, ως μια από τις πιο γνωστές της Πελοποννήσου, μαζί με τα άλλα ξακουστά άλογα της Ηλείας, αυτά της φυλής Ανδραβίδας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φίλων των αλόγων και αυξάνουν την παρουσία τους ανά την Ελλάδα. Τα άλογα Πηνείας ή «γεωργαλίδικα» αποτελούν μια φυλή με ρίζες στα αρχαία ελληνικά άλογα και εντυπωσιάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Στη χθεσινή 4η γιορτή στο Σιμόπουλο Πηνείας, η συμμετοχή ήταν εξαιρετική, από ίππους με τους αναβάτες τους και κοινό. Η διοργάνωση του Ιππικού Συλλόγου Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», ήταν σαφώς πιο πετυχημένη από πέρυσι με δεκάδες συμμετοχές από όλη την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα. Μα κυρίως με ένα νέο χώρο δίπλα στον Πηνειακό Λάδωνα, κατάλληλα διαμορφωμένο για να υποδεχθεί άλογα, ιππείς και θεατές… Φέτος οι συμμετοχές ανήλθαν στις 71…

Ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, έδωσε το «παρών». Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «… για τέταρτη συνεχή χρονιά η ιππική έκθεση στην Πηνεία με τα «γεωργαλίδικα» άλογα. Φέτος σε έναν χώρο πολύ καλύτερο με καλύτερη διαμόρφωση, που ανήκει στους εκθέτες, στο δήμο.

Καταφέραμε και τον διαμορφώσαμε ούτως ώστε να μπορεί να γίνεται μια ιππική έκθεση με ασφάλεια, που θα έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά για αγώνες και πιστεύω ότι έγινε πλέον θεσμός και αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτή η φυλή να αναγνωριστεί και επίσημα τότε θα είμαστε ευτυχείς. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες που ήρθαν από μακριά αλλά και τον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει το θέαμα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Σκουρλής ευχαρίστησε τους αναβάτες και το κοινό για τη συμμετοχή τους και τόνισε πως «… προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη ράτσα που λέγεται «φυλή Πηνείας» και η οποία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το γεωργό του βήμα και η ανθεκτικότητα. Δώσαμε μια υπόσχεση ότι θα αναδείξουμε τη φυλή Πηνείας και ότι θα κάνουμε τους αγώνες προς τιμήν των αλόγων.

Ο δήμαρχος έκανε μεγάλο αγώνα για την πίστα και για ό,τι του έχουμε ζητήσει. Θέλουμε να συνεχίσει αυτό το ωραίο γεγονός, για να κάνουμε τη γιορτή μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Η πίστα ολοκληρώθηκε και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερη, αφού σπείρουμε και ειδικό γρασίδι».

Ο γενικός γραμματέας του ιππικού συλλόγου Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», Αλέξανδρος Νησιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με λίγα μέλη, φτάνοντας σήμερα στα 70. «Έως πρόσφατα γινόταν προσπάθεια εξασφάλισης χώρου για τη διοργάνωση και πλέον με τη βοήθεια του δημάρχου, υλική και οικονομική, ο σύλλογος έχει το δικό του χώρο που θα βελτιώνει διαρκώς.

Είμαστε η τρίτη πίστα στην Ελλάδα, μετά τη Βόνιτσα και την Ακράτα. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια των μελών, του ΔΣ και του κόσμου να την κάνουμε πρώτη. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 71 από όλη την Ελλάδα (Πύλος, Ακράτα, Σπάρτη, κ.ά.), από 54 πέρυσι και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι».

Ποια είναι η φυλή Πηνείας

H φυλή της Πηνείας εκτρέφεται στις ημιορεινές περιοχές της Hλείας, στο Σιμόπουλο και την Εφύρα. Έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά άλογα. Σημειωτέων ότι στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν οι πρώτες ιπποδρομίες και ότι ο Ξενοφών τις πραγματείες του για τα άλογα, τον «Iππαρχικό» και το «Περί Iππικής Tέχνης», που είναι τα πρώτα εγχειρίδια ιππολογίας, τα συνέγραψε στη Σκιλλούντα της Ηλείας.

H επιλογή των αλόγων της Πηνείας έγινε με κριτήριο τον πλαγιοτροχασμό, κοινώς ραβάνι ή γιοργαλίδικο τρέξιμο (τα πόδια της μιας πλευράς κινούνται ταυτόχρονα και έπονται εκείνα της αντίθετης, όπως της καμήλας). O βηματισμός αυτός είναι πολύ ξεκούραστος για τον αναβάτη, πράγμα που τα κάνει περιζήτητα. Το ύψος ακρωμίου είναι 1,25 – 1,40 μ.

H κεφαλή είναι τετράγωνη με έκφραση αρρενωπή, η γραμμή της ράχης ευθεία, το στήθος ευρύ και βαθύ, ο τράχηλος και οι γλουτοί μυώδεις, οι μηροί εσφιγμένοι και τα άκρα λεπτά. H χαίτη και η ουρά είναι άφθονες. Οι συνήθεις χρωματισμοί είναι: ο μέλας, ο καστανός, ο ορφνός, ο βαθύς και ανοικτός φαιός, και ο φαιός ερυθρόστικτος ή μελανόστικτος.

Έχουν μαύρες και σκληρές οπλές και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο μέτωπο και στα πόδια (λευκά σημάδια). Ενδέχεται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας άτομα της φυλής να διασταυρώθηκαν με άλογα αραβικού αίματος, έτσι τουλάχιστον δείχνει η ομοιότητα που εμφανίζει με εκείνα της βερβερικής φυλής. Είναι άλογα λιτοδίαιτα, μεγάλης αντοχής και νευρικής ιδιοσυγκρασίας.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1504596186228-4a8ca315-dbe6-6″ include=”38077,38078,38079,38080,38081,38082,38083,38084,38085,38086,38087,38090″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia