FOLLOW US: facebook twitter

4ο θεματικό σεμινάριο ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων: 7.500 εκθέματα ψηφιοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Ημερομηνία: 16-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55243″ img_size=”full”][vc_column_text]Με μεγάλη επιτυχία και με εξαιρετικές εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε το 4ο Θεματικό Σεμινάριο με θέμα την «Ψηφιοποίηση Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων», που διοργανώθηκε στις 13-15 Μαρτίου 2018 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage, CD-ETA” (INTERREG EUROPE) www.interregeurope.eu/cd-eta/. Διοργανωτής του Θεματικού Σεμιναρίου ήταν το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Ευάγγελο Παπαδάκη.

Στο έργο συμμετέχουν 8 Ευρωπαίοι εταίροι από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα, που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα.

Το Θεματικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Πάτρα και Αρχαία Ολυμπία και εστίασε σε πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Θόλο» του Ελληνικού Κόσμου, όπου φιλοξενούνται ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ (Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού). Στο Θόλο, στο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε εικονική διαδραστική περιήγηση στην «Αρχαία Αγορά».

Στην Πάτρα, η Δρ. Αναστασία Κουμούση,  Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, φιλοξένησε τους εταίρους του έργου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου έγινε  ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου με την ταυτόχρονη προβολή πλούσιου ψηφιακού υλικού.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, τελευταία ημέρα του Θ.Σ, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία. Η Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, φιλοξένησε τους προσκεκλημένους, στις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ- Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ολυμπίας, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Στα πλαίσια των εργασιών του σεμιναρίου, εξειδικευμένοι ομιλητές έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που συνδέονται με τη θεματική του σεμιναρίου. Συγκεκριμένα ο κ. Brady Kiesling, Αρχαιολόγος και συνεργάτης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσίασε την «Mobile Εφαρμογή ToposText: Ιδιωτικές Πολιτιστικές Πρωτοβουλίες και Δημόσια Αγαθά». Ο Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Φείδας, από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε ερευνητικό έργο που εστιάζει στον «Ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και αξιολόγηση των εμπειριών από την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά».

Τέλος, ο Καθ. Σπύρος Συρμακέσης , από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε την πλατφόρμα «thinkCulture”- μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την πρόσβαση σε εμπειρίες που συμβάλλουν, ως ένα πολύτιμο εργαλείο, στον εμπλουτισμό της γνώσης για ενεργούς επισκέπτες, σε πολιτιστικά ιδρύματα και δυσπρόσιτες περιοχές ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος”. Οι εργασίες του Θεματικού Σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχαιολόγο κ. Κων/νο Αντωνόπουλο αλλά και την περιήγηση στην ψηφιακή έκθεση του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων από τους κ. Κων/νο Αντωνόπουλο και Χαρ. Τριαντόπουλο, Μηχανικό Η/Υ. Στο πλαίσιο του Θεματικού Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες καλές πρακτικές, ανταλλάχθηκαν ιδέες και αποκτήθηκε νέα γνώση σχετικά με την ψηφιοποίηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, γνώση πολύτιμη τόσο για τους ξένους εταίρους, όσο και για τους ελληνικούς φορείς.

7.500 κινητά μνημεία ψηφιοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο του έργου ψηφιοποίησε έως τώρα, πάνω από 7.500 κινητά μνημεία, κυρίως εκθέματα των Μουσείων Ήλιδας, Πύργου και Κάστρου Χλεμουτσίου, αλλά και ευρήματα διαφόρων σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων Ηλείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Υποέργου 1, έγινε πρωτογενής ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση στην επικουρική εφαρμογή απομακρυσμένης εισαγωγής δεδομένων τεκμηρίωσης 3362 ακατάγραφων μνημείων προϊόντα ανασκαφών σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις ανά την Ηλεία από την αρχαιολόγο της ΔΕΑΜ κα Αφροδίτη Μεϊμάρη. Στο πλαίσιο του Υποέργου 2, έγινε καταχώρηση 4454 καταγεγραμμένων μνημείων στην επικουρική εφαρμογή απομακρυσμένης εισαγωγής δεδομένων τεκμηρίωσης, από τις αρχαιολόγους της Αναδόχου Εταιρίας Cosmos, κ. Ελένη Κιρκιλλέση και κ. Κανέλλα-Αικατερίνη Σπάη. Πρόκειται για το σύνολο των εκθεμάτων του  Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας, καθώς και μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Κάστρου Χλεμουτσίου (κυρίως Θησαυροί Νομισμάτων). Καταχωρήθηκε, επίσης, μικρός αριθμός αντικειμένων που φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου Ολυμπίας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia