FOLLOW US: facebook twitter

4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας: Φοβούνται ότι θα μετατραπεί σε σχολείο «γκέτο»

Ημερομηνία: 16-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Διαμαρτυρίες της κοινότητας Ρομά για υποβάθμιση του 4ου Δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας

-Ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επισημαίνει ότι θα αναβαθμιστεί ποιοτικά και θα προσελκύσει νέους μαθητές

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες από μέλη της κοινότητας Ρομά που ζουν και δραστηριοποιούνται στον συνοικισμό Παπακαυκά στην Αμαλιάδα για την υποβάθμιση όπως την θεωρούν του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας που από 12θέσιο σχολείο έγινε 11θέσιο, αφού μειώθηκε ο μαθητικός πληθυσμός.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί «λευκοί» όπως τους ονομάζουν γονείς, πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο επειδή εκεί φοιτούν αρκετά παιδιά ρομά από την γειτονιά του Παπακαυκά και φοβούνται ότι αν δεν αναστραφεί αυτό το κλίμα, το 4ο δημοτικό θα μετατραπεί σε σχολείο «γκέτο» και μάλιστα σε μια δημοκρατική πόλη όπως η Αμαλιάδα, πατρίδα του Νίκου Μπελογιάννη και ένας τόπος που φιλοξενεί στα σπλάχνα του την Αρχαία Ήλιδα, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ζέβλας μιλώντας στην Πρωινή, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το 4ο δημοτικό σε σχολείο «γκέτο» και την απάντησή τους θα την δώσουν με τη ποιοτική του αναβάθμιση που θα προσελκύσει και άλλους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Μάλιστα επισημαίνει ότι είναι πλήρως στελεχωμένο από δασκάλους και  από την Δευτέρα θα προστεθούν και άλλες ειδικότητες, εικαστικών, μουσικής και θεατρολογίας.

Εκ μέρους των ρομά της συνοικίας των Παπακαυκά μιλά στην Πρωινή ο κ. Νίκος Μπατζαλής που επιμένει ότι το 4ο δημοτικό υποβαθμίζεται σε σχολείο «γκέτο» και κάποιος πρέπει να αποτρέψει το «έγκλημα» όπως σημειώνει που πάει να γίνει στη Δημοκρατική Αμαλιάδα:

“Το 4ο Δημοτικό, ενα ιστορικό σχολειό της Αμαλιάδας υποβαθμίζεται, σε σχολείο γκέτο…Ενα σχολείο που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό προγράμματα, σε Πανελληνίους διαγωνισμούς ,μέχρι και ρομποτικής, σε πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου Πατρών “για την εκπαίδευση των παιδιών ρομα”,ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Ολα αυτά την ώρα που δέχεται εναν “άτυπο πολεμο” ,απ την συστηματική έλλειψη σε προσωπικό.

Επειδή μπορεί να θεωρήσουν υπερβολικές τις φωνές διαμαρτυρίας μας,ως  κοινότητα Ελλήνων ρομά τσιγγάνων, ας μας δικαιολογησουν, το πως σ ενα συγκεκριμένο Δημοτικό σχολείο της πόλης, εχουμε 60 έγγραφες στην Α δημοτικού και στο 4ο,μολις 11…[5 εξ αυτων παιδιά ρομα]! .

Η Τ.Ο.Δρασης του Ευρωπαικου προγράμματος ROMED, προσπαθεί ν αποτρέψει το “έγκλημα” που πάει να γινει στην Δημοκρατική Αμαλιάδα…Είναι κρίμα η πολη που ζούμε, να μπει “στην αλυσίδα” με τις “ρατσιστικές “πόλεις της Ελλάδας, οπως ειναι οι Σοφαδες,τα Φαρσαλα,το Ηρακλειο Κρητης και κάποιες περιοχές της Αθηνας…

Η μοναδική ελπίδα του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, ειναι ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό. Νέοι άνθρωποι, που αγαπούν τη δουλεια τους δίνουν το καλύτερο τους εαυτό, δίχως να ξεχωρίζουν τα παιδια σε ρομα, μεταναστών η’ “λευκά”…

Ελπίζουμε και πιστεύουμε οτι σε συνεργασία με την δημοτική αρχη Αμαλιάδας, θ αποτρέψουμε τη “φημη”…ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.”

Π. Ζέβλας: Αναβαθμίζεται το 4ο δημοτικό με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζέβλας από την δική του πλευρά τονίζει ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση πράγματι σε μια δημοκρατική πόλη να γίνει ένα σχολείο «γκέτο» γι αυτό και το 4ο δημοτικό Αμαλιάδας θα αναβαθμιστεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά και επίσης δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ρατσιστικές αντιλήψεις στην τοπική κοινωνία της πόλης.

« Η Αμαλιάδα έχει ένα γενικότερο θέμα μείωσης του  μαθητικού πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας. Τα τελευταία 6 χρόνια στην α΄ τάξη του δημοτικού γράφαμε περίπου 300 παιδιά και φέτος γράφτηκαν 189 μαθητές και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, ένα – ένα τα δημοτικά της Αμαλιάδας θα μειώνουν τη λειτουργικότητά τους κατά ένα τμήμα.

Ωστόσο το  πρόβλημα του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας είναι πολυπαραγοντικό  και έχει ξεκινήσει μετά τον σεισμό του 2008 όπου το σχολείο μεταφέρθηκε στα όρια του κοινωνικού ιστού της πόλης  και στεγάστηκε σε λυόμενα και όπως ήταν φυσικό οι κτιριακές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την προσέλευση των μαθητών.

Πρόπερσι όμως το σχολείο επέστρεψε ξανά στο παλαιό του κτίριο που είναι ανακαινισμένο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Γι αυτό πιστεύουμε ότι η κοινωνία σιγά- σιγά θα προσανατολιστεί και πάλι στο 4ο, στο ιστορικό αυτό σχολείο.

Προχθές, στο 4ο δημοτικό η αρμόδια σχολική σύμβουλος που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου  η κ. Διονυσία Τουρκάκη είχε μια σύσκεψη  μαζί με τους άλλους σχολικούς συμβούλους ειδικοτήτων, με εκπαιδευτικούς και γονείς για το θέμα αυτό και μας ζήτησαν να στηρίξουμε την προνομοιακή μεταχείριση του σχολείου με στόχο την αναβάθμισή του και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Θα ανατρέψουμε αυτό το κλίμα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και υποστηρικτικές δομές. Το 4ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας, πριν ακόμα μπουν μέσα οι μαθητές για τον αγιασμό, ήταν πλήρως στελεχωμένο από δασκάλους, έχει τάξη υποδοχής ΔΕΠ και την Δευτέρα θα έχει ακόμα εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων όπως εικαστικό, θεατρολόγο και καθηγητή μουσικής και θα είναι πλήρως αναβαθμισμένο.

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το σχολείο να γίνει «γκέτο», γιατί και οι ρομά έχουν υψηλό πολιτισμικό επίπεδο και οι μη ρομά δεν έχουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Τέτοιοι διαχωρισμοί δεν υπάρχουν.  Εμείς λοιπόν θα δώσουμε την απάντησή μας με την ποιοτική του αναβάθμιση του 4ου δημοτικού.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot