“3ο κουδούνι όπερα”, για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου
«Σταγόνα… ΕΓΩ / Ωκεανός… ΜΑΖΙ»
Φέτος, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου έχει τη χαρά να συμμετέχει στις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συγκεκριμένα, το 6ο Δημοτικό Σχολείο έγινε δεκτό στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής – πολυμεσικής και παιδαγωγικής δράσης με τίτλο «3ο κουδούνι όπερα». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 σχολεία της Αττικής και άλλα 4 σχολεία της χώρας. Φέτος, παρουσιάζει το έργο του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα με τίτλο «Σταγόνα… ΕΓΩ / Ωκεανός… ΜΑΖΙ».
Το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές Δημοτικών Σχολείων με το συναρπαστικό χώρο του Μουσικού Θεάτρου.
Μια ομάδα έμπειρων συντονιστών έχει αναλάβει να εισάγει τους συμμετέχοντες στη δημιουργική διαδικασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου. Θα τους δώσει με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία, πέραν των δεξιοτήτων που θα αποκομίσουν, να αποκτήσουν την εμπειρία συμμετοχής σε μια παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Μεγάλη στιγμή θα είναι η συμμετοχή των παιδιών στην τελική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στις 11 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι εκπαιδευτικοί που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα είναι οι: Άννα Σταματάκη, Μαρία Καζάκου, Λάμπρος Τσακριλής, Ελένη Κουνέλη, Ευγενία Παπανικολάου καθώς και η Χριστίνα Λυμπέρη, Γιώργος Τσουράς και Ευαγγελία Ντρούκα.
Οι Στόχοι του προγράμματος είναι:
Α) Η Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω σε σύγχρονες πρακτικές του μουσικού θεάτρου από την ομάδα συντονιστών του προγράμματος μέσα από εβδομαδιαία εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ.
Β) Η μεταβίβαση των παραπάνω πρακτικών από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές και στις μαθήτριές τους μέσα στη σχολική αίθουσα, με τη συμβουλευτική παρουσία μελών της ομάδας συντονιστών.
Γ) Η άμεση σύνδεση του προγράμματος με τη θεματολογία και τις πρακτικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Δ) Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσω των ψηφιακών εργαλείων ήχου, εικόνας και ρομποτικής, καθώς και των εργαλείων απομακρυσμένης επικοινωνίας.
Ε) Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργική διαδικασία και στην τελική διαμόρφωση της παράστασης
ΣΤ) Εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών σε παράσταση μουσικοθεατρικού έργου, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Το εν λόγω έργο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στις 11 Ιουνίου 2023.
Εκπαιδευτική και Καλλιτεχνική Ομάδα:
Αλέξανδρος Μούζας: Σύλληψη σχεδιασμός έργου, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, υπεύθυνος συντονισμού, διεύθυνση μουσικού συνόλου.
Άρτεμις Ιγνατίου: Χορογραφία- Κινησιολογία,
Σπύρος Ρασιδάκης: Video- Animation, Ειρήνη Πατσέα, Άννα Μόσχα Καμπόσου, Φώτης Παπαθεοδώρου, Νίκος Καζάζης, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Ανδρόνικος Δημόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2020 – 21 το σχολείο συμμετείχε στη διαδικτυακή δράση «ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΚΕΡΟΥ». Σε συνεργασία με την Πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας και το Εθνικό Νέων, τα παιδιά έζησαν μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία. Ήταν η συνοδός δράση της παράστασης για παιδιά, «Πιστεύω στους μονόκερους», του Μάικλ Μορπούργκο, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου.
Στον Κύκλο του Μονόκερου, χρησιμοποιήθηκε πολλή φαντασία και μια διαδραστική πλατφόρμα, μέσα από την οποία ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, η κυρία Μονόκερος, έστελνε ιστορίες φτιαγμένες αποκλειστικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας και άρχισε η αλληλογραφία, οι δράσεις και το διαδικτυακό, λόγω covid, ταξίδι.
Επίσης το 2021–22 το σχολείο συμμετείχε στη δράση “Στα Θεωρεία της Φαντασίας”, που συνόδεψαν την παράσταση του Μικρού Εθνικού “Το αγόρι στο θεωρείο”, της Αγγελικής Δαρλάση σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Τα παιδιά έφτιαξαν ιστορίες και έκαναν ένα μαγικό ταξίδι από την Μπανγκόκ μέχρι τη Σμύρνη του 1922 και από εκεί στην παράσταση το Εθνικού Θεάτρου του 2022 μαζί με την Αγγελική Δαρλάση και τη Σοφία Βγενοπούλου.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη σημαντική δράση και αναμένουμε τη συνέχεια