3ο Γενικό Λύκειο Πύργου: «Κινηματογράφος και Προσφυγιά»
Στο3ο Λύκειο Πύργου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας με τίτλο: «Γνωρίζουμε το προσφυγάκι (έκθεμα του Μουσείου του σχολείου) και μέσα από την Τέχνη (τραγούδι – σινεμά…) μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» και σε συνεργασία με το ΔιεθνέςΦεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέουςκαι τη δράση Olympia Cinematic Psycho Edu που αυτό διοργανώνει, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Σχολικής Βιβλιοθήκης επιτυχημένη πρωτότυπη παρέμβαση-συζήτηση προσέγγισης του προσφυγικού ζητήματος μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και την επιστήμη της ψυχολογίας.
Οδιευθυντής του σχολείου κ. Αντώνιος Σπανός και η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος καΕυρυδίκηΠαυλοπούλουευχαρίστησαν τον κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ καθώς και την καΑδαμαντία Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικό καιψυχολόγο, με εκπαίδευση στην Κινηματογραφοθεραπείαγια την παρουσία τους στο σχολείο καθώς καιγια την ευγενική παραχώρησητης ταινίας «Oskar&Lilli» (2020) του Arash T. Riahiκαι ταινιών της CameraZizanioμε θέμα σχετικό με το προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να τις παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη σχολική δραστηριότητα.
Στη συζήτηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την εμπειρία θέασης της ταινίας «Oskar&Lilli» και κάτω από την εξαιρετική καθοδήγηση της κ. Ζαφειροπούλου, διερεύνησαν βιωματικά και συμμετείχαν ενεργά σ’ έναν δημιουργικό διάλογο αναφορικάμε το παιδί-πρόσφυγα(παρελθόν του παιδιού πρόσφυγα, ιδιαίτερες ανάγκες και προβλήματα των παιδιών προσφύγων, προσαρμογή και ψυχική υγεία παιδιών προσφύγων, συμπερίληψη στο σχολικό περιβάλλον) αλλά και τη σημασία της τέχνης του κινηματογράφου στη ζωή μας, ως μέσου που παρέχει τροφή για σκέψη πάνω σε σημαντικά ζητήματα.
Τα παιδιάεξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα που τους ανακίνησαν οι ταινίες και μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τα παιδιά-πρόσφυγες και τη διαχείριση του θέματος σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Χάρη στην κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την ευαισθησία τους, η συζήτηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και συνέβαλε στο να διευρύνουν τους προβληματισμούς τους και να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω απέναντιστο πολυσύνθετο κοινωνικό αυτό θέμα καθώς και να κατανοήσουν καλύτερα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των σύγχρονων κοινωνιών.