FOLLOW US: facebook twitter

Τριήμερο Σεμινάριο Δικτύου ΚΠΕ στο Παρανέστι Δράμας

Ημερομηνία: 20-05-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

????????????????????????????????????

Συνδιοργανωτής το ΚΠΕ Κρεστένων

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας συνδιοργανώθηκε στο ΚΠΕ Παρανεστίου από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, Κρεστένων και Ποροΐων.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων και συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς τα ΚΠΕ Παρανεστίου και Ποροΐων. Σκοπός του ήταν η παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Προγράμματα Π.Ε. με θέματα σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών στην κατεύθυνση της αειφορίας και είναι ενταγμένοι ή πρόκειται να ενταχθούν στο Δίκτυο.

kpe 5

Στην έναρξη του σεμιναρίου την Παρασκευή 15 Απριλίου οι Υπεύθυνοι των Κέντρων που το συνδιοργάνωσαν, Γιώργος Καρυπίδης του ΚΠΕ Παρανεστίου, Πέτρος Γαβράς του ΚΠΕ Κρεστένων και Πασχάλης Γκίρμπας του ΚΠΕ Ποροΐων παρουσίασαν τις δράσεις των αντίστοιχων Κέντρων, με έμφαση από τον κ. Γαβρά στη στοχοθεσία του Δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων καθώς και τη στοχοθεσία του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Από  το ΚΠΕ Κρεστένων η Αγγελική Τσούρα αναφέρθηκε στην προσπάθεια, μέσα από τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να αναγνωρισθούν και να αξιολογηθούν οι αξίες στις οποίες στηρίζονται τα παραγωγικά και καταναλωτικά μας πρότυπα.

kpe 6

Μετά το διάλλειμα ο κ. Στέργιος Καλέσης, ιδιοκτήτης παραδοσιακού Ξενώνα στα Άνω Πορόια Σερρών, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η φιλοξενία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των παραγωγικών και πολιτισμικών δυνάμεων ενός τόπου, εστιάζοντας στο παράδειγμα του δικού του ξενώνα και πώς τον διασυνδέει με το τοπικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την παραγωγή τοπικών προϊόντων.

kpe 1

Το Σάββατο το πρωί οι επιμορφούμενοι, χωρισμένοι σε ομάδες, επισκέφθηκαν διαδοχικά τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις στην πόλη της Δράμας. Το Σάββατο το απόγευμα, αφού επέστρεψαν στο Παρανέστι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια που συντόνισαν τα Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Παρανεστίου. Έφτιαξαν αλάτι βοτάνων συζητώντας παράλληλα για την διατροφική του αξία και παρασκεύασαν παστέλι με μέλι και σουσάμι. Στη συνέχεια τα Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αρχανών Κρήτης Έλενα Φανιουδάκη και Ειρήνη Δερμιτζάκη παρουσίασαν την οινοποιητική παραγωγή και τα οινοποιεία της Κρήτης με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που επιμένουν να παράγουν οίνους από τοπικές ποικιλίες ενώ ακολούθησε εργαστήριο γευσιγνωσίας κρητικού κρασιού καθώς και εργαστήριο γατρονομικών προϊόντων της Θράκης που συντόνισε η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Μαρώνειας Μαρία Ευθυμία – Δούπα. Οι συμμετέχοντες γεύτηκαν τα εδέσματα που δημιουργήθηκαν βιώνοντας γευστικά τον πλούτο και των τοπικών ποικιλιών αλλά και των τοπικών τεχνικών παρασκευής τους. Επίσης ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις δράσεις και τις δραστηριότητες σχολείων ενταγμένων στο δίκτυο τα οποία ανήρτησαν τις εργασίες τους σε πίνακες.

Την Κυριακή το πρωί παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια δύο εισηγήσεις από συνεργαζόμενα ΚΠΕ του Δικτύου. Τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Κρεστένων δε ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τα Μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των ΚΠΕ Παρανεστίου και Ποροΐων για την άψογη συνεργασία και τη συμβολή τους στη λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» στη Βόρεια Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ