FOLLOW US: facebook twitter

36 Ηλείοι μαθητές ενεργοί στον κορονοϊό – Και δυο καθηγητές

Ημερομηνία: 24-09-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”119635″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Όταν θα έχει διαπιστώσει η πολιτεία το 50+1, στο μεταξύ θα έχουν νοσήσει και άλλα παιδιά» τονίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού

 

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις μικρές ηλικίες καθώς καθημερινά προστίθενται ολοένα και περισσότεροι μαθητές που νοσούν από covid-19 στην Ηλεία.

Δυο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 36 συνολικά κρούσματα σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό καθώς και δυο κρούσματα σε εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικότερα, έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό, 15 συνολικά μαθητές Δημοτικού, 13 μαθητές Γυμνασίου και 8 του Λυκείου. Όλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση όπως και οι δυο καθηγητές.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα 13 με 19 Σεπτεμβρίου, κατά τον ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

«Λειτουργικό» και όχι επιστημονικό το μέτρο 50+1

Ανεπάρκεια, έως και επικινδυνότητα του υγειονομικού πρωτοκόλλου ανοίγματος των σχολείων, κυρίως στο όριο του 50+1% νοσούντων παιδιών σε μια τάξη για να κλείσει το τμήμα και να μπουν όλοι οι μαθητές του σε καραντίνα, προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις επιστημόνων, με διαφορετική ένταση, αλλά με κοινό συμπέρασμα.

Με τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα αναθεώρησης του μέτρου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία έχει εξαρχής εκφράσει την διαφωνία της με το μέτρο επισημαίνει: «Νομίζω ότι αυτό το μέτρο δεν επαρκεί, διότι δεν καλύπτει την διάρκεια μεταξύ του πρώτου κρούσματος και του 50+1, που μπορεί να είναι και το 14ο, 15ο κρούσμα, και που σε αυτή τη διάρκεια θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα κρούσματα» λέει και εξηγεί:

«Δηλαδή, όταν θα έχει διαπιστώσει η πολιτεία το 50+1, στο μεταξύ θα έχουν νοσήσει και άλλα παιδιά. Γιατί υπάρχει χρονική διάρκεια από τη μέρα που ένα παιδί διαγνώστηκε με Covid-19, μέχρι τη μέρα που ενημερώνεται το σχολείο και ο εκπαιδευτικός για να μπορούν να ληφθούν μέτρα. Και πολύ γρήγορα θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιδιών απ’ το 50+1 και δεν θα μπορείς να κάνεις ουσιαστική πρόληψη με αυτόν τον τρόπο.».

«Έχουμε ένα νόσημα το οποίο μεταδίδεται εκθετικά. Αυτό τι σημαίνει: Αν την πρώτη εβδομάδα έχουμε ένα παιδί, την δεύτερη εβδομάδα θα έχουμε δύο παιδιά, την τρίτη εβδομάδα θα έχουμε τέσσερα παιδιά, την τέταρτη εβδομάδα θα έχουμε 8 και μετά 16. Αν σήμερα διαγνώσουμε ότι ένα παιδί είναι θετικό και δεν πάρουμε μέτρα μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή της διάγνωσης, σε τρεις τέσσερις μέρες θα έχουμε δύο και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν κολλήσει όλα. Δηλαδή από την μέρα που θα βρουν, π.χ. το 16 συν 1, την άλλη μέρα θα έχουν κολλήσει και τα υπόλοιπα.».

Η κυρία Λινού πιστεύει, συνεπώς, ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι με αυτό το μέτρο θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, όπως είναι ο δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia