35 λεπτά τιμή αγοράς για το καλαμπόκι ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λεχαινών
Οι κτηνοτρόφοι ακόμα αγοράζουν περσινό αραποσίτι από τις αποθήκες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή στα πρώιμα καλαμπόκια, ενώ μετά τις 15 – 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σε κανονικούς ρυθμούς ο αλωνισμός της φετινής παραγωγής. Παρόλα αυτά οι έμποροι προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι κάνουν αγορές για τις εβδομαδιαίες ανάγκες τους και δεν βιάζονται να στοκάρουν στις αποθήκες.
Παρ΄όλα αυτά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λεχαινών ανακοίνωσε τιμή με την οποία θα παραλαμβάνει το καλαμπόκι από τα μέλη της. Συνήθως η ΕΑΣ Λεχαινών δίνει από τις υψηλότερες τιμές στην χώρα και αποτελεί «πιλότο» για τις τιμές της αγοράς. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο υπεύθυνοι από το τμήμα ζωοτροφών της ΕΑΣ, η διοίκηση του συνεταιρισμού ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει καλαμπόκι στα 35 λεπτά το κιλό. Στις εγκαταστάσεις του ξηραντηρίου καλαμποκιού της ΕΑΣ Λεχαινών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες ποσότητες καλαμποκιού από την Ηλεία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 15.000 τόνων.
Ετσι, αν και το καλαμπόκι είναι έτοιμο για αλωνισμό, από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι, ακόμα αγοράζουν την περσινή σοδειά από τις αποθήκες. Ο κ. Χρήστος Τσομπάνος αγελαδοτρόφος και αναπληρωτής πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από 28 έως 32 λεπτά είχα κλείσει το καλαμπόκι από τον Φεβρουάριο. Αυτή την εποχή ο κτηνοτρόφος αγοράζει περσινό καλαμπόκι μετρητοίς στα 35 λεπτά. Αν αγοράσεις με πίστωση φτάνει στα 37 λεπτά. Οι Βούλγαροι πουλάνε το καλαμπόκι στα 26 λεπτά. Με τα μεταφορικά φτάνει στην χώρα μας στα 35 λεπτά αγορά από τον κτηνοτρόφο. Εκτός από το κόστος ζωοτροφών μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και με τους εργάτες. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δίνει εξάμηνη άδεια παραμονής στους μετανάστες την οποία να ανανεώνει για έξι μήνες αλλά μόνο για διαμονή στην Ελλάδα και εργασία στην εκτροφή.
Η κατάσταση στην κτηνοτροφία δεν είναι καλή και έχουμε μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, έχουν σφαχτεί 65.000 θηλυκές αγελάδες. Επίσης έχουμε μεγάλη μείωση στις παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος κάθε μήνα. Μόνο για τον Ιούνιο έχουμε μείωση 8% στην παραγωγή γάλακτος».
Agrotypos.gr