FOLLOW US: facebook twitter

3η διεθνής εκδήλωση του IN.TO.EU. στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 08-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35412″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην πανέμορφη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία φιλοξενήθηκε η 3η διεθνής εκδήλωση του IN.TO.EU. Το βασικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές και υγειονομικές πτυχές των φορέων πρώτης υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι διαφορετικές και συγκεκριμένες εισηγήσεις των ομιλητών έδωσαν τη δυνατότητα στους εταίρους να συγκεντρώσουν τις βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές για να επιστήσουν την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο φλέγον αυτό θέμα. Οι τοπικές πραγματικότητες είναι ένας βασικός παράγοντας για την δημιουργία του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ όλων των δημόσιων και ανταλλαγής απόψεων ιδιωτικών φορέων, αλλά και μεταξύ όλων αυτών των θεσμών και των πολιτών.

Το Δίκτυο αντι-φημών (Τερουέλ, ΙΣΠΑΝΙΑ)

Ο σχεδιασμός κατά των φημών και της παραπληροφόρησης που συχνά επηρεάζουν τη δημιουργία στερεοτύπων και προκαταλήψεων που ενισχύουν την εχθρική στάση απέναντι στην πολιτιστική πολυμορφία, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον για την συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και την πρόληψη του ρατσισμού.

Οι ειδικοί στόχοι του έργου του δικτύου αυτού είναι:

– Ο εντοπισμός και η ανάλυση των κυριότερων στερεότυπων και των ψευδών φημών που κυκλοφορούν σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας, τη συλλογή αντικειμενικών και αυστηρών πληροφοριών για την άρνησή τους.

– Η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών εταίρων σε τέσσερις πόλεις, που θα συντονίζεται από  ένα τοπικό συμβούλιο και από κοινού θα δεσμεύεται να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση των στερεοτύπων και των φημών σχετικά με τη μετανάστευση.

– Η αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας εκπαιδευτικής στρατηγικής, μέσω μιας κοινής μεθοδολογίας προσαρμοσμένης σε κάθε πόλη προκειμένου να δοθεί συνέχεια στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν.

Εθνικό Κέντρο Φιλοξενίας στο Babrru (Τίρανα, ΑΛΒΑΝΙΑ)

Το Εθνικό Κέντρο για τους πρόσφυγες στο Babrru βρίσκεται στα Τίρανα της Αλβανίας. Έχει μέγιστη χωρητικότητα 170 ατόμων και φιλοξενεί ικανοποιητικά πρόσφυγες από διάφορες χώρες.

Το Κέντρο λειτουργεί βάσει των διεθνών προτύπων για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και, σε σχέση με αυτό, οι κύριες υπηρεσίες που προσφέρονται για την υγεία και το κοινωνικό επίπεδο είναι οι εξής:

1.Πρώτες Βοήθειες, σε 24 ώρες σε 24 με ένα γιατρό και δύο νοσηλευτές

2.Διαγνωστικές εξετάσεις και εμβολιασμούς

3.Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη με προσωπικό 15 ατόμων που αποτελείται από ψυχολόγους, διερμηνείς και κοινωνικούς λειτουργούς των εκπαιδευτικών υπηρεσιών για παιδιά και ενήλικες.

4.Υπάρχει μια βιβλιοθήκη και ένα κέντρο internet, αλλά δεν οργανώνονται μαθήματα εκμάθησης αλβανικής γλώσσας .

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό και πολιτισμικοί διαμεσολαβητές για την υποστήριξη της καλύτερης ένταξης των προσφύγων /μεταναστών.

Επίσης, προσπαθεί να παρακινήσει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων στην εθελοντική εργασία με στόχο την προετοιμασία των μαθημάτων που πρέπει να προσφέρονται στους μετανάστες μαθητές.

Ίδρυση κινητών ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών στη Venosa και στο Palazzo San Gervasio (ΙΤΑΛΙΑ)

Σε συνδυασμό με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, η Περιφέρεια Basilicata έχει ενεργοποιήσει σε κάθε δομή φιλοξενίας ένα ιατρικό κέντρο υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόληψη και οι πρώτες βοήθειες. Κάθε δομή έχει τουλάχιστον μία μονάδα στέγασης που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό.

Οι εργαζόμενοι μετανάστες στεγάζονται σε εγκαταστάσεις, έχουν εγγραφεί στο SSN, επωφελούνται  από αυτές τις δομές, όπως και από τις παροχές των εξωτερικών ιατρείων γενικής ιατρικής σύμφωνα με τις ημερομηνίες και ώρες που ορίζονται στον κανονισμό της λειτουργίας εγκαταστάσεων.

Ο κάθε υπεύθυνος για την περιοχή παρέχει τη συνταγή, τα μέσα, τα φάρμακα και τη δημιουργία μιας αποθήκης φαρμάκων και αναλωσίμων για τα κέντρα ιατρικής υγείας στο εσωτερικό των δομών αυτών.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη παρασχεθεί αυτά τα είδη, ο υπεύθυνος για την περιοχή προσφέρει μια

γλωσσική και πολιτιστική υπηρεσία μέσω διαμεσολαβητών.

Δύο σχολικές μονάδες στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Από τα μέσα Ιανουαρίου 2017 φοιτούν πάνω από 80 νέοι μαθητές και 70 ενήλικες διαφόρων ηλικιακών ομάδων από τη Συρία, οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα που οργανώνονται σε δύο σχολικές μονάδες στη Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Τα παιδιά, τα οποία διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης παρακολουθούν μαθήματα στην εκπαιδευτική μονάδα που λειτουργεί μέσα σε αυτό το Κέντρο Φιλοξενίας και σε ένα άλλο σχολείο που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο υποδοχής προσφύγων. Οι δάσκαλοι είναι εθελοντές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και διδάσκουν αραβικά, αγγλικά, ελληνικά, μαθηματικά, επιστήμη των υπολογιστών στα σχολεία, ενώ μια ομάδα ειδικεύεται σε δημιουργικές δραστηριότητες για την απασχόληση των παιδιών.

Όσο για τους ενήλικες, υπήρξε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρακολουθούν μαθήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα που έχει επιτευχθεί με τη λειτουργία των σχολείων αυτών ήταν ό, τι οι πρόσφυγες άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους, όπου κουβαλούσαν την ανία και την πλήξη τους και περνούν πλέον περισσότερο χρόνο μαζί, έχουν μπει σε έναν ρυθμό μέσα στο κέντρο και έχουν βρει ένα πιο εποικοδομητικό και υγιή ρυθμό ζωής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia