FOLLOW US: facebook twitter

3η Σεπτέμβρη 1974: 43 χρόνια μετά

Ημερομηνία: 02-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37820″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Γιάννης Κουτσούκος, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 έχει καταγραφεί πλέον ιστορικά ως η σημαντικότερη πολιτική πρωτοβουλία της μεταπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Η συμβολή του και στις τέσσερις δεκαετίες, διαδοχικά, ήταν καθοριστική για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, για τη μεγάλη κοινωνική  και πολιτική Αλλαγή, για την ένταξη της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και για την αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας όταν η χώρα βρέθηκε υπερχρεωμένη και ελλειμματική.

Ο ελληνικός λαός πίστωσε με μεγάλα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ για την άνοδο του βιοτικού του επιπέδου,  για τις συνθήκες ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, για την ισχυρή Ελλάδα που δημιούργησε. Δεν μπόρεσε όμως να αποδεχθεί, κάτω από έναν ορυμαγδό ψευδολογιών, όλων ανεξαιρέτως  των  πολικών δυνάμεων, πως οι αποφάσεις που πήραμε το 2010 ήταν μονόδρομος για να σωθεί η χώρα και έτσι το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε το κόστος της ευθύνης που ανέλαβε, αν και δεν του αναλογούσε.

Τώρα όμως, η στρατηγική που χαράχθηκε τότε, είναι πλέον εθνική, καθώς προσχώρησαν σταδιακά, πρώτα η Ν.Δ. και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόστος βέβαια για το λαό είναι δυσβάστακτο, καθώς η υπονόμευση,  οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες, οι διπλές εκλογές και η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα επέφεραν πρόσθετα βάρη και μακροχρόνια δεσμά.

Εκείνο όμως, που προκαλεί τους Έλληνες, που έζησαν, γνωρίζουν και απόλαυσαν τα αγαθά  της μεταπολίτευσης είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χρεώσει το διαρκές μνημόνιο που επέβαλε στο λαό στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, δηλαδή στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν.

Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. την περίοδο της μεταπολίτευσης είναι αποτυπωμένο ιστορικά, το περιέγραψε πρόσφατα στο μακροσκελές του άρθρο ο Κώστας Λαλιώτης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. που αρνούνται πεισματικά την αλήθεια δεν έχουν παρά να δεχθούν την πρόταση μας για εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπως έχουμε προτείνει, από την είσοδο της χώρας στην Ο.Ν.Ε. και μετά, ώστε να καταγραφούν οι ευθύνες αυτών που πολλαπλασίασαν τα ελλείμματα και διπλασίασαν το χρέος  την πενταετία 2004-2009 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ  να ενοχοποιήσει τη μεταπολίτευση για να απαξιώσει μεταξύ άλλων και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ,  είναι  ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις της αυτής της περιόδου, που είχε καταγραφεί ως η πλέον ειρηνική και δημιουργική για τη  χώρα.

Για το ΠΑΣΟΚ της κρίσης, που διήλθε τη δική του έρημο,λοιδορούμενο, κατασυκοφαντούμενο και λεηλατούμενο, το νέο ιστορικό του καθήκον πλέον σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το λαό και τη χώρα, δεν είναι άλλο από το να ξαναδώσει πραγματική ελπίδα στους Έλληνες πολίτες για το δικαίωμα  στην πρόοδο  και την ευημερία.

Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο με κατακερματισμένες τις δυνάμεις του ευρύτερου Προοδευτικού και Δημοκρατικού χώρου δεν είναι  κατορθωτό, καθώς ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια μέσα από εθνική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεσηπροϋποθέτει την ανατροπή του νέου μικρού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. που αναπαράγει με εξουσιαστική αντίληψη τα παλιά αδιέξοδα.

Κατά συνέπεια, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη Κεντροαριστερά απαντούν στην κοινωνική και εθνική ανάγκη να εκφραστεί ενωμένος ολόκληρος ο χώρος της ευρύτερης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης, ώστε να καθορίσει και πάλι τις εξελίξεις.

Αυτό έκανε το 1974, ο  Ανδρέας Παπανδρέου με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και οφείλουμε αυτή την παρακαταθήκη να τιμήσουμε συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία του εγχειρήματος που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με ιδιαίτερα θετικές και ευοίωνες προοπτικές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot