2ο Γυμνάσιο Πύργου: Με επιτυχία η 5η συνάντηση ERASMUS+ στη Σλοβακία
Στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, με θέμα: «Κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε», τέσσερις εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πύργου ταξίδεψαν, στις αρχές του Μαΐου, στη πόλη Presov της Σλοβακίας στο σχολείο: “The Primary School Matice slovenskej 13”.
Το Πρέσοβ είναι χτισμένο στην κοιλάδα του ποταμού Τόρισα και η πολιτιστική του παράδοση του έδωσε το προσωνύμιο: «Αθήναι επί του Τόρισα». Πολλές συναυλίες, όπερες και θεατρικά έργα ανεβαίνουν στο θέατρο Jonáš Záborský της πόλεως τόσο στη νέα, όσο και στην παλαιά του στέγη.Το Πρέσοβ αποτελεί αληθινή βιτρίνα μπαρόκ, ροκοκό και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Στην παλιά πόλη, η κεντρική οδός πλαισιώνεται από ναούς και άλλα οικοδομήματα αυτών των αρχιτεκτονικών ρυθμών. Στα προάστια, αντιθέτως, η Σοβιετική επίδραση είναι εμφανής, με τις ογκώδεις τσιμεντένιες πολυκατοικίες.
Οι Σλοβάκοι εταίροι καλωσόρισαν τις ξένες αποστολές με εντυπωσιακές τελετές, που περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς, εργαστήρια τέχνης και παράδοσης, ανταλλαγές δώρων και γεύματα με παραδοσιακά εδέσματα της Σλοβάκικης κουλτούρας.
Εκπρόσωπος του Δημάρχου, τους υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο Δημαρχείο, όπου έγινε η παρουσίαση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος Erasmus+ και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα σε όλες τις αποστολές.
Το πρόγραμμα που είχε οργανώσει και επιμεληθεί η Σλοβακία ως χώρα υποδοχής, περιελάμβανε περιήγηση σε ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, το κάστρο Σπις το οποίο κλείνει 900 χρόνια ζωής και βρίσκεται στην ανατολική Σλοβακία, πάνω σε βράχο τραβερτίνης. Το μέρος μπορεί εύκολα να ταξιδέψει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο –δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Επίσης, μία ενδιαφέρουσα δράση ήταν η πεζοπορία σε ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, το Strbske pleso, με την υπέροχη, ορεινή λίμνη του, στην οροσειρά Τάτρα.
Ιδιαίτερα απολαυστική ήταν η ξενάγηση σε σημαντικά μνημεία και εκκλησίες της πόλης. Οι μαθητές παράλληλα, ξεναγήθηκαν στο ορυχείο αλατιού, όπου ενημερώθηκαν διαδραστικά, για την εξόρυξη ορυκτού άλατος στη χώρα. Εξέχουσα δραστηριότητα αποτέλεσε η ξενάγηση κατά την επίσκεψη στο ορυχείο οπαλίου, όπου μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης του πολύτιμου λίθου μέσα στην Ιστορία και το Χρόνο.
Οι καθηγητές όλων των αποστολών επισκέφτηκαν το Μουσείο Οίνου στο κέντρο της πόλης, όπου ο υπεύθυνος του μουσείου, παρουσίασε με ιδιαίτερο ζήλο τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης και αξιολόγησης των εξαίρετων τοπικών κρασιών από την περιοχή των Μικρών Καρπαθίων, αλλά και μεγάλη συλλογή κρασιών από όλον τον κόσμο-ανάμεσά τους και ελληνικά.
Όλες οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια παραδοσιακής Σλοβάκικης τέχνης και κατασκεύασαν κούκλες, παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και καλάθια. Επίσης, να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου και να γνωρίσουν από κοντά το Σλοβάκικο εκπαιδευτικό σύστημα. Εκεί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν, και απόλαυσαν θεατρικά δρώμενα. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παρουσιάστηκαν από τους μαθητές, οι εργασίες όλων των αποστολών, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της συντονίστριας χώρας που είναι η Ελλάδα.
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πύργου: Ελισάβετ Πολυχρονοπούλου, Μαρία Σγούρου, Χάρης Τόγιας και Χάρης Πλαστουργός, παρουσίασαν: «Τα Παραδοσιακά Μουσικά Όργανα της Ελλάδας», καθώς και συμμετείχαν δημιουργικά, στην έκδοση εικονογραφημένου βιβλίου με παροιμίες από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια πολιτιστικής ανταλλαγής και αναζήτησης κοινού τρόπου έκφρασης
Η αποστολή έκλεισε επισήμως στο Δημαρχείο, με απονομή τίτλων συμμετοχής και επίσημες ομιλίες, όπου τονίστηκε η αξία και τα οφέλη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τόσο σε τοπικό και ευρωπαϊκό, όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Οι καθηγητές αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις, ενώ οι μαθητές που φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Σλοβάκων συμμαθητών τους, γνώρισαν από κοντά την κουλτούρα και τις συνήθειες της Σλοβάκικης ζωής και εκπαίδευσης και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Όλοι οι συμμετέχοντες, γύρισαν ενθουσιασμένοι από την συνεργασία με τους Βουλγάρους ,Ιταλούς, Πολωνούς και Σλοβάκους, εταίρους.
Οι συνοδοί καθηγήτριες κ.: Ανδρουτσοπούλου Παρασκευή, Ζούνη Κατερίνα, Θεοδωροπούλου Νίκη και Παπαδοπούλου Χαρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωσή του προγράμματος τόνισαν:
«Αυτό ίσως αποτελεί, την πιο πολύτιμη αξία αυτού του προγράμματος: ότι δημιουργήσαμε μια μικρή κοινωνία από ανθρώπους και ιδέες, εικόνες και μνήμες, δρόμους και βλέμματα. Και αυτή η κοινωνία θέλει να ζήσει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας. Γιατί από εδώ και πέρα, όταν ακούμε για Βουλγαρία και Σόφια, για Ελλάδα και Πύργο, για Ιταλία και Μπαττιπάλια, για Πολωνία και Τόρουν, για Σλοβακία και Πρέσοβ, θα ξέρουμε ότι εκεί έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους, με τα ίδια όνειρα και τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της Ευρώπης και κατά μία έννοια, θα τις θεωρούμε δεύτερες πατρίδες μας.»
Τέλος, αφού συνεχάρησαν τους μαθητές του προγράμματος για την ευγένεια και το ήθος τους, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Καραμάνη για την προσφορά του σε φάρμακα, την κ. Ηλέκτρα Ζαμπάνια για την προσφορά της σε παραδοσιακά προϊόντα, εικονογραφημένα βιβλία, φυλλάδια και βίντεο, που διαφημίζουν σημαντικά μνημεία της πόλης και της χώρας μας και την κ. Αντιγόνη Τόγια για το χειροποίητο μεταλλικό στεφάνι από κλαδί ελιάς, σύμβολο του Ολυμπιακού Ιδεώδους, το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο στο σχολείο της Σλοβακίας. Επίσης, το Διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Κομιώτη για την ένθερμη συμπαράστασή του σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.