FOLLOW US: facebook twitter

2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας: Η Ηλεία σταυροδρόμι οινικών & γευστικών παραδόσεων 

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:
Μελίνα Γόιδα, Νατάσα Βησσαρίωνος, Ελένη Παπαδοπούλου, Γιώργος Τσούλης

Φωτογραφικό Υλικό: Πέτρος Καρώνης Photography

Με αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ το διήμερο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας που πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο Κτήμα Ηλιοστάσι στον Πύργο, επιτυγχάνοντας στο απόλυτο το στόχο του. 

Να μετατρέψει την Ηλεία σε οινικό και γαστρονομικό σταυροδρόμι συζητήσεων, γνώσεων και προβολής των εκλεκτών τοπικών οίνων και προϊόντων και βεβαίως των ιδιαίτερων γεύσεων του τόπου μας. 

Μια διοργάνωση υψηλών προσδοκιών, εφαλτήριο για την ανάδειξη του νομού μας, ως οινικού και γαστρονομικού τουριστικού προορισμού που σε συνδυασμό με τα προϊόντα της Ηλειακής γης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.  

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων Ν. Ηλείας διοργάνωσε η Εφημερίδα «Πρωινή» Ηλείας και η Αέναον ΚοινΣΕπ, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Πύργου και του Επιμελητηρίου Ηλείας. 

Μια μεγάλη γιορτή για όλους τους Ηλείους με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, του οποίου η ανταπόκριση ήταν συγκινητική, ασύλληπτη η αθρόα προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών, που κατά γενική ομολογία αποκόμισαν σημαντικές οινικές και γευστικές εμπειρίες, με την πολύτιμη συνεισφορά  οινοποιών, ποτοποιών, πολιτιστικών, λαογραφικών και συλλόγων γυναικών, τοπικών επιχειρήσεων του νομού και βεβαίως των επίσημων προσκεκλημένων μας. 

Χαιρέτισαν την έναρξη του Φεστιβάλ 

Γιάννης Ρήγας

Εκ μέρους της Πρωινής ο εκδότης κ. Γιάννης Ρήγας που καλωσόρισε τον κόσμο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η «Πρωινή» επιμένει σταθερά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας, επειδή έχει πειστεί για την ευεργετική αξία της εξωστρέφειας, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους και επιλέγει να στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα προβάλλοντας την προσπάθεια των τοπικών παραγωγών. 

Νίκος Κοροβέσης

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης επισήμανε ότι η Περιφέρεια πάντα θα στηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες εστιασμένες στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, του πρωτογενή τομέα, του οινικού και γαστρονομικού πλούτου της Ηλείας που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του τόπου. Γιατί ανάπτυξη σημαίνει εξωστρέφεια και με όραμα και στρατηγική από την προηγούμενη κιόλας τετραετία η ΠΔΕ με σύνθημά της την «Ολυμπιακή γη» που ενώνει τις τρεις περιφερειακές ενότητες μπορεί να αποτελέσει την «διαφημιστική» ομπρέλα όλης της Περιφέρειας. 

Στάθης Καννής,

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Πύργου θα είναι αρωγός και υποστηρικτής τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων που έχουν θετικό αποτύπωμα όχι μόνο για τον Πύργο αλλά για όλο το νομό. 

Ηρώ Ρήγα, Γιάννης Ρήγας, Μιχάλης Κατρίνης, Ρόη Αντωνοπούλου
Διονύσης Καλαματιανός – Γιάννης Ρήγας
Βασίλης Παναγόπουλος
Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Με την παρουσία τους εκτός του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και του δημάρχου Πύργου τίμησαν μεταξύ άλλων την εκδήλωση οι βουλευτές Μ. Κατρίνης και Δ. Καλαματιανός, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Π. Μπράμος και Θ. Βασιλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Β. Παναγόπουλος και Α. Γαλανόπουλος, η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Βίκυ Βασιλοπούλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης έκλεψε τις εντυπώσεις 

 Ξεχωριστή ήταν η εμπειρία που αποκόμισαν οι επισκέπτες, με τον  διακεκριμένο σεφ Γιώργο Τσούλη που εντυπωσίασε με τις μαγειρικές του και το επικοινωνιακό του χάρισμα, παρουσιάζοντας μέσα από ένα διαδραστικό γαστρονομικό σεμινάριο και τις δύο μέρες,  πρωτότυπες συνταγές με τοπικά προϊόντα που γεύτηκε στη συνέχεια το κοινό.  

H sommelier Μελίνα Γόιδα

Εξαιρετική ήταν επίσης η παρουσία της sommelier Μελίνας Γόιδα η οποία «μύησε» τους οινόφιλους στην οινογνωσία και την οινογευσία τοπικών οίνων καθώς και στα ταιριάσματα κρασιών με τυριά, αλλά και με τις συνταγές που μαγείρεψε ζωντανά ο Γιώργος Τσούλης. 

Η Κατερίνα πρόσφερε εκλεκτά τυριά Καλομοίρης στο κοινό κατά τη διάρκεια του wine & cheese pairing με τη sommelier Μελίνα Γόιδα
H μπάντα «Τα παιδιά κάτω στον Κάμπο»
 Άγης Παπαπαναγιώτου, Βανέσσα Κουρτέση, Παναγιώτης Διαμάντης

Ο επίλογος και των δύο ημερών ήταν μουσικός, ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με την μπάντα «Τα παιδιά κάτω στον Κάμπο» το Σάββατο το βράδυ και τη Βανέσσα Κουρτέση, τον Άγη Παπαπαναγιώτου και τον Παναγιώτη Διαμάντη την Κυριακή, με έντεχνα ακούσματα αλλά αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ξεσηκώνοντας το κοινό. 

H ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, η Νατάσα Βησσαρίωνος

Την παρουσίαση  του Φεστιβάλ και όλων των παράλληλων δράσεων, είχαν αναλάβει η Νατάσα Βησσαρίωνος, ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάστρια της γαστρονομικής εκπομπής “Γλυκιά Ζωή” της ΕΡΤ και η Ελένη Παπαδοπούλου αρχισυντάκτρια της Εφημερίδας «Πρωινή». Να σημειώσουμε ακόμα ότι το Φεστιβάλ ταξίδεψε στα ερτζιανά, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Πύργου με ανάλογες εκπομπές και συνεντεύξεις πολλών από των προσκεκλημένων και συντελεστών της. 

Αλέξανδρος Σταγκουράκης (Κτήμα Δύο Υψη) – Νατάσα Βησσαρίωνος

Στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας συμμετείχαν:

Μελίνα Γόιδα – Κωνσταντίνος Μπερτσάτος
Λάμπης Κανελλακόπουλος – Νατάσα Βησσαρίωνος
Σάκης ΣταυρόπουλοςΝατάσα Βησσαρίωνος

Οινοπαραγωγοί & οι Ποτοποιίες

  1. Κτήμα Μερκούρη – Κορακοχώρι
  2. Κτήμα Σταυρόπουλου – Παλαιοχώρι Γαστούνης
  3. Κτήμα Δύο Ύψη – Άγιος Ανδρέας 
  4. Οινοποιείο Ανδριοπούλου – Σαλμώνη
  5. Κτήμα Σπηλιόπουλου – Ματζάκουρα
  6. Αμπελώνες Μπερτσάτου – Σκουροχώρι 
  7. Ποτοποιία Μυλωνά – Πύργος 
  8. Αποστακτήριο Παπαδόπουλος – Πύργος 

Πολιτιστικοί Σύλλογοι & Σύλλογοι Γυναικών Ν. Ηλείας:

  1. Γυναίκες της Καλίδονας
  2. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ   
  3. Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ηλείας ΙΩΝΕΣ Γαστούνης
  4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ξυλοκέρας Η ΠΡΟΟΔΟΣ
  5. Σύλλογος Γυναικών Σχινών Ζαχάρως 
  6. Σύλλογος Φιλοπροόδων Ζαχάρως
  7. Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Η ΩΛΕΝΗ
  8. ΑΣΤΡΙΝΙΑ Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας 
  9. Σύλλογος Γυναικών Κρεστένων
  10. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΟΣ Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου
  11. Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ 
  12. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχ. Ήλιδας Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

Σ.Σ: Θα ακολουθήσουν και επόμενα ρεπορτάζ με τις θεματικές ενότητες του Φεστιβάλ

Χορηγοί – Υποστηρικτές

Το Λιοστάσι μου, ΙΕΚ Σμαρνάκη, Βασιλόπουλος συσκευασίες – χαρτικά – καθαριστικά , Ιχθυοπωλείο  Κώστας Τζέμος, Κρεοπωλείο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, Ζυμαρικά Ήλις, Ποτοποιία Μυλωνά, ΗΛΒΙΓΑΛ Καλομοίρης, Olympaia Olive Oil, Aigre Vinegar, Bio Βλάχου Σοφία Μέλι & Λάδι, Μαυρομάτα, Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας, Aroma farmas, Bevoudas Group of Companies, Aldemar OV, Πιπερίτσα , Παρράς (ηλεκτρικά είδη), Touris Club, Patisserie Smarnakis, Λυμπέρης Nutrition, Sherlock Cuzina Italiana, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, Νεανικό Πλάνο, Εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες.

Ευχαριστούμε το Περιφερειακό Τμήμα Πύργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης και την παροχή πρώτων βοηθειών.  

Χορηγοί επικοινωνίας 

ΕΡΑ Πύργου, ypaithros.gr 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot