FOLLOW US: facebook twitter

2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας: Τοπικοί οίνοι & αποστάγματα που ευφραίνουν την καρδιά!

Ημερομηνία: 30-05-2024 | Συντάκτης:
O βιολογικός αμπελώνας 145 στρεμμάτων του Κτήματος Δύο Ύψη, στον Άγιο Ανδρέα.

Αγαπημένα εκλεκτά κρασιά από τους τοπικούς αμπελώνες, ετικέτες και ποικιλίες που μπορούν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία, αλλά και αποστάγματα που έχουν το άρωμα της Ηλειακής γης, θα παρουσιαστούν και θα γευτούν οι επισκέπτες μας, στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου 2024, στο ειδυλλιακό Κτήμα Ηλιοστάσι, στον Πύργο.  

Στόχος της διοργάνωσης του 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας μέσα από αυτό το γιορτινό διήμερο είναι να αναδείξουμε την οινική ιστορία της Ηλείας και την τοπική οινοπαραγωγή, να γνωρίσουμε τους αμπελώνες μας και τις τοπικές ποικιλίες που παράγουν μερικούς από τους καλύτερους οίνους, ενισχύοντας την προώθηση του οινικού τουρισμού. 

Μια εκδήλωση «οινικής ποίησης», που θα μας πλημμυρίσει από αρώματα και γεύσεις που τέρπουν τον ουρανίσκο! Γιατί οι γεύσεις και οι μυρωδιές του κάθε τόπου είναι αναπόσπαστα δεμένες με τα τοπικά του προϊόντα.  Συνδαιτυμόνες του κρασιού, εξαιρετικά αποστάγματα τοπικών παραγωγών, τσίπουρα με  άρωμα ζεστό, ντελικάτο και με φοβερό ενδιαφέρον, αλλά και ποτά από τοπικές ποτοποιίες που κάνουν τη διαφορά.

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός της ΕΡΤ Νατάσα Βησσαρίωνος, με την εμπειρία που διαθέτει από την ραδιοφωνική εκπομπή της «Γλυκιά ζωή», δίνοντας έμφαση στη γαστρονομία και τη διατροφή, είναι εκείνη που θα αναλάβει τη διαδραστική παρουσίαση της οινικής εκδήλωσης και των οινοπαραγωγών, το Σάββατο στις 17:30.

Έπειτα, η σομελιέ Μελίνα Γόιδα θα μοιραστεί μαζί μας τα βασικά βήματα οινογνωσίας, μέσα από ένα μοναδικό masterclass, και θα συνεχίσει με ταιριάσματα οίνου με τυριά, αλλά και ταιριάσματα οίνου και αποσταγμάτων με τα πιάτα του σεφ Γιώργος Τσούλης.

Λίγα λόγια για τη Μελίνα Γόιδα

Η Μελίνα Γόιδα είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πιστοποιημένη από την εταιρία WSPC για τις γνώσεις πάνω στον οίνο και στα αποστάγματα. Έχει εργαστεί στον κλάδο του οινοτουρισμού με συνεργασίες όπως το Κτήμα Άνυδρους και τη Γαία Οινοποιητική στη Σαντορίνη, αλλά και σε χώρους ιδιωτικών γευσιγνωσιών, όπως το Athens Wine Tasting. Έχει διενεργήσει οινογευσίες, παρουσιάσεις και προωθήσεις των κρασιών φημισμένων οινοποιείων (πχ. ΕΟΣ Σάμου, Κτήμα Βουρβουκέλη, κά). Πλέον έχει εγκατασταθεί στο Νομό Ηλείας και διατηρεί συνεργασίες στον τομέα του οινοτουρισμού.

Συμμετέχουν

Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη, μια παλιά, οικογενειακή αγροτική επιχείρηση, γιόρτασε πέρυσι τα 156 χρόνια ιστορίας του. Στο Κορακοχώρι Ηλείας, πλάι στη θάλασσα, σε μια έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 5 γενιές της οικογένειας Μερκούρη-Κανελλακόπουλου, από το 1864 μέχρι σήμερα, καλλιεργούν με αγάπη τη γη παράγοντας υπέροχα κρασιά και ελαιόλαδο. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά πράγματα έχουν μεταβληθεί. Ένα δεν έχει αλλάξει. Η αδιάκοπη προσπάθεια για την παραγωγή προϊόντων της πιο υψηλής, δυνατής, ποιότητας.

Σήμερα, το Κτήμα Μερκούρη καλλιεργεί στους ιδιόκτητους αμπελώνες του στο Κορακοχώρι την παραδοσιακή γι’ αυτό ποικιλία Ρεφόσκο, τις ελληνικές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αυγουστιάτη, Αγιωργήτικο, Ασύρτικο και Ρομπόλα, τις ιταλικές ποικιλίες με ελληνική καταγωγή Negroamaro και Malvazia Aromatica και τις διεθνείς ποικιλίες Syrah, Mourvedre, Viognier και Albariño, από τις οποίες παράγεται μια σειρά premium ξηρών και γλυκών οίνων.

Παράλληλα, από τους φυτεμένους με την ποικιλία Κορωνέϊκη ελαιώνες του, παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενώ έχει προσθέσει στις δραστηριότητές του και την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών οινικού τουρισμού.

Κτήμα Σταυρόπουλου 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα αδέλφια Αλέκος -καθηγητής φυσικής- και Σάκης -πολιτικός μηχανικός- φυτεύουν το πρώτο τους αμπέλι. Το κοινό τους πάθος για το κρασί δεν αποτελεί έκπληξη· η αγάπη του Αλέκου για τη Γη και τους Καρπούς της παντρεύτηκε με τις καινοτόμες ιδέες του Σάκη και τα πρώτα βιολογικά σταφύλια γρήγορα τρυγήθηκαν.

Το πάθος για καλές οινοποιήσεις πέρασε στη νέα γενιά και έτσι, το 2017 βρίσκει το Μενέλαο -Ηλεκτρολόγο Μηχανικό- και την Ελένη -Πολιτικό μηχανικό- στο τιμόνι του Κτήματος. Από τον πρώτο τρύγο του 1997 μέχρι σήμερα τίποτα δεν έφθειρε τον οικογενειακό χαρακτήρα, κάνοντας τη μικρή επιχείρηση διαχρονικά δυνατή.

Στον τριάντα στρεμμάτων ιδιόκτητο αμπελώνα στη Θέση “Νησιά”, καλλιεργούνται ερυθρές ποικιλίες, κυρίως Merlot και Αυγουστιάτης. Βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Πηνειού, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Ιονίου, περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Βιοτόπων Natura – 2000. Η γειτνίαση με το ποτάμι και τη θάλασσα, η περιορισμένη στρεμματική παραγωγή, η σύσταση του εδάφους και ο τρόπος καλλιέργειας ευνοούν την παραγωγή σταφυλιών εκλεκτής ποιότητας με ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων ποικιλιών.

Στον δέκα στρεμμάτων αμπελώνα στο Παλαιοχώρι, καλλιεργείται η ποικιλία Ασύρτικο καθώς και κάποιες άλλες λευκές ποικιλίες. Η σύσταση του εδάφους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής προσδίδουν ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην ευαίσθητη αυτή αρωματικά ποικιλία. Τέλος, από τους συνεργαζόμενους αμπελώνες στη Μαντινεία επιλέγονται σταφύλια ποιότητας για το ροζέ και λευκό οίνο Μοσχοφίλεορυ.

Το σύγχρονο οινοποιείο στο Παλαιοχώρι πρωτολειτούργησε το 2000. Το κτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο υπόγειο είναι ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, στο μεσαίο επίπεδο γίνεται η οινοποίηση, ενώ στο ανώτερο είναι χώρος δεξαμενών και εμφιάλωσης καθώς επίσης, και ο χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας. Το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ).

Κτήμα Δύο Ύψη

Το Κτήμα Δύο Ύψη αποτελείται από έναν ιδιόκτητο, βιολογικό αμπελώνα 145 στρεμμάτων, στον Άγιο Ανδρέα.

Στις απότομες πλαγιές του ευδοκιμούν ιδανικά οι ελληνικές ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Βερτζάμι και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon, Syrah και Malbec. 

Στην εξαιρετική προσαρμογή των ποικιλιών αυτών στην περιοχή συμβάλλει το τυπικό Μεσογειακό κλίμα, με τους ήπιους χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια που μετριάζονται από τη θαλάσσια αύρα, καθώς και η ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργεια της κάθε ποικιλίας. 

Οι περισσότερες γεωργικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του τρύγου, γίνονται χειρωνακτικά.

Ο αμπελώνας και ο παλιός ελαιώνας που βρίσκεται στην καρδιά του Κτήματος συμπυκνώνουν όλη τη φυσική ομορφιά και τη γενναιοδωρία της Πελοποννήσου. Αποτελούν την έμπνευση για την παραγωγή τεσσάρων εκλεκτών κρασιών και ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από την ποικιλία Κορωνέικη.

Η ιστορία του κτήματος

1990

Το 1990 ο Χρήστος Κόκκαλης, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και λάτρης του καλού κρασιού, φυτεύει έναν μικρό αμπελώνα κυρίως με Cabernet Sauvignon στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Ηλεία. Παράγει το εμβληματικό κρασί Trilogia, που λαμβάνει διεθνή αναγνώριση.

2014

Χρόνια αργότερα, το 2014, το Kτήμα αναλαμβάνουν οι καταξιωμένοι οινοποιοί Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής του Κτήματος Βιβλία Χώρα, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Κόκκαλης, με σκοπό να φτιάξουν τυπικά κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Μετά την απόκτησή του, μετονομάζεται σταδιακά σε Κτήμα Δύο Ύψη.

2023

Σήμερα, μετά από νέες φυτεύσεις, διαμορφώνονται ο βιολογικός αμπελώνας 145 στρεμμάτων και ο ελαιώνας 20 στρεμμάτων του Κτήματος Δύο Ύψη. Παράγονται τα κρασιά DIALOGOS ΛΕΥΚΟΣ και ΕΡΥΘΡΟΣ, MONOLOGOS καθώς και η θρυλική ετικέτα TRILOGIA, ως φόρος τιμής στον εμπνευστή της, Χρήστο Κόκκαλη

Οινοποιείο Ανδριοπούλου

Το Οινοποιείο Ανδριοπούλου βρίσκεται στη Σαλμώνη Ηλείας, όπου λειτουργεί 5 χρόνια και έχει καταφέρει να εδραιωθεί στο χώρο και να προσφέρει ποιοτικά και εκλεκτά κρασιά.

Οι αμπελώνες σχεδόν 100 στρεμμάτων βρίσκονται στην εύφορη κοιλάδα του Αγ. Γεωργίου Λατζοΐου, κάτω από την αύρα του ποταμού Εννιπέα, όπου καλλιεργούνται βιολογικοί αμπελώνες με κλήματα ελληνικά και γαλλικά, όπως ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΜΑΥΡΟΥΔΙ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΣΠΡΟΥΔΑ, ΦΙΛΕΡΙ, SYRAH, ΑΘΗΡΙ, κα.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο οινοποιείο – εμφιαλωτήριο, με όλες τις πιστοποιήσεις και όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπου το μεράκι και η τεχνογνωσία συνυπογράφουν η Δώρα Ανδριοπούλου μαζί με τον σύζυγό της Γεώργιο Σκούτα (πυροσβέστη) και την κόρη του Ιωάννα Σκούτα (οινολόγο), για αυτό και το δελεαστική αρωματικό και άρτιο γευστικά αποτέλεσμα. 

Κτήμα Σπηλιόπουλου 

Σε μια ειδυλλιακή περιοχή, στον Ματζάκουρα Ηλείας, βρίσκεται ένας μικρός αμπελώνας 5 στρέμματων, το κτήμα Σπηλιόπουλου.

Χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και φυτεύτηκε από τον παππού της οικογένειας Σπύρο Κολόσακα.

Στις αρχές του 2000 έγινε αναμπέλωση, με βάση τις ποικιλίες ΑΣΥΡΤΙΚΟ και ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, από τον συνεχιστή και εγγονό του, Σπύρο Σπηλιόπουλο.

Από αυτές τις ποικιλίες προέρχεται το ξηρό λευκό κρασί ΞΥΛΟΚΑΡΠΙΑ. Οι συνεχιστές του αμπελώνα, εμπνεύστηκαν το όνομα του κρασιού από μια έκφραση που συνήθιζε να λέει ο παππούς Σπύρος “Φέτος θα έχουμε ξυλοκαρπιά”, θέλοντας να δηλώσει ότι την χρονιά που θα ερχόταν το αμπέλι θα είχε πολύ καρπό.

Αμπελώνες Κ. Μπερτσάτου

Οι αμπελώνες της οικογένειας Κ. Μπερτσάτου, βρίσκονται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Σκουροχώρι Ηλείας και είναι περί τα 40 στρέμματα με διάφορες ποικιλίες (ενδεικτικά: Ροδίτης, Σαρντονέ, Καμπερνέ, Μερλότ).

Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που προχωρήσαμε σε επαγγελματική παραγωγή και οινοποίηση. Για το σκοπό αυτό, συνεργαστήκαμε με το Κτήμα Μερκούρη. Ουσιαστικά, αρχίσαμε και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε για τα πρώτα χρόνια με την μορφή ενός “virtual winery”.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να γεννηθεί η “Φειά” Feia wine, ένας φρέσκος, ξηρός, λευκός οίνος με βάση το Σαρντονέ. Σύμφωνα με διάφορους sommelier, η Φειά, είναι ευχάριστα ευκολόπιοτο κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων.

Λίγο για την ιστορία του θέματος:

Φειά, είναι η αρχαία ονομασία του λιμανιού της αρχαίας Ηλείας. Λιμάνι που πλέον δεν υπάρχει λόγω φυσικής καταστροφής από σεισμό περί τον 6 αι. μχ. Το λιμάνι και ο πολιτισμός γενικά στην περιοχή είχαν γνωρίσει μεγάλες δόξες από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω φυσικά και των ολυμπιακών αγώνων και της εκεχειρίας.

Ποτοποιΐα Μυλωνά

Η ποτοποιία Μυλωνά έχει τις ρίζες της στο 1903. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, που εδώ και έναν αιώνα ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων της, την αξιοπιστία και την διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου.

Έχει κερδίσει στην  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1931 χρυσό βραβείο για το ούζο της και το 1933 στην ίδια έκθεση χρυσό, επίσης βραβείο για το κονιάκ της. Σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας Μυλωνά συνδυάζοντας την πολύτιμη εμπειρία με την γνώση συνεχίζει με μεράκι την παράδοση.

“Τα προϊόντα μας βασίζονται στις παραδοσιακές συνταγές και είναι προσαρμοσμένα  στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα, την  εκλεκτή γεύση τους αλλά και τους ιδιαίτερους και αρμονικά ισορροπημένους οργανοληπτικούς χαρακτήρες τους.  

Παράγουμε  το ούζο №62, το τσίπουρο Μυλωνά χωρίς γλυκάνισο, δεκατρείς διαφορετικές γεύσεις ηδύποτων μεταξύ των οποίων έχουν εξέχουσα θέση τα: Κανέλλα & Γαρύφαλλό, Μαστίχα Χίου και Ρόδι, αλκοολούχο ποτό τύπου Brandy με εμπορική ονομασία Special Μυλωνά και Raisin Brandy. Επίσης από τον Αύγουστο του 2022 παράγουμε Vodka, Gin και αλκοολούχο ποτό Ρούμι”.

Η Ποτοποιία Μυλωνά δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση ξεπερνώντας τα όρια της τοπικής αγοράς. Επίσης λαμβάνει συμμετοχή σε εκθέσεις τοπικού αλλά και Πανελλαδικού επιπέδου.

“Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το παραδοσιακό στοιχείο, την αγνότητα των υλικών, το σεβασμό και την ευθύνη  απέναντι στον καταναλωτή – συνάνθρωπό μας, συνδυάζοντας τα με την εξέλιξη και τον επιστημονικό εξοπλισμό.

Για την Ποτοποιία Μυλωνά κάθε βήμα είναι μία καινούρια πρόκληση, μία νέα αρχή!”

Αποστακτήριο Παπαδόπουλου

Το παλαιωμένο τσίπουρο St. Anna της οικογένειας Παπαδόπουλου θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας!  

Το St. Anna είναι παλαιωμένο απόσταγμα από εκλεκτές ποικιλίες αμπελιών της ορεινής Ηλείας που ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Όπως δηλώνει και το όνομά του, παράγεται στην τοπική κοινότητα Αγίας Άννας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot