FOLLOW US: facebook twitter

2o Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων-Γιώργος Τσούλης: «Για να πετύχεις χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά!»

Ημερομηνία: 28-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Συνέντευξη στην «Πρωινή» του γνωστού σεφ Γιώργου Τσούλη, προσκεκλημένου μας στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου


Φέτος, στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας, θα έχουμε την χαρά να υποδεχθούμε ως επίσημο προσκεκλημένο μας τον γνωστό σεφ Γιώργο Τσούλη. Ένα “δικό” μας παιδί, καθώς για όσους δεν το γνωρίζουν, κατάγεται από την Ν. Μανωλάδα από την οποία διατηρεί όμορφες μνήμες καθώς περνούσε εδώ μικρός τα καλοκαίρια του κοντά στη γιαγιά, που ήταν εκείνη που τον έκανε να αγαπήσει τη μαγειρική. Μέσα από την σημερινή του συνέντευξη, θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, πριν τον συναντήσουμε το Σαββατοκύριακο από κοντά.

Το διήμερο του Φεστιβάλ μας, ο Γιώργος Τσούλης θα μαγειρέψει live για τους επισκέπτες μας και θα μας παρουσιάσει πρωτότυπες συνταγές που θα γευτούμε όλοι μαζί και που βασίζονται σε εκλεκτά τοπικά προϊόντα της Ηλείας. Επίσης την Κυριακή, θα είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής του Διαγωνισμού πίτας των τοπικών συλλόγων της ενότητας «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ» μαζί με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους μας. Σας περιμένουμε λοιπόν να ζήσουμε όλοι μαζί αυτήν την εμπειρία…

-Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε κ. Τσούλη για την συμμετοχή σας στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας και να πούμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι είστε ένα «δικό» μας παιδί, καθώς έλκετε την καταγωγή σας από την Βουπρασία. Μιλήστε μας λίγο για την σχέση μας με την περιοχή μας και τα γαστρονομικά βιώματά σας ως παιδί από την Ν. Μανωλάδα.

Όλα μου τα καλοκαίρια, ως παιδί τα πέρασα με την αδερφή μου στη Νέα Μανωλάδα. Ξυπνούσε η γιαγιά νωρίς το πρωί για να ζυμώσει φρέσκο ψωμάκι που μας περίμενε ζεστό με όλα τα καλούδια της περιοχής (αυγά, μαρμελάδες) για να φάμε πρωινό. Και ότι έμενε, ήξερε η γιαγιά από τότε και δεν πέταγε τίποτα, γιατί με το ίδιο ζυμάρι μας έφτιαχνες φοβερές τηγανίτες. Κάθε απόγευμα γεμίζαμε ένα μπολ με φράουλες και ζάχαρη και αυτό ήταν το γλυκό μας. Ε για το βράδυ τα σουβλάκια του χωριού μας έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

-Είστε ένας διακεκριμένος σεφ με πλούσιο βιογραφικό. Τα βήματα προς την επιτυχία για έναν νέο άνθρωπο που ξεκινά να μπει σε αυτόν τον χώρο που ξέρουμε ότι είναι και δύσκολος και ανταγωνιστικός ποια είναι με δεδομένο ότι μόλις στα 19 σας χρόνια κερδίσατε με την ομάδα σας ένα αστέρι Michelin;

Υπομονή, επιμονή,  και πολλή δουλειά. Πολλές ώρες μέχρι να πετύχεις την κατάλληλη γεύση αλλά πάντα το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Φυσικά υπάρχουν και στιγμές που απογοητεύεσαι που θέλεις να τα παρατήσεις, που νιώθεις εξαντλημένος, αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις και προσφέρεις δεν σε σταματάει τίποτα. Ο χώρος είναι δύσκολος και ανταγωνιστικός, αλλά λειτουργεί ως κίνητρο για να σε κάνει καλύτερο επαγγελματία και άνθρωπο.

Αναφορικά με τη διάκριση που βίωσα μέσα από την ομάδα που συμμετείχα τότε, σίγουρα ήταν μία απίστευτη επιτυχία, αλλά στην ηλικία των 19 ετών, ήταν και μεγάλη πίεση.

-Θεωρείτε ότι ένας σεφ για να θεωρείται επιτυχημένος πρέπει να έχει γράψει… χιλιόμετρα στις κουζίνες των εστιατορίων;

Οι κουζίνες των εστιατορίων σίγουρα σου προσθέτουν «μαγειρική εμπειρία» ,  και άλλα βασικά εφόδια. Γίνεσαι οργανωτικός, υπεύθυνος, συνεπής.

-Μιλήστε μας για την συμμετοχή σας στην εκστρατεία «Taste the Ocean»  και την συνεργασία σας με την τη διεθνή ΜΚΟ, WWF Greece, ως Ambassador της Μεσογειακής Βιώσιμης Διατροφής.

΄Ηταν μεγάλη η τιμή όταν  με επέλεξε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία , να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία “Taste the Ocean”. Μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπου μεγάλοι Chef της Ευρώπης μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά, από την περιοχή μας και στην εποχή τους.

Η συνεργασία με το WWF GREECΕ, ως Ambassador της Μεσογειακής Βιώσιμης Διατροφής, αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο έργο, με ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις που στόχο έχουν να ενημερώνουν διαρκώς τους καταναλωτές για το FOOD WASTE, τη βιώσιμη αλιεία (4#alien) αλλά και πώς ο καθένας μας μπορεί να βρει τη «μυστική συνταγή» για να διατηρήσει τον πλανήτη μας ζωντανό!

-Πέρα από όλα αυτά, έχετε  ένα φανατικό κοινό που σας ακολουθεί μέσα από τα social media και το κανάλι σας στο YouTube, αλλά και από τις εμφανίσεις σας στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη όπου απολαμβάνουμε τις μαγειρικές σας. Η τηλεόραση βοηθάει στην αναγνωρισιμότητα και τι έχετε κερδίσει από αυτήν την συνεργασία;

Κάθε μέσο, έχει την αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα και τα οφέλη της. Και νιώθω ευγνώμων που έχω υπάρξει ανάμεσα σε μεγάλες εκπομπές και ομάδες συνεργατών.

Σίγουρα η τηλεόραση απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και τις ηλικίες, οπότε χαίρομαι, όταν πάω στο περίπτερο, και μου λέει ο φίλος μου, η γυναίκα μου χθες μου έφτιαξε τα παπουτσάκια που έφτιαξες στην τηλεόραση. Ή όταν «διαδικτυακοί φίλοι μου» μου στέλνουν στο Instagram , τι σνακ να κάνουν για τα παιδιά τους για το σχολείο.

Μου αρέσει αυτή η επαφή και ο διάλογος που υπάρχει. Είναι έμπνευση για αναζήτηση νέων project και δικών μου γαστρονομικών μονοπατιών.

Όπως το πρώτο μου βιβλίο, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και λέγεται «Μα- γειρεύοντας τις εποχές». Ήθελα να ενώσω την παράδοση και την γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας με τις εποχές και τα προϊόντα που βγάζει ο κάθε τόπος.  Να μυήσω τους αναγνώστες στη βιώσιμη διατροφή. Και κάπως έτσι συγκεντρώθηκαν τριάντα οκτώ συνταγές που σέβονται την εποχικότητα, τιμούν την εντοπιότητα, αξιοποιούν την κάθε πρώτη ύλη και παρακινούν τον καθένα να ανακαλύψει τη γαστρονομία της Ελλάδας.

-Τι θα μας παρουσιάσετε στο Φεστιβάλ Οίνου και Γεύσεων στις 1 και 2 Ιουνίου στον Πύργο;

Η χώρα μας είναι ευλογημένη με μοναδικές πρώτες ύλες και προϊόντα που «αγκαλιάζουν» κάθε τραπέζι.

Αξιοποιώντας το μέλι, το λάδι, το κρασί, τα κρέατα, τα θαλασσινά, τα φρούτα και όλα όσα διαθέτει η Ηλεία, θα ετοιμάσουμε απλές γευστικές προτάσεις για κάθε τραπέζι. Λέω να μην αποκαλύψω περισσότερα, για να μας επισκεφτεί ο κόσμος το Σαββατοκύριακο και να ζήσουν από κοντά την εμπειρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος