FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινούν οι παρεμβάσεις πυροπροστασίας

Ημερομηνία: 16-09-2024 | Συντάκτης:

-Στο σύνολο των οικισμών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η έναρξη των εργασιών πυροπροστασίας το συντομότερο δυνατόν είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής αναδόχου με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επιλογής των αναδόχων για την υλοποίησή της αφενός διότι λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού ΙΔΟΧ που προσλήφθηκε εξαιτίας των πλημμυρών – έντονων βροχοπτώσεων της 15ης Ιανουαρίου 2024 και αφετέρου ο ίδιος ο γ.γ. Δασών προκρίνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Πρώτη φορά οι Δήμοι καλέστηκαν να εκτελέσουν τέτοιου είδους εργασίες και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. (…) Είναι επιτακτική η ανάγκη ανάθεσης των επίμαχων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος δυσμενούς εξέλιξης περιστατικών δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται κατά την αντιπυρική περίοδο, καθώς και να μειωθεί η πιθανότητα εξέλιξης μιας δασικής πυρκαγιάς σε επικόρυφη. Εξάλλου, λόγω της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων ετών, προηγήθηκε μια χειμερινή περίοδος ανομβρίας με υψηλές θερμοκρασίες που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιάς η οποία δύναται να θέσει αμφίδρομα σε κίνδυνο τα γειτνιάζοντα δασικά οικοσυστήματα και τον οικιστικό ιστό», εξήγησε ο κ. Μπαλιούκος

Παρεμβάσεις σε όλους τους οικισμούς

Το αντικείμενο των εργασιών περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσου πλάτους 10 μ. στα όρια των εξής οικισμών:

 Δημοτική Ενότητα Σκιλλούντος: Κρέστενα, Μοσχούλα, Πόρος, Βρίνα, Γραίκα, Γρύλλος ,Χάνι Γρύλλου, Διάσελλα, Λαδικάκι, Παπά Χάνια, Σκάλα, Καλλίκωμο, Κρουνοί, Λαδικό, Νέα Καλυβάκια, Καλυβάκια, Παλαιοχώρι, Κάτω Σαμικό, Κλειδί, Φραγκοκλησιά, Μακρίσια, Πλατιάνα, Πλουτοχώρι, Καστράκι, Ράχες, Σαμικό, Νέα Σκιλλουντία, Σκιλλουντία, Τρυπητή, Φρίξα,

 Δημοτική Ενότητα Αλιφείρας: Καλλιθέα, Μπαρακίτικα, Αλιφείρα, Πεύκη, Κάτω Αμυγδαλιές, Άγιος Ηλίας, Αμυγδαλιές, Κεραμίδι, Κράνα, Παλαιοχώρι, Βρεστό, Λογγός, Λιβαδάκι, Πτελέα, Ράπτης, Μυρώνια, Άγιος Βλάσης, Κλίμα, Ράμα

Δημοτική Ενότητα Ανδρίτσαινας: Ανδρίτσαινα, Κάρμιον, Μύλοι, Συκιές, Δαφνούλα, Χελιδόνι, Δραγώγι, Καστρούγκαινα, Πλατεία, Θεισόα, Κουφόπουλο, Λινίσταινα, Μάτεσι, Ρόβια, Σέκουλας, Μπαλαίικα, Φανάρι, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Αρμοδιότητας Δασαρχείου Ολυμπίας και σε απόσταση 100 μ. από τα όρια αυτών.

Σκοπός των εργασιών είναι να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών δεδομένης στη γειτνίασης αυτών με δασικές εκτάσεις. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μέσου πλάτους 10μ. αποτελώντας μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου.

Η ανωτέρω επέμβαση αποτελεί επέμβαση με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης και καταστολής της πυρκαγιάς δεδομένου ότι:

· Οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες ή οι αντιπυρικές ζώνες με αραιώσεις αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στην κόμη του ανορόφου.

· Οι ψηλές αντιπυρικές ζώνες επιτυγχάνουν τη δημιουργία ενός μετώπου αντιπερισπασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και τελικά την κατάσβεσή της, καθ’ όσον σ’ αυτές θα μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, να αναπτυχθούν οι επίγειες δυνάμεις και να αποτελέσουν ενδεχομένως και γραμμή χρησιμοποίησης αντιπύρ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot