FOLLOW US: facebook twitter

28,3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων – Το Σχέδιο Δράσης ανέλυσε σε Συνέντευξη Τύπου ο Απόστολος Κατσιφάρας

Ημερομηνία: 19-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Στη διάθεση των δήμων και των ΦΟΔΣΑ τα κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν ώριμες προτάσεις στους τρεις νομούς

 

Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Τελική Διάθεση είναι οι σταθεροί πυλώνες της πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Το Σχέδιο Δράσης ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, επισημαίνοντας ότι στη διάθεση των δήμων και των ΦΟΔΣΑ βρίσκεται το ποσόν των 28,3 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια περιμένει τις προτάσεις τους.

«Είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες που κατάφερε να απαλλαγεί από τους ανοικτούς ΧΑΔΑ, κλείνοντάς τους. Τερματίσαμε έτσι ένα προβληματικό καθεστώς και καταφέραμε να απαλλαγούμε και από βαριά πρόστιμα που επιβάλλονταν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και  αναφέρθηκε στην εμφανή πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα των παράνομων χωματερών στην Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικά βήματα που μέχρι σήμερα έχουν επιτελεστεί, αλλά και στις νέες δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους και σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ευθύνες που  ανήκουν στο στενό πυρήνα αρμοδιοτήτων των Δήμων. «Έχουμε σχέδιο και πόρους. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάθε ώριμη πρόταση» υπογράμμισε  ο Περιφερειάρχης.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δράσεων που εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως η κατασκευή ή η ενίσχυση υποδομών διαχείρισης αποβλήτων,  πάντα με γνώμονα τις στοχεύσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού και το τρίπτυχο Μείωση Απορριμμάτων –Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την  ικανοποίηση του  για τις  δυο μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Ναύπακτο και στη Τριανταφυλλιά Ηλείας, που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δρομολογήθηκε η κατασκευή τους.   «Πρόκειται για δυο μονάδες οι οποίες θα εξυπηρετήσουν, η μεν πρώτη τους Δήμους Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Θέρμου, η δε δεύτερη, το σύνολο των Δήμων της Ηλείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την προσδοκία οι εντάξεις να έχουν και συνέχεια. Ακολούθως εστίασε  στις ανοικτές προσκλήσεις, οι οποίες απευθύνονται στους Δήμους και στους ΦΟΔΣΑ, που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και να υλοποιήσουν όσες δράσεις εντάσσονται κι εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων .

Ειδικότερα, είναι ενεργή πρόσκληση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί:

-Τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής.

-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων και

-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Επίσης, άλλες δυο, νέες προσκλήσεις που αφορούν:

-Πρώτον, στην διαχείριση βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δηλαδή, πρόσκληση που αφορά δράσεις οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Χρηματοδοτεί  μεταξύ άλλων την προμήθεια απορριμματοφόρων για βιοαπόβλητα, αλλά και την ανάπτυξη δημοτικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Έχει προϋπολογισμό 7.300.000 ευρώ και θα είναι ανοικτή σε προτάσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση έργων από την προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης έως την αγορά εξοπλισμού.

-Και δεύτερον, στη  δημιουργία Πράσινων Σημείων, δηλαδή για έργα υποδομής που εστιάζουν στην ανακύκλωση. Η προθεσμία  για την υποβολή των προτάσεων  λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 5.700.000 ευρώ.

«Οι τρεις αυτές προσκλήσεις συνολικού ύψους 28,3 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποτελούν καταλύτη για τη μετάβασή μας σε μια νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο: μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση» Η Περιφέρεια θέτει πλέον στη διάθεση των δήμων και των ΦΟΔΣΑ τα 28,3 εκ. ευρώ και περιμένει τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτήσει έργα που θ’ απαντούν στις ανάγκες τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος