FOLLOW US: facebook twitter

27 ψηφοδέλτια στη μάχη για τους 7 δήμους της Ηλείας – Aλλού περισσότεροι, αλλού λιγότεροι οι «μνηστήρες»

Ημερομηνία: 01-09-2023 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πέντε συνδυασμοί λιγότεροι σε σχέση με το 2019 θα μπουν στη μάχη των δημοτικών εκλογών στην Ηλεία, αφού η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής αναλογικής και οι  ελάχιστες απαιτήσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων δυσκόλεψαν αρκετά τη συγκρότηση συνδυασμού.

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής υποβολής των υποψηφιοτήτων αντί του πατροπαράδοτου τρόπου με την κατάθεση στο Πρωτοδικείο, μας στέρησε τη γοητεία της αναμονής έξω από τα δικαστήρια για την ομαδική φωτογραφία των συνδυασμών. Ταυτόχρονα, αύξησε τη μυστικοπάθεια και μετέτρεψε σε… θρίλερ την κατάθεση των συνδυασμών, αφού υπήρξαν συνδυασμοί που έψαχναν υποψηφίους  μέχρι και αργά το βράδυ.

Τα επιμέρους αριθμητικά δεδομένα δείχνουν σε ορισμένους δήμους είχαμε αύξηση του ενδιαφέροντας για διεκδίκηση, ενώ σε άλλους δήμους το ενδιαφέρον μειώθηκε.

Η «Πρωινή» επιχειρεί μια πρώτη «ακτινογραφία» του πολιτικού σκηνικού ανά δήμο, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, παρουσιάζοντας τους διεκδικητές της πενταετούς θητείας.

Δήμος Πύργου

Από τους εννέα συνδυασμούς του 2019, τώρα πέσαμε στους πέντε, εκ των οποίων μόλις δύο επικεφαλής είναι εκ νέου παρόντες: Ο νυν δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος με νέα παράταξη «Ενωμένοι Αλλάζουμε τον δήμο» και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Στάθης Καννής με τον συνδυασμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ». Νέοι παίκτες είναι ο Διονύσης Μπέλτσος με τον συνδυασμό «ΔΕΚΑ» και ο Σπύρος Λιατσής με τον συνδυασμό «Σύγχρονος δήμος Πύργου – Νέα Εποχή», ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση αυτή τη φορά θα έχει επικεφαλής τον Χρήστο Αθανάσουλα.

Δήμος Ήλιδας

Εδώ έχουμε αύξηση των συνδυασμών σε πέντε από τέσσερις προ τετραετίας. Εκ νέου παρόντες είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης και ο προκάτοχός του και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Νέος «παίκτης» είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκος, ο οποίος συγκρότησε τον συνδυασμό «ΗΛΙΔΑ 36», ενώ υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και με τη Λαϊκή Συσπείρωση νέος επικεφαλής ο Βησσαρίων Πολύδωρος.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Οι «μνηστήρες» του λαμπερού δήμου μειώθηκαν στους τρεις σε σχέση με το 2019. Παρών εκ νέου ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον συνδυασμό «Ολυμπία πιο Ψηλά» και νέος διεκδικητής ο Άρης Παναγιωτόπουλος με τον συνδυασμό «Ολυμπία Πρώτος Δήμος». Επικεφαλής με τη Λαϊκή Συσπείρωση η Ελένη Τσίγκλα.

Δήμος Ζαχάρως

Πλήρης αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό του νοτιότερου δήμου της Ηλείας, αφού από τους δύο υποψηφίους το 2019, τώρα πήγαμε στους τέσσερις. ΕΚ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος, με αντιπάλους του τον Τάσο Κάπο και τον Κώστα Μητρόπουλο. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση ξανά ο Χρήστος Γιαννόπουλος.

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Καμία αλλαγή σε σχέση με το 2019, καθώς ο νυν δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάκης Δημητρουλόπουλος με νέο συνδυασμό «Δύναμη Ανανέωσης» θα μονομαχήσουν για 2η φορά. Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Αντώνης Μαρκουλίνος.

Δήμος Πηνειού

Ένας συνδυασμός λιγότερος από το 2019 και πιο ενδιαφέρουσα η μάχη τώρα, αφού απέναντι στον νυν δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο θα είναι ο προκάτοχός του, Αλέξης Καστρινός. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ο Αλέξης Τσαουσάκης.

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Τέσσερις (από πέντε το 2019) οι συνδυασμοί που μπαίνουν στη μάχη. Παρών ξανά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Λέντζας με αντιπάλους τον Νεόφυτο Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Τσιρίκο, καθώς και τον Γιώργο Μοσχονά από τη Λαϊκή Συσπείρωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot