FOLLOW US: facebook twitter

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Masterclass από τον κορυφαίο κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala

Ημερομηνία: 08-12-2022 | Συντάκτης:

Ο κορυφαίος θεωρητικός και κριτικός κινηματογράφου Alain Bergala, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Σπύρου.

Μια διαφορετική ματιά για το πώς μπορεί αν δομηθεί η σχέση σχολείου και κινηματογράφου, με ποιό τρόπο η 7η Τέχνη μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση όχι σαν «μάθημα» αλλά σαν ουσιαστική έννοια, να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου, αναμένεται να δοθεί μέσα από ένα ξεχωριστό Masterclass από τον κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου Alain Bergala, που βρίσκεται στον Πύργο ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ο κορυφαίος του είδους τιμά τον θεσμό στην φετινή 25η επέτειό του και βρίσκεται κοντά μας με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ελληνικά, από το Φεστιβάλ Ολυμπίας, του εμβληματικού για την κινηματογραφική εκπαίδευση βιβλίου του, «Υπόθεση Σινεμά». Αύριο Παρασκευή, 9/12, στις 13:15, στον Ορφέα στον Πύργο, ο Alain Bergala θα μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του σε ένα 45άλεπτο Masterclass, που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική και την αγγλική.

Στο βιβλίο, ο συγγραφέας παρουσιάζει με ενάργεια και βαθιά γνώση τις προοπτικές και τα εμπόδια μιας δημιουργικής ένταξης του κινηματογράφου στο σχολείο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αποκηρύσσοντας την εργαλειακή του χρήση και θεωρώντας τον ως μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η «Υπόθεση Σινεμά» του Αλέν Μπεργκαλά είναι ένα κείμενο εμβληματικό για την κινηματογραφική εκπαίδευση. Ο συγγραφέας καταθέτει μια παθιασμένη δήλωση αγάπης προς το σινεμά, τις ρίζες της οποίας αναζητά στην παιδική ηλικία, στις πρώτες αναμνήσεις από την επαφή με την κινηματογραφική οθόνη. Δεν θεωρεί το σινεμά ως έναν φορέα σταθερότητας εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά ως έναν αναγκαίο παράγοντα αναστάτωσης της καθημερινότητας του σχολείου. Τελικά, παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που κινείται με ιδιαίτερη άνεση από τις πιο αφαιρετικές θεωρητικές προσεγγίσεις της κινηματογραφικής τέχνης στις πιο χειροπιαστές υποδείξεις για το πώς να αναλυθεί δημιουργικά μια ταινία στη σχολική τάξη ή το πώς να οργανωθούν τα γυρίσματα ενός σχολικού κινηματογραφικού εργαστηρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia