FOLLOW US: facebook twitter

21η Αυγούστου 2018: Αφετηρία μιας νέας πορείας, ή άρνηση της πραγματικότητας;

Ημερομηνία: 21-08-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69104″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ευημερία, η ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου, οι ανισότητες, οι αδικίες,  η αποτελεσματικότητα ή όχι των κρατικών μηχανισμών, η αβεβαιότητα για τα παιδιά, όλα βιώνονται εδώ, στη μικρή και πεπερασμένη ζωή μας.

Όμως, ποιος γνωρίζει ποια είναι ακριβώς τα πιο κρίσιμα από όσα βιώνονται; Ποιος ξεχωρίζει ποια θα καθορίσουν, πραγματικά, τη ζωή και το μέλλον του;

Ιδού το δύσκολο που, όταν φαίνεται αξεπέραστο, εύκολα παρακάμπτεται και μπαίνει σε έναν αμυντικό μηχανισμό που ο επινοητής του περιέγραψε στις αρχές του 20ού αιώνα ως «άρνηση της πραγματικότητας».

Τα περισσότερα ερμηνευτικά στερεότυπα παραμένουν δυσανάλογα πολλά και κινούνται ευθέως ανάλογα με το μέγεθος της σύνθετης πραγματικότητας, της οργής, της άγνοιας, της κοντής μνήμης, αλλά και του άγχους, των συμφερόντων και του στιγμιαίου ενθουσιασμού του πολιτικού οφέλους ή κόστους.

Πολλοί ήδη παραδέχονται ότι δεν χρειαζόμαστε το παρελθόν ότι δεν είναι παρά ένα ιδεολογικό αφήγημα -που, ενδεχομένως, μπορεί και να αλλάζει. Επομένως, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για το παρόν;

Και, εάν υποθέσουμε ότι ακόμη και το παρόν είναι επιφαινόμενο, τότε γιατί να μη βρούμε ένα ακόμα καλύτερο, ένα ακόμη πιο φανταχτερό αφήγημα για το παρόν και το μέλλον; Άλλωστε, δεν υπάρχει ανάγκη κάποιας τεκμηρίωσης.

Εφόσον βρισκόμαστε καβάλα στην Ιστορία,  ή στο «τέλος της Ιστορίας» και εφόσον «η γη είναι επίπεδη», τότε  οφείλουμε να «πιστεύουμε σε κάτι, ακριβώς επειδή είναι παράλογο».

Έχει φτάσει η ώρα της παραδοχής ότι καθεαυτή η απουσία οποιασδήποτε τεκμηρίωσης επιλογών και δράσεων υπήρξε ένα έμμονο χαρακτηριστικό του νεοελληνικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, που υπηρετήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια. Θυμηθείτε μόνον ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, η κάθε πολιτική μερίδα είχε το προνόμιο να εμφανίζει το αφήγημά της ως το μόνο σωτήριο εν συνεχεία, άφηνε στην τύχη την υπόθεση της επικύρωσης ή της απόρριψης στους ίδιους τους οπαδούς της -τους οποίους, επίσης, άφηνε «στο χέρι του θεού» ή σε κάποια νομοτελειακή ειμαρμένη.

Λόγου χάριν, το «δημοκρατία ή τανκς» είχε στιγμιαία βάση κατόπιν, στήθηκε ένα κρατικό σύστημα, μια ομπρέλα χαμηλής ποιότητας, που άφησε απέξω τους δημοκράτες.

Η «Αλλαγή» δεν άλλαξε όσα θα έπρεπε να αλλάξουν απεναντίας, ολοκλήρωσε το κομματικό, αναποτελεσματικό κράτος. Αυτό το κράτος κατηγορήθηκε οριζοντίως, όμως χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί και να πολεμηθεί ο παράλογος χαρακτήρας του.

Και το αφήγημα του εγχώριου «εκσυγχρονισμού» ανακατεύτηκε με τη χρηματιστηριακή φούσκα, το εύρημα της «υπερήφανης Ελλάδας», τα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια και, αργότερα, με το πάρτι των Ολυμπιακών έργων και, μετά, με τον έλεγχο των εθνικών λογαριασμών του Αλογοσκούφη -όχι για να μπουν σε τάξη τα δημόσια λογιστικά, αλλά για να κατηγορηθούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Ομοίως, η δημοσιοποίηση των Greek Statistics το 2009 δεν έγινε με σκοπό τη φροντίδα των κρατικών ελλειμμάτων και του χρέους, αλλά για να κατηγορήσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την προηγούμενη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ως ένοχη της δημοσιονομικής αφροσύνης.

Και έτσι, στη «γη του κανενός», φτάσαμε στα Μνημόνια Συνεννόησης, στο ΔΝΤ και στη χαμένη δεκαετία, αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την αφερέγγυα χώρα με το ανυπόληπτο πολιτικό προσωπικό.

Η άρνηση της πραγματικότητας για το άτομο είναι μια υποσυνείδητη διαδικασία, ίσως ωφέλιμη και υγιής για την προσαρμογή του σε δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις.

Αλλά για ομάδες ευθύνης και για κοινωνικές ολότητες -σε περιόδους οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης- αποτελεί κατά κανόνα μια επιβλαβή συνειδητή αυταπάτη.

Σε φάσεις καμπής και υπαρξιακής συλλογικής αγωνίας, όταν όλοι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τα δυσάρεστα και πιεστικά γεγονότα, καλό θα ήταν να τα κατανοήσουν και να τα αποκωδικοποιήσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Πολύ δε περισσότερο, όταν η ορμή των γεγονότων παραμένει, κατά κοινή παραδοχή, σκοτεινή και δύσκολα οικειοποιήσιμη.

Η πληρέστερη κατανόηση της πραγματικότητας, μαζί με τη συνεργασία, είναι ένα κλειδί εξόδου. Όχι η άρνηση της πραγματικότητας ή η στρέβλωσή της.

Όταν, στο μέλλον, το παρόν θα έχει σταθεροποιηθεί, τότε σίγουρα όλα θα επανεκτιμηθούν, με νέα αφήγηση που θα περικόψει και θα στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας ό,τι περιττεύει σήμερα και ό,τι εμποδίζει την κατανόηση της κατάστασης.

Η 21η Αυγούστου 2018 σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ορίζει το τέλος μιας επώδυνης περιόδου 8 και πλέον ετών και την αρχή μιας νέας εποχής, γεμάτης, όμως, κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για τη χώρα μας. Μπορεί η «τυπική» έξοδός μας από την κρίση να είναι αφετηρία μιας νέας πορείας; Ας το ελπίσουμε![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot