FOLLOW US: facebook twitter

«20 χρόνια μετά- Το αποτύπωμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2004»

Ημερομηνία: 02-10-2024 | Συντάκτης:

Tις θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανέφεραν όλοι οι ομιλητές, στην Ημερίδα «20 Χρόνια Μετά – Το αποτύπωμα των Αγώνων» που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή τα 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Ολοι αναφέρθηκαν στα έργα που έγιναν, στην κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισαν οι Ολυμπιακοί του 2004 δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για το χρέος της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος τόνισε:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν ήταν απλά ένα αθλητικό γεγονός. Έγιναν – ξεκάθαρα -η απόδειξη ότι η Ελλάδα, μια μικρή χώρα, μπορεί να οργανώσει Αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας, ονειρικούς αγώνες, ανταποκρινόμενη σε όλες τις απαιτήσεις, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες. Ήταν η στιγμή που όλοι μας ενώσαμε τις δυνάμεις μας, με κοινό όραμα και στόχο, για να δείξουμε στον κόσμο το μεγαλείο της χώρας μας και τη δέσμευσή της στις αρχές του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης.

Γιατί λοιπόν , εδώ και είκοσι χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει ένα από τα κατά γενική ομολογία μεγαλύτερα επιτεύγματά μας, ιστορικά; Γιατί υπαινισσόμαστε ιδιωτικά και δημόσια ότι οι ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας στάθηκαν η αφορμή αλλά και αιτία ακόμα, για όλα τα δεινά της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα έκτοτε;

Χωρίς υπεκφυγές θα τονίσω ότι όπως δεν είχε γίνει σχέδιο για την αξιοποίηση των αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους αγώνες, έτσι καθυστέρησε και δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε ο οικονομικός απολογισμός των ολυμπιακών αγώνων του 2004. Κανένας δεν έλεγε ότι το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 360 δισεκατομμύρια € και οι ολυμπιακοί αγώνες δεν στοίχησαν παρά 5, 10 δισεκατομμύρια δηλαδή ελάχιστα μπροστά στο τεράστιο χρέος που είχε δημιουργηθεί από τα συνεχή ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας. Τα τότε δυό μεγάλα κόμματα εξουσίας βολευόντουσαν κι αυτά ώστε να αποποιηθούν τις ευθύνες από τη διοίκηση της χώρας.

Έτσι και στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στον υπολογισμό του κόστους της επένδυσης θα έπρεπε το κράτος να υπολογίσει και τα έσοδα του από αυτήν. Συγκεκριμένα το κράτος είχε έσοδα από το ξεκίνημα του εγχειρήματος και των έργων. Έσοδα από το Φ.Π.Α. για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα έργα που γινόντουσαν. Έσοδα από τους άμεσους φόρους που πλήρωναν οι εργαζόμενοι Έλληνες και ξένοι στο κράτος αλλά και παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν κι αυτά μεγαλύτερα έσοδα από όλους τους νέους εργαζόμενους.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot