20ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για παιδιά & νέους: Μια τετράωρη εμπειρία με τον Κώστα Φέρρη
Σεμινάριο στην Αμαλιάδα με το γνωστό σκηνοθέτη για την «Αχλημεία του σινεμά» στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Ένα τετράωρο με έναν πραγματικό «μάστορα» του κινηματογράφου, τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι συμμετείχαν το απόγευμα της Τρίτης στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στο πλαίσιο ενός master class του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας Κινηματογράφου για παιδιά και με τίτλο ‘Η Αλχημεία του Σινεμά’, Μια «διδακτική» με κορμό το ομώνυμο βιβλίο του στο οποίο ο Φέρρης κατέθεσε εμπειρία και έρευνα για τον κινηματογράφο και όχι μόνο. Στην διάρκεια του σεμιναρίου ανέπτυξε «το Συντακτικό, τη Γραμματική, ακόμα και την Ορθογραφία του «κινησιογραφικού» ή οπτικοακουστικού λόγου…».
Μια πρώτη «Γενική Θεωρία του Κινηματογράφου», σύμφωνα με κριτικές αναλύσεις του βιβλίου, που εντάσσει όλες τις επί μέρους Ειδικές Θεωρίες, σε μία και μοναδική και συμβατή ενότητα.
Για τον σκηνοθέτη το «Σινεμά», πέρα από «τέχνη» (7η ή άλλη), «θέαμα», «εργαλείο» κλπ, είναι Λόγος. Τον σκηνοθέτη λέγοντας ότι εν μέρει αδικείται όταν γίνεται η ταύτιση του μόνο με το ‘Ρεμπέτικο’, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκο Θεοδοσίου και τον προλόγισε η πρόεδρος του Σωματείου ‘Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη’ Ελένη Σκάβδη.
Ο Κώστας Φέρρης τόνισε ότι πιστεύει πως ο Κινηματογράφος πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ότι μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην οικονομική και γενικότερη κρίση που περνάμε, γιατί είναι ένα είδος διαλεκτικής σκέψης αυτόματης .Πιστεύει δε όπως είπε στην ιδιωτική πρωτοβουλία που εξαπλώνει τον κινηματογράφο, κάτι που κάνει και το Φεστιβάλ της Ολυμπίας .
Αναφερόμενος στο βιβλίο του, στην «Αλχημεία του σινεμά» τόνισε ότι «Είναι μία γενική θεωρία του κινηματογράφου, που δεν αφορά μόνο τον κινηματογράφο, αφορά τα πάντα, ακόμη και την διαλεκτική λογική, τις διάφορες σκέψεις του ανθρώπου και όλα. Είναι η θεωρία που ενοποιεί και συμβιβάζει όλες τις προϋπάρχουσες ειδικές θεωρίες του κινηματογράφου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στον κόσμο και ήδη έχω προτάσεις να μεταφερθεί στα Αγγλικά και τα Γαλλικά και προχωράμε και με βάσει αυτό το βιβλίο προχωράω τα σεμινάριά μου».
Φωτογραφίες: Kristo Defrim Xasa