FOLLOW US: facebook twitter

1ο Γυμν. Πύργου: Εξαιρετική εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Πυργιώτη λογοτέχνη, Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλο

Ημερομηνία: 26-05-2022 | Συντάκτης:

Συγκινητικό αφιέρωμα στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο

  • Ιδιόχειρο σημείωμα έστειλε προς τους μαθητές ο συγγραφέας ξεδιπλώνοντας μνήμες από τα γυμνασιακά του χρόνια στο ίδιο σχολείο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια εξαιρετική εκδήλωση προς τιμήν του Ηλείου συγγραφέα Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου, στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου από τους μαθητές του σχολείου. Κατά την διάρκεια του αφιερώματος, παρουσιάστηκαν στοιχεία στοιχεία από την ζωή του, παρουσιάστηκε η βιογραφία του και έγινε αναφορά στο έργο του, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του και ακούστηκαν απόψεις του ίδιου του λογοτέχνη από παλαιότερες συνεντεύξεις του. Μάλιστα ο επίλογος της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός ενώ ταυτόχρονα σκόρπισε το γέλιο, καθώς διαβάστηκε ένα ιδιόχειρο σημείωμα του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου αφιερωμένο στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο οποίο είχε φοιτήσει και ο ίδιος . Ο συγγραφέας σε αυτό, διηγείται στους μαθητές ένα αστείο περιστατικό από τα γυμνασιακά του χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, όπου φιλόλογος τους ήταν ο πατέρας του Τάκη Σινόπουλου και είχε να κάνει με το μάθημα ιστορίας και το όνομα του Αμίλκα που ήταν γιος του Αννίβα. Όπως αναφέρει, την εξιστόρηση στο επίμαχο σημείο των ονομάτων διέκοψε ένα μουγκρητό από τα θρανία και καθώς κανένας από τους μαθητές δεν εμφανίστηκε ως… υπαίτιος, τους έδιωξε από την τάξη και βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μια ωραία εκδρομή στο σιδηροδρομικό σταθμό. Έκτοτε, το δίδυμο Αννίβας- Αμίλκας όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας έμεινε ιστορικό στο τμήμα τους!

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας που τόνισε ότι είναι αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο συγγραφέα, τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλου που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας «Το μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων» ως Κορυφαίος λογοτέχνης για το 2015. «Τα έργα του έχουν συγκινήσει και ξεχωρίσει μεταξύ άλλων για την «λιτη» έντονα υπαινικτική έμμεσα κριτική και διακριτικά ειρωνικά γραφή. Η σημερινή εκδήλωση έχει σχεδιαστεί ως το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος του σχολείου μας στο σπουδαίο συγγραφέα, τον δικό μας Ηλία, αφού υπήρξε εξάλλου παλαιός απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων, του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Παράλληλα η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης συνέχισης της μάθησης και σε χώρους εκτός σχολικών αιθουσών που σχετίζονται με το θέατρο, το χορό, την επιστήμη». Τέλος, ο κ. Μπίρμπας ευχαρίστησε τις εκπαιδευτικούς κα Νικολακοπούλου και κα Τσάμη που οργάνωσαν και επιμελήθηκαν το αφιέρωμα και τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν ουσιαστικά για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η φιλόλογος κ. Αιμιλία Νικολακοπούλου χαρακτήρισε τον συγγραφέα μαίτρ της μινιμαλισιτκής, μικρής γραφής, όπου μέσα από τα έργα του εκφράζει την νοσταλγία του για την ιδαίτερη πατρίδα του. Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός κ. Φωτεινή Τσάμη τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος δίνει ένα μήνυμα στους σημερινούς νέους να ακολουθούν τα όνειρά τους , να αγωνίζονται με βοηθό τη γνώση και την προσωπικότητά τους, αγαθά που χτίζονται με την Παιδεία και τον προσωπικό αγώνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές Θεοφανία Αναστασοπούλου, Γιάννης Βαρουξής, Κανδύλης Χαράλαμπος, Ζωή Μπέκιου και Ειρήνη Κατσωνοπούλου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο κ Γιάννης Πλεμμένος Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πύργου, η κα Γιολάντα Αποστολοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας, η κα Αθανασοπούλου Γιαννοπούλου Ρούλα και η κα Τρυφωνοπούλου Φανή μέληη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πύργου, Εκπαιδευτικοί και Γονείς μαθητών / μαθητριών του σχολείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος