FOLLOW US: facebook twitter

1ο & 3ο Γυμνάσιο Πύργου συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου: «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο»

Ημερομηνία: 14-09-2021 | Συντάκτης:

Το 3ο και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου ήταν δύο από τα 20 σχολεία που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» που υλοποιείται για 3η χρονιά και έχει στόχο να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους εφήβους και το Εθνικό Θέατρο, αλλά και ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που συνομιλούν και συν-δημιουργούν. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές και μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μοιράζονται στην «Πρωινή» την εμπειρία τους.

«Στο σχολείο μας φέτος, 15 μαθητές της Α΄ τάξης μέσα από τη συνθήκη του παιχνιδιού και της ομαδικής δημιουργικής απελευθέρωσης μυήθηκαν σε θεατρικές τεχνικές και αυτοσχεδιασμούς και κλήθηκαν να ανιχνεύσουν μονοπάτια που οδηγούν όλο και περισσότερο στην ψηλάφηση ενός χαρακτήρα, στην ερμηνεία ενός ρόλου, εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους. Γνώρισαν και βίωσαν την απελευθερωτική τέχνη του θεάτρου . Με συναντήσεις εντός και εκτός του σχολείου (στον αθλητικό χώρο της Αγίας Βαρβάρας) όπου και όποτε μπορούσαμε,  περισσότερο όμως εξ αποστάσεως μέσω webinars και διαδικτυακών δράσεων, στον ελεύθερο χρόνο, σε  συνθήκες που φαινόταν τα πάντα να έχουν παγώσει, αυτή η ομάδα με χαρά και ενθουσιασμό, αλλά και συνέπεια και υπευθυνότητα, κόντρα στους περιορισμούς της καραντίνας, κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική τέτοια που μας γεμίζει προσδοκίες για την επόμενη χρονιά», ανέφερε στην «Πρωινή» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου Κατερίνα Κουλοχέρα.

Εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου η εμψυχώτρια με εξειδίκευση στο Εφηβικό Θέατρο Αγγελική Τόμπρου δήλωσε ότι «το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο» εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά σε 20 σχολεία της Ελλάδας (ανά έτος, σύνολο 60 σχολεία) και στοχεύει στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, την ατομική και ομαδική έκφραση, την αισθητική και κοινωνικο-πολιτική παιδεία των εφήβων μέσα από το θέατρο.

Πριν περιγράψουμε τους στόχους και τα επιτεύγματα της ομάδας του 3ου Γυμνασίου χρειάζεται να επισημάνουμε την ιδιαιτερότητα αυτής της χρονιάς. Εξαιτίας της πανδημίας οι συναντήσεις ξεκίνησαν διαδικτυακά, κι έτσι τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους και με το θέατρο μέσα από τις πλατφόρμες webex και zoom. Παρά την αντιξοότητα και την αδυναμία για την δια ζώσης επικοινωνία, η ομάδα δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε με όλες της τις δυναμικές (ομαδοσυνεργατικότητα, αλληλοτροφοδότηση και υποστήριξη, έμπνευση και ώθηση, ώσμωση κοκ). Η πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη και οι δυνατότητες τόσο των παιδιών όσο και του θεάτρου ως οχήματος για την παιδεία, μπορούν να τροφοδοτήσει την εκπαιδευτική κοινότητα με πίστη και έμπνευση.

Από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο δρασκελίσαμε διαδικτυακά και δια ζώσης όλα τα στάδια από τη γνωριμία και τα πρώτα παιχνίδια αυτό-έκφρασης/παρουσίασης μέχρι την ομαδική σύνθεση ιστορίας και δράσεων. Από αυτά σταχυολογώ τα παρακάτω: την διαδικτυακή γνωριμία μέσα από τα παράθυρα της πλατφόρμας, με παιχνίδια όπως η προσεκτική παρατήρηση της εικόνας του καθενός-το κλείσιμο της κάμερας και έπειτα η εξερεύνηση των μικρών μετατροπών/μεταμφιέσεων που έκανε ο καθένας, τις αυτοπαρουσιάσεις μέσα στην κάμερα, τα παιχνίδια ταχύτητας, την κοινή χορογραφία μέσα από τα δωμάτια επί της καραντίνας, κά. Μετά τα ψηφιακά παιχνίδια (πολλά από τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ίδια την ομάδα!) δουλέψαμε με τα συναισθήματα και την υποκριτική στην κάμερα, την διαχείριση της ενέργειας και τον αυτοέλεγχο και αρχίσαμε να δημιουργούμε ιστορίες, η πλοκή των οποίων ενέπλεκε τους σύγχρονους προβληματισμούς των εφήβων για το δίπολο ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία, για τα όρια της δημοκρατίας και την μισαλλοδοξία που καλλιεργεί ο φόβος.

Η τελική ιστορία που επεξεργαστήκαμε αφορούσε μία ομάδα συμμαθητών Γυμνασίου οι οποίοι, μέσα στην καραντίνα αναζητούν ένα χώρο ελευθερίας, παρά τις απαγορεύσεις και τις αγκυλώσεις των δασκάλων, των γονιών, κοκ. Η επεξεργασία της ιστορίας έγινε διαδικτυακά και με πολύ χιούμορ, όπως για παράδειγμα η προσέγγιση των «ρόλων» των δασκάλων που έγινε με καρτούν και καρικατούρες. Όταν πια μας επιτράπηκε η δια ζώσης συνάντηση, οι ρόλοι και οι διάλογοι ήταν ήδη έτοιμοι, και αυτή ήταν η πιο μαγική στιγμή του φετινού ταξιδιού: η ομάδα συναντιέται  για πρώτη φορά από κοντά αλλά είναι έτοιμη να μοιραστεί την ιστορία που έχει ήδη φτιάξει από απόσταση!»

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Έμπνευση και δημιουργία, ακόμα και μέσα από τις οθόνες…

Η Θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου συνεργάστηκε φέτος με το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Σοφία Μάλεση και εμψυχωτή τον Δημήτρη Ντάσκα.

«Όταν ξέσπασε η Πανδημία πριν δύο χρόνια η Θεατρική ομάδα του σχολείου μας ετοιμαζόταν για την τελική της παράσταση η οποία δυστυχώς δεν έγινε ποτέ… Κανείς μας δεν μπορούσε τότε να υποψιαστεί πόσο πολύ θα κρατούσε αυτός ο εγκλεισμός ούτε να φανταστεί πόσο θα μας έλειπαν οι δράσεις της. Όλα τα αυτονόητα για μας τόσα χρόνια: οι υπέροχες συναντήσεις μας, τα παιχνίδια μας, τα γέλια και οι χαρές μας, οι επεισοδιακές πρόβες και οι παραστάσεις μας άρχισαν να μοιάζουν τόσο μακρινά και απαγορευμένα σιγά σιγά…Ώσπου φέτος με αφορμή την συμμέτοχή μας στο πρόγραμμα αυτό είπαμε να βάλουμε πάλι στη ζωή μας το Θέατρο που τόσο αγαπάμε  έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες έστω και διαδικτυακά. Και το πείραμα πέτυχε. Οι ψυχές και τα μυαλά των παιδιών της Ομάδας βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ακόμα και μέσα από τις οθόνες. Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Θέατρο και τον εμψυχωτή μας κ. Δημήτρη Ντάσκα για  την πολύ όμορφη συνεργασία και την ευκαιρία που είχαν οι μαθητές μας για αυτή την “ανάσα”!», δήλωσε στην «Πρωινή» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Σοφία Μάλεση.

«Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για όλους μας αλλά μας αποκάλυψε και τι έχει πραγματικά αξία. Η δουλειά με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου είναι ενδεικτική. Σκεφτείτε ότι παιδιά που είχαν μπουχτίσει από τα διαδικτυακά μαθήματα όλη την εβδομάδα, συμμετείχαν σε ένα ακόμα διαδικτυακό μάθημα, για τρεις ώρες Κυριακή απόγευμα! Και δεν είναι τυχαίο. Το μάθημα του θεάτρου βοήθησε τα παιδιά αυτά να εκφραστούν, να εκτονωθούν, να μιλήσουν για ό,τι αφορά τα ίδια, να μάθουν με ένα τρόπο βιωματικό, ομαδικό, συνεργατικό. Όλη αυτή η διαδικασία έγινε ακόμα πιο καθαρή όταν πια η ομάδα κατάφερε να συναντηθεί, μετά την άρση των περιορισμών. Αυτή την εποχή όλοι μας, και ειδικά οι έφηβοι, πιεζόμαστε τρομερά ψυχολογικά, κάτι που δείχνουν πάρα πολλές μελέτες των τελευταίων 18 μηνών. Το θέατρο είναι εδώ για να εκτονώσει αυτή την πίεση και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες» τόνισε ο εμψυχωτής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ντάσκας.

Οι μαθητές για το πρόγραμμα

«Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η ευκαιρία που μας δόθηκε είναι μοναδική και νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα μέσα από αυτή να μάθω τόσα πράγματα και να εξελιχθώ ως προσωπικότητα. Εν μέσω πανδημίας ήταν κάτι που μας έκανε να νιώσουμε συντροφιά και μας βοήθησε να περάσουμε το χρόνο μας δημιουργικά. Με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη και της κας Σοφίας, γελάσαμε, παίξαμε, αυτοσχεδιάσαμε μέσα από ενδιαφέροντα παιχνίδια!»

Βάλια Ρασούλη

«Μου άρεσε πάρα πολύ ό,τι κάναμε κι ανυπομονώ να συνεχιστούν οι δράσεις και τον Σεπτέμβριο! Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Κάθε φορά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη!»

Ειρήνη Κατσωνοπούλου

«Η ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν μοναδική! Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτές οι ώρες που αφιέρωνα τις Κυριακές μου θα μπορούσαν να περιέχουν τόση χαρά! Αν μπορούσα θα το ξαναέκανα χωρίς δεύτερη σκέψη!»

Νάντια Χριστοδουλοπούλου

Από τις διαδικτυακές συναντήσεις κάθε Κυριακή πίσω από τις οθόνες
Θεατρικά παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου και ετοιμασία αυτοσχέδιου 10λεπτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος