FOLLOW US: facebook twitter

196η Επέτειος της Μάχης στο Πούσι: «Θυμόμαστε τις νίκες…»

Ημερομηνία: 25-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”64000″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου και του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την 196η επέτειο από τη Μάχη στο Πούσι. Μια μάχη που δόθηκε στις 22-23 Ιουνίου του 1821, αλλά οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν από τις 12 Μαΐου. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τους απόγονους συγγενείς των πεσόντων.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ιστορία της μάχης στο Πούσι και τόνισε πως σήμερα επιβάλλεται να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα που μεταφέρουν οι επέτειοι αυτοί, επισημαίνοντας πως ο αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός για τους Έλληνες. «Τιμούμε τους αγωνιστές του 1821, τιμούμε την ιστορική μάχη του Πούσι, τιμούμε την ιστορία μας, συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε με ενότητα να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας, τη νέα γενιά, για το παρόν και το μέλλον» είπε στον επίλογό του. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας, ανέγνωσε τον πανηγυρικό της ημέρας. Αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά γεγονότα που τιμώνται στην επέτειο, την μεγαλύτερη μάχη στην Ηλεία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αλλά και την απελευθέρωση της Ηλείας μετά τη μάχη, με διάγγελμα του Ιμπραήμ. Μίλησε για τα δεδομένα της εποχής με τους Γαστουναίους Τούρκους, τους Φαναρίτες Τούρκους και τους Τουρκαλβανούς του Λάλα που ήταν και οι πιο σκληροί. Από την άλλη πλευρά στάθηκε στο αντίβαρο που υπήρχε την εποχή εκείνη που ήταν η Ζάκυνθος και με ιστορικές λεπτομέρειες αναφέρθηκε στην ιστορική αυτή μάχη στο Πούσι που κανένας δεν ξέχασε όσα χρόνια και αν πέρασαν…

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο της Αχλαδινής απήγγειλαν ποιήματα, ενώ τα χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, παρουσίασαν παραδοσιακούς χωρούς.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών στολών και οπλισμού του 1821 από το Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Παναγιώτης Καρατζάς.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής Ηλείας κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος και Οικονομικών κ. Μπράμος, ο πρώην Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia