FOLLOW US: facebook twitter

190 εκατ. στην οικοδομή από το «εξοικονομώ»

Ημερομηνία: 17-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τονωτική «ένεση» στην αγορά εργασίας στον δοκιμαζόμενο τομέα της οικοδομής, αναβάθμιση του «γερασμένου» οικιστικού πλούτου και φρένο στη σπατάλη ενέργειας που στην οικιακή κατανάλωση φτάνει το 40% είναι το τρίπτυχο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων που επέλεξε ο Γιώργος Σταθάκης, πέρα από διαφάνεια, εξασφάλισε ταχύτητα στην έγκριση των αιτήσεων.

Μέσα σε δύο μήνες, 13.502 νοικοκυριά πήραν χρηματοδότηση και μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τις εργασίες αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρώτο πακέτο των δηλώσεων ανέρχεται στα 190,179 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 58,7% αφορά τη δωρεάν κρατική επιχορήγηση.

Τα υπόλοιπα 78,639 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τους ιδιοκτήτες, από ίδια κεφάλαια ή από τραπεζικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο. Εχουν εξασφαλιστεί επιπλέον δημόσιοι πόροι 11,429 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν δαπάνες για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπόνηση μελετών, επιθεωρήσεις από ενεργειακούς επιθεωρητές, κ.λπ., αυξάνοντας το σύνολο των πόρων που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία στα 201,609 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για κάθε ένα εκατομμύριο που επενδύεται στην οικοδομή δημιουργούνται 14 θέσεις απασχόλησης.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και «σπάταλες» οικοδομές.

Συγκεκριμένα:

■Το 71,2% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν αφορούν νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ατομικό έως 10.000 ευρώ, ενώ το 17,1% ανήκει στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων. Σχεδόν 9 στους δέκα δικαιούχους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή ατομικό έως 15.000 ευρώ.

■Το 50,3% αναφέρονται σε κατοικίες-σουρωτήρια, που ανήκουν στην κατώτερη ενεργειακή κατάταξη (κατηγορία G) και στην ουσία οι ιδιοκτήτες τους καταναλώνουν ρεύμα για να θερμαίνουν ή να ψύχουν τον περιβάλλοντα χώρο. Μόλις το 14,1% ανήκει στην κατηγορία D, την ανώτερη που δίνει το «διαβατήριο» για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτό σημαίνει ότι έξι στις δέκα αιτήσεις ανήκουν στις «κόκκινες» ζώνες ενεργειακής συμπεριφοράς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος