FOLLOW US: facebook twitter

Νέο πλήγμα σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα στις ελιές από ανεμοθύελλα – Βρόχος τα εργατικά

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:

Ζημιές από την σφοδρή ανεμοθύελλα καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου οι αγρότες αγωνίζονται να μαζέψουν τα προϊόντα τους.

Του Μπίκα Αλέξανδρου


Μεγάλες απώλειες στην παραγωγή κυρίως ελιάς, ελαιοποιήσιμης και βρώσιμης, αναφέρουν αγρότες, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εξαιτίας της σφοδρής ανεμοθύελλας των δυο προηγούμενων ημερών.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, η ισχυρή ανεμοθύελλα που έπληξε και το νομό Ηλείας, έχει προκαλέσει έντονη καρπόπτωση σε πολλά λιοστάσια με ελαιοποιήσιμες ελιές στην περιοχή του δήμου Πηνείας.

Σύμφωνα με παραγωγούς από την περιοχή του Αιτωλικού, της Παλαιομάνινας και της Ρίγανης ο αέρας ήταν για αρκετές ώρες τόσο σφοδρός, που θύμιζε ανεμοστρόβιλο και ως εκ τούτου υπάρχουν ζημιές σε ελαιώνες, ενώ ίδια είναι η κατάσταση και στο Αγγελόκαστρο.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Σταμάτης, παραγωγός με ελιές Καλαμών, αλλά και πορτοκάλια και μανταρίνια στην περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε καρπό ώριμο, τον οποίο βρήκαν στο χειρότερο σημείο οι σφοδροί άνεμοι των δυο προηγούμενων ημερών και τον έριξαν στο έδαφος. Όπως λέει ο κ. Σταμάτης, οι ζημιές αφορούν κυρίως τις περιοχές Γουριάς και Μάστρο, όπου οι αγρότες είναι ανάστατοι.

Ακόμα όμως και στην Φθιώτιδα και κυρίως στην περιοχή της Αταλάντης, αλλά και στις Λιβανάτες, όπως μας είπαν αγρότες, υπάρχει μεγάλη καρπόπτωση από τις ανεμοθύελλες των προηγούμενων ημερών.

Εξευτελιστικές οι τιμές, στα ύψη τα μεροκάματα στο Μεσολόγγι

«Έχουμε που έχουμε τα προβλήματά μας με τους εργάτες, ήρθε και η ανεμοθύελλα και έριξε κάτω μεγάλο μέρος του καρπού στις Καλαμών, λίγο πριν μαζευτούν. Υπάρχει καθυστέρηση στη συγκομιδή γιατί δεν υπάρχουν εργάτες γης. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί στην περιοχή μας είναι μεγάλες οι ανάγκες λόγω των καλλιεργειών πορτοκαλιών και μανταρινιών. Προσωπικά έχω Ναβαλίνες και Κλημεντίνες και έχω να πω, ότι δεν πάει τίποτα καλά. Στα μανταρίνια αρχίσαμε να κόβουμε με 40, μετά πήγε 30, 27, 25 και τώρα πάει για παρακάτω η τιμή και υπάρχουν και αγρότες που παρακαλάνε τους εμπόρους. Ίδια είναι η κατάσταση και στις Ναβαλίνες, όπου έχει πάει στα 18… παρακαλετά η τιμή ενώ μόνο η κοπή στοιχίζει… 13 ολόκληρα λεπτά το κιλό», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμάτης.

Πολλά τα προβλήματα και στο Αγρίνιο

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιού του δήμου Αγρινίου, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που καλούνται να πουλήσουν το προϊόν τους, ανέδειξε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σε επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του δημάρχου Αγρινίου έχει ως εξής:

Οι παραγωγοί πορτοκαλιού του Δήμου Αγρινίου νιώθουν ότι συνθλίβονται μέσα σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία. Η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Αιτωλοακαρνανίας και οπωσδήποτε του Δήμου Αγρινίου. Ένα από τα πρωταγωνιστικά προϊόντα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας, είναι το πορτοκάλι. Ένα προϊόν ευρείας κυκλοφορίας, πρώτιστης ζήτησης από τους καταναλωτές με πολλά έσοδα. Δυστυχώς, όχι για τους παραγωγούς. Η εισοδηματική εικόνα των παραγωγών είναι αντιστρόφως ανάλογη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη θλίψη και δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Είναι ανυπόφορο να βλέπουν το προϊόν τους, για την παραγωγή του οποίου μόχθησαν και έχυσαν τον ιδρώτα του προσώπου τους, σχεδόν να «ληστεύεται» στην εξευτελιστική τιμή των 0,18 ευρώ το κιλό με κόστος παραγωγής 0,14 ευρώ ανά κιλό. Και στο τέλος να καταλήγει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των αγορών από 1,00 έως και 2,00 ευρώ. Χάσμα τιμών αγεφύρωτο που προκαλεί απελπισία και συνάμα απορία για το πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα, τα οποία οι παραγωγοί δεν εισπράττουν και δεν βλέπουν ποτέ στην τσέπη τους.

Σε όλα αυτά προστίθεται η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία ως επιστέγασμα των δυσκολιών που υφίστανται σε αυτή καθεαυτή την αγροτική δραστηριότητα. Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι κοπιάζουν σε σκληρές συνθήκες για να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους το ετήσιο εισόδημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ζοφερή πραγματικότητα. Η τιμή πώλησης πέφτει κατακόρυφα και το κόστος παραγωγής βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Απότοκο των ανωτέρω η εξαφάνιση του εισοδήματος εκατοντάδων οικογενειών. Είναι προφανής η αδικία που υφίστανται οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επειγόντως η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δράσουν. Δεν χρειάζεται απλά η λήψη μέτρων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλίας. Με ευαισθησία πρέπει να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι παλεύουν να κρατηθούν ζωντανοί και αξιοπρεπείς διατηρώντας σταθερά ψηλά την ποιότητα του προϊόντος τους. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οφείλετε με κάθε τρόπο να σταθείτε στο πλευρό τους.

Πηγή: agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος