FOLLOW US: facebook twitter

«179» αντιρρήσεις από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ημερομηνία: 21-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98740″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις για το άρθρο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους αλλά και για τους δημότες.

Αύξηση δημοτικών τελών προς όφελος εργολάβων, απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποβάθμιση κρίσιμων για την καθημερινότητα του πολίτη υπηρεσιών θα είναι, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι συνέπειες τυχόν εφαρμογής της διάταξης (άρθρο 179) του περιβόητου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε δημάρχους να παραχωρούν -χωρίς αιτιολόγηση- σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης πρασίνου.

Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στα δημοτικά συμβούλια, «η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε δημάρχους με μικρές πλειοψηφίες, 5-7 συμβούλων, να ιδιωτικοποιήσουν τρεις σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς τεκμηρίωση».

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση έχουν ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο αγωνιστικών παρεμβάσεων αντιδρώντας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι επιπτώσεις του κυβερνητικού άρθρου θα είναι πολλαπλά αρνητικές για τους πολίτες:

-Θα τριπλασιαστούν ή και θα τετραπλασιαστούν τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη προς όφελος της κερδοφορίας του εργολάβου. «Θα εμφανιστεί ο ιδιώτης ως μια φτηνή λύση, αλλά από τη στιγμή που θα μονοπωλήσει, θα εκβιάζει τους δημάρχους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και, όπως και στην κρίση, το μάρμαρο θα το πληρώσει ξανά ο πολίτης».

-Παρότι προχωρούν οι προσλήψεις 8.500 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα, με την είσοδο ιδιωτών «δεν θα υπάρξει αντικείμενο εργασίας για πολλούς εργαζόμενους και επομένως εύκολα θα μπορούν να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους.

-Θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με καταγγελίες σε δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών όπου είχε αναλάβει ιδιώτης «η αποκομιδή γινόταν μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, παρότι οι δημότες πλήρωναν την αποκομιδή κανονικά».

Περιπτώσεις σύμπραξης δήμων με ιδιώτες (με την πρακτική των ΣΔΙΤ) στον ηλεκτροφωτισμό έχουν ήδη υπάρξει σε δήμους της χώρας.

Συνοπτικά, όπως περιεγράφηκε η πρακτική λειτουργεί ως εξής: Ο ιδιώτης αναλαμβάνει την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED και για 12-13 χρόνια εισπράττει την όποια μείωση στο κόστος ρεύματος προκύπτει.

«Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί αυτή τη δουλειά να την κάνει ο εργολάβος και να μη δίνει το κράτος κίνητρα στους δήμους να κάνουν τη δουλειά με το δικό τους προσωπικό; Έτσι, και θα προκύψει εξοικονόμηση κόστους-ενέργειας προς όφελος των δημοτών και νέες μόνιμες θέσεις εργασίας».

Η αντίθεση των εργαζομένων επεκτείνεται συνολικά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας και ηλεκτρονικό μητρώο στα συνδικάτα «ξεκάθαρα η κυβέρνηση προσπαθεί να φακελώσει και να ακρωτηριάσει το συνδικαλιστικό κίνημα».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot