FOLLOW US: facebook twitter

Άρτεμις Παναγιωτοπούλου: 17 Σεπτεμβρίου – Η ημέρα του ασφαλιστή

Ημερομηνία: 18-09-2017 | Συντάκτης:

Γράφει η Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Παλαιότερα ονομαζόταν ασφαλιστής, σήμερα όμως, στη σύγχρονη διεθνή ασφαλιστική ορολογία και πρακτική, το όνομά του είναι ασφαλιστικός σύμβουλος ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Κι αυτό γιατί ο ρόλος του σήμερα, είναι να μπαίνει στο σπίτι του υποψηφίου πελάτη του, να συζητάει ανοιχτά μαζί του για τις ανάγκες, τις επιθυμίες, την περιουσία, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις του. Να δημιουργεί προσωπική επαφή και σχέσεις εμπιστοσύνης. Το ζητούμενο δεν είναι να πουλήσει ένα συμβόλαιο απλά, αλλά να εστιάσει σε αυτόν, να τον νοιαστεί πραγματικά, να του αφιερώσει χρόνο και να του βρει δρόμο και προοπτική για να στήσει το μέλλον του, να επιτύχει τους στόχους και τα όνειρά του. Ένα πολύτιμο δώρο που μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον και που κάνει το επάγγελμά μας συναρπαστικό.

Είναι ο επαγγελματίας που δεν θα φοβηθεί να «ανοίξει», τα χαρτιά του και να μιλήσει για θέματα τα οποία συνήθως δεν θίγονται. Να μιλήσει για την αξία της Ζωής του καθενός, την Ικανότητά του να παράγει Εισόδημα, την πολύτιμη Υγεία του, τις Σπουδές των παιδιών του, την Σύνταξή του, την Περιουσία του. Να μιλήσει για την θωράκιση έναντι των βέβαιων κινδύνων που καθημερινά μας απειλούν. Είναι αυτός που θα φέρει τον υποψήφιο πελάτη του προ των ευθυνών του ώστε να δράσει έγκαιρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν σ’ αυτόν και τους αγαπημένους του, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, στα εύκολα και στα δύσκολα.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Ένας σωστός επαγγελματίας Ασφαλιστικός Σύμβουλος, θα πρέπει να συμπληρώνει όσα πιο πολλά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Ήθος – Ακεραιότητα – Αξιοπιστία – Εχεμύθεια – Ειλικρίνεια – Συνέπεια – Κατάρτιση – Εμπειρία – Προσήλωση – Κατανόηση – Σεβασμό- Εργατικότητα – Υπομονή – Πείσμα – Θετική στάση – Ενθουσιασμό. Να τηρεί τους κανόνες, να επικοινωνεί την ΑΛΗΘΕΙΑ και μόνο, να νοιάζεται πραγματικά, να είναι σεμνός και να αφήνει τις αρετές του να μιλάνε γι’ αυτόν.

ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Πρώτα απ’ όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου απέναντί του. Να συνδέει άριστα το περιεχόμενο της μελέτης του σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει εκφράσει ο πελάτης (αφού προηγουμένως τον έχει ακούσει προσεκτικά). Να εξηγεί με τρόπο κατανοητό τα οφέλη της πρότασής του.

Να υπογραμμίζει σημαντικά σημεία της κάλυψης, όρους και εξαιρέσεις.

Να επικαιροποιεί την υπάρχουσα ασφάλιση, με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς αλλά και των αλλαγών της ζωής του πελάτη του.Γι αυτό καλό θα είναι ο ασφαλισμένος να τον επισκέπτεται ή να τον καλεί σε κάθε προσωπική ή επαγγελματική αλλαγή, σε κάθε προβληματισμό του.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Στην χώρα μας ακόμα και σήμερα, το επάγγελμα του Ασφαλιστή είναι ένα “παρεξηγημένο” επάγγελμα. Οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το σκεπτικό της προσωπικής ασφάλισης. Θεωρούν ότι είναι ο “άνθρωπος τσιμπούρι” που ήρθε να τους ζαλίσει, δεν έχουν κατανοήσει ότι πρώτα απ’όλα θα τους βοηθήσει να υπολογίσουν το ανυπολόγιστο: την αξία της ζωής τους και θα τους εξασφαλίσει “χρήματα ανάγκης” στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα! Άλλοι στρίβουν στη γωνία για να αποφύγουν την συνάντηση μαζί του, άλλοι χτυπάνε ξύλο και θεωρούν την ασφάλιση γρουσουζιά (λες κι όταν ασφαλίζονται σε κάποιο Ταμείο, εκεί αλλάζει το κάρμα…). Είναι η έλλειψη ασφαλιστικής παιδείας των πολιτών στην Ελλάδα που δυστυχώς, παρόλα τα χαστούκια που έχουμε δεχτεί σαν λαός τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο: να τα αφήνουμε όλα στην τύχη. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι ευκαιριακοί πωλητές, τα πολλά κανάλια διανομής, η υψηλή φορολογία, είναι παράγοντες που κάνουν αυτό το επάγγελμα από δύσκολο, ακόμα πιο δύσκολο. Ότι υπάρχει κρίση στο επάγγελμα και η πίτα έχει μικρύνει, είναι γεγονός. Όμως όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και ασφαλίσεις.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Σημαντικές όμως είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα, διότι οι αλλαγές στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης θα είναι κατακλυσμιαίες τον αμέσως επόμενο χρόνο. Ο ασφαλιστής αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί στο κέντρο μιας τέλειας καταιγίδας, η οποία όταν περάσει θα έχει αφήσει πίσω της ένα εντελώς νέο και καθαρό τοπίο.

Το πόσο υπεύθυνο ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει από δω και πέρα ο σύμβουλος στην κοινωνία, το φανερώνει ο νόμος που έχει ψηφιστεί περί καταλληλότητας. Ποιο άλλο επάγγελμα υποχρεούται σε ετήσιες εξετάσεις επαναπιστοποίησης; Μήπως προμηνύει κάτι αυτό; Η ασφάλιση θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μας. Στην ασφαλιστική αγορά δεν μπορούν πλέον να σταθούν ούτε οι αφερέγγυες εταιρείες ούτε οι ευκαιριακοί και αφερέγγυοι ασφαλιστές. Ο πελάτης δεν μπορεί να συζητήσει το πρόβλημά του, ούτε με το ηλεκτρονικό «κουτί», ούτε με τον τραπεζίτη, ούτε με τα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα, τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων που διαθέτουν τυποποιημένα απρόσωπα ασφαλιστικά προϊόντα.

Στο τέλος μένει πάντα ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής, για να μαζέψει τους δυσαρεστημένους πελάτες των εναλλακτικών δικτύων, που δεν έχουν την απαραίτητη γνώση και που βλέπουν τον ασφαλισμένο ως τζίρο, ως στόχο, ως έξτρα εισόδημα και όχι ως οικογενειάρχη με ιδιάζουσες και μεταβαλλόμενες ανάγκες. Θα μείνουν οι ευσυνείδητοι, οι συγκροτημένοι ασφαλιστές, αυτοί που γνωρίζουν καλά την δουλειά τους και την αγορά . Θα μείνει ο άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα και θα υπερασπιστεί το δίκιο του πελάτη του.

Για όλα αυτά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και “να λάβουμε πρόνοια του προσήκοντος βίου”, βάσει των αρχαίων σοφών λόγων. Αν εξακολουθήσουμε σαν λαός να κάνουμε παρέα με «φυλακισμένες ιδέες», θα σκοτώσουμε τα όνειρά

μας!

Θα πρέπει να ακούσουμε σοβαρά αυτούς τους επαγγελματίες τι έχουν να μας πουν. Λέγεται ότι μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στην πηγή, δεν μπορείς όμως να το αναγκάσεις να πιεί. Θα το έχεις όμως κάνει, να νιώσει την δίψα !!!

*** Αφιερωμένο σε όσους συναδέλφους τιμούν επάξια τον χώρο σήμερα, αλλά και σε

όσους τον τίμησαν στο παρελθόν.__


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος