FOLLOW US: facebook twitter

14 αυτοκτονίες και 6 απόπειρες το 2022 στην Ηλεία!  

Ημερομηνία: 09-11-2023 | Συντάκτης:

Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη χρονιά που πέρασε

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν  τις αυτοκτονίες την περσινή χρονιά όπου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις  σε όλη τη χώρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία και οφείλονται σε άγνωστους κυρίως λόγους ενώ υπάρχουν και καταγεγραμμένα αίτια υγείας ( ψυχικών νόσων ή ανίατης ασθένειας(, αισθηματικά, οικονομικά ή υγείας 

 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της, το 2022 σε όλη τη χώρα, καταγράφηκαν 950 απόπειρες αυτοκτονίας και 505 αυτοκτονίες εκ των οποίων οι 435 αφορούσαν άνδρες και οι 70 γυναίκες. Στην Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το 2022, καταγράφηκαν 56 απόπειρες αυτοκτονίας και 38 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 34 αφορούσαν άνδρες και 4 γυναίκες. Από τις 38 υποθέσεις αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στην περιφέρειά μας οι 29 αφορούσαν άτομα ηλικίας από 41 ετών και άνω, τρεις αφορούσαν άτομα που άνηκαν στην ηλικιακή κατηγορία από 31- 40 ετών, δύο στην ηλικιακή κατηγορία από 23 – 30 ετών και δύο αφορούσαν νεαρά άτομα ηλικίας έως 22 ετών.

Δεν είναι λίγα όμως και περιστατικά αυτοχειρίας στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας όπου το 2022 καταγράφηκαν 6 απόπειρες αυτοκτονίες και 14 αυτοκτονίες, εκ των οποίων 13 άνδρες και μία γυναίκα.

Οι αιτίες

Όσον αφορά στις αιτίες που ώθησαν τους συνανθρώπους μας στο απονενοημένο διάβημα τα στοιχεία της Αστυνομίας προβληματίζουν. Στις 27 από τις 38 περιπτώσεις προκύπτει ότι η αιτία που τους οδήγησε στην αυτοχειρία ήταν άγνωστη. Στις 7 περιπτώσεις ο λόγος ήταν η ασθένεια, σε μια περίπτωση για λόγους αισθηματικούς, δύο για λόγους οικογενειακούς και μία για οικονομικούς!

Τι επισημαίνει η «ΚΛΙΜΑΚΑ»

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωστοποίησε πρόσφατα πως από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες την ημέρα!

Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτό – πυροβολισμός.

• Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχείρων άνηκε στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και βρισκόταν εντός γάμου.

• Το 55% των θανάτων έλαβε χώρα εντός της οικείας του θανόντα.

• Η πλειοψηφία των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος) ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα.

Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των θανάτων) και έπειτα ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία

Όπως επισημαίνουν, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) λόγω διάφορων ζητημάτων όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης.
Το βασικό μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη της Κλίμακας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες από την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Υπογραμμίζουν επίσης την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές που είναι σε κίνδυνο.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του φορέα και η τοποθέτησή του στην Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot