1.281 Ηλείοι διεκδικούν μια θέση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
Της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr
Χίλιοι διακόσιοι ογδόντα ένα Ηλείοι μαθητές θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν για τους υποψηφίους των ΓΕΛ τη Δευτέρα 16 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας- και για εκείνους που θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα αλλά και για όσους διαγωνιστούν με το παλιό- ενώ μια μέρα αργότερα θα μπουν στη «μάχη» και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Συνολικά σε όλη τη χώρα θα συμμετέχουν 103.366 μαθητές ενώ οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ είναι 69.985 από τις οποίες οι 43.855 αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές και οι 26.130 στα ΤΕΙ.
Ήδη από την Μεγάλη Τρίτη έχουν αναρτηθεί τα μηχανογραφικά δελτία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου οι υποψήφιοι για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να μελετήσουν ή και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει, ενώ οδηγίες σε ότι αφορά την ηλεκτρονική υποβολή τους, αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την διεξαγωγή των εξετάσεων και ήδη έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών, έχοντας προχωρήσει στη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών και τον ορισμό των Εξεταστικών Κέντρων που και φέτος θα είναι ίδια με τα περσινά. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος, ως εξεταστικά κέντρα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα Λύκεια του Νομού ενώ για οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.
Όσον αφορά το Βαθμολογικό Κέντρο, θα λειτουργήσει και φέτος στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου με πρόεδρο την Σχολική Σύμβουλο ΠΕ 06 Μαριάνθη Κοταδάκη.
«
Φέτος στις εξετάσεις θα συμμετέχουν συνολικά 1281 Ηλείοι υποψήφιοι και συγκεκριμένα 1036 από τα ΓΕΛ (27 θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα και 1009 με το νέο) και 245 υποψήφιοι από τα ΕΠΑ (27 θα δώσουν με το παλιό σύστημα). Έχουμε ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων προς ενημέρωση και βοήθεια στις υποστηρικτικές δομές, όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Αστυνομία και τα Νοσοκομεία ενώ έχουμε προγραμματίσει για την Τρίτη 10 Μαΐου, ενημερωτική συνάντηση με τους προέδρους των Λυκειακών Επιτροπών, στις 11 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας.
Όσον αφορά τους επιτηρητές, έχουν συμπληρωθεί και με την έναρξη των σχολείων μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ανακοινωθούν στις σχολικές μονάδες ώστε και οι πρόεδροι των Λυκειακών Επιτροπών να τους ενημερώσουν. Η προετοιμασία συνεχίζεται, θεωρώ όμως πως η εμπειρία του παρελθόντος αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία των εξετάσεων. Η μόνη αλλαγή φέτος είναι ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, με το νέο και το παλιό σύστημα στους ίδιους χώρους».
«Η προετοιμασία συνεχίζεται, θεωρώ όμως πως η εμπειρία του παρελθόντος αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία των εξετάσεων» επισήμανε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος.
Χίλιοι διακόσιοι ογδόντα ένα Ηλείοι μαθητές θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου.
Εκτιμήσεις ότι θα πέσουν έως και 4000 μόρια
Ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μεγάλες ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένονται φέτος καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, προβλέπεται πτώση ακόμα και 4.000 μορίων.
Οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με το 2015.
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές -για τη σχολή της Αθήνας η βάση εκτιμάται στα 17.500 μόρια- ενώ στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.
Η μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως έως και των 4.000 μορίων, αναμένεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η «Ημερησία», σε παιδαγωγικά τμήματα της επαρχίας.
Δεν πρέπει να αποκλείεται, μάλιστα, να καταγραφούν και τμήματα στα οποία η βάση θα είναι της τάξης των μερικών χιλιάδων μορίων, καθώς μόλις το 6% του συνόλου των υποψηφίων όλων των προσανατολισμών φαίνεται να επιλέγουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών, όπως προκύπτει από την προσπάθεια αποτύπωσης των αναμενόμενων βάσεων εισαγωγής, θα φέρουν μεγάλες ανατροπές στις βάσεις.