FOLLOW US: facebook twitter

120 δόσεις…:«Βάλσαμο» ή «Τιμωρία»…

Ημερομηνία: 07-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87926″ img_size=”full”][vc_column_text]Το τελευταίο εξάμηνο παρήλθε με τις προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς να κορυφώνονται. Ενόψει εκλογών όλοι περίμεναν τις περιλάλητες «ευεργετικές ρυθμίσεις», ιδίως επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν όλο και πιο έντονα το ζήτημα της μεγέθυνσης των οφειλών τους στην εφορία& ασφαλιστικά ταμεία και είτε δεν επιθυμούσαν είτε δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, περιμέναν ως «βάλσαμο» την περιώνυμη ρύθμιση των 120 δόσεων. Μόνον που πρακτικά αποδείχθηκε άλλη μια χίμαιρα…

Κυριακάτικα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έσπευσε να ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Ειδικά όμως για τα τελευταία, η κυβέρνηση δείχνει να «τιμωρεί» το «επιχειρείν».

Έτσι, λοιπόν, ρυθμίζονται οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έως και 120 μηνιαίες δόσεις.
Αντιθέτως, οι οφειλές των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή των επιχειρήσεων, ρυθμίζονται μόνον σε έως 36 μηνιαίες δόσεις. Πράγματι, για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δύο ρυθμίσεις:

α) για οφειλές από τακτικό χαρακτήρα (δηλ. ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.) που θα μπορούν να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις (σημειωτέον ότι ούτως ή άλλως σήμερα μπορούσαν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις) και

β) για οφειλές έκτακτου χαρακτήρα που θα μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις. Δίνεται ταυτόχρονα η διαγραφή προσαυξήσεων 100% εφόσον, όμως, πληρώσουν εφάπαξ.
Τι δείχνουν τα ανωτέρω; Ότι οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου στερούνται τόσο επαφής με τη ζώσα καθημερινότητα όσο και αναπτυξιακού προσήμου. Τι θα μπορούσε να γίνει; Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης με περικοπή προσαυξήσεων  όμως σε έναν αλγόριθμο που θα αποτελούσε προϊόν συνεκτίμησης διαφόρων παραγόντων, όπως:

α) Ε.Μ.Ε (κοινωνικός συντελεστής)

β) Δείκτης EBITDA (ικανότητα αποπληρωμής)

γ) Είδος επιχείρησης (αναπτυξιακός συντελεστής).

Οι ρυθμίσεις θα έπρεπε να αποτελούν ένα εργαλείο αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών μέσω του οποίου θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε μία κοινωνία που το έχει όσο τίποτα ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή!!! Το πρόβλημα  είναι ότι λίγοι το αντιλαμβάνονται και σίγουρα όχι όσοι λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις…

Οικονομολόγοι-Φοροτεχνικοί

Βασιλόπουλος Χρήστος

Αποστολοπούλου Αριστέα[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia