FOLLOW US: facebook twitter

12 νέες φωλιές για το κιρκινέζι στα Λεχαινά

Ημερομηνία: 10-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57294″ img_size=”full”][vc_column_text]

Συνεχίζεται και φέτος η σημαντική δράση του ΦΔΥΚΣ (Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς)

Συνεχίζεται και φέτος στα Λεχαινά η σημαντική δράση του ΦΔΥΚΣ (Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου) που έχει στόχο την προστασία του Κιρκινεζιού στην πόλη των Λεχαινών.

Το Κιρκινέζι (Falconaumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη, για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Η προσπάθεια προστασίας του είδους στα Λεχαινά έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια (Πρόγραμμα Life 2003-2006, ΕΠΟΠ 20) και συνεχίστηκε δυναμικά από το 2015 από τον Φορέα Διαχείρισης. Σκοπός της δράσης είναι η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και η παρακολούθηση της αναπαραγωγής του είδους, ώστε να εδραιωθεί ένας σταθερός και αυξανόμενος πληθυσμός στα Λεχαινά, που πιθανότατα είναι και ο μοναδικός πληθυσμός της Πελοποννήσου.

42 φωλιές συνολικά

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τοποθετήθηκαν στα Λεχαινά 4 τεχνητές φωλιές το 2015, 11 φωλιές το 2016, 15 το 2017 και ακόμα 12 τεχνητές φωλιές το 2018.  Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 42 τεχνητές φωλιές σε κτίρια στο κέντρο της πόλης. Τα αποτελέσματα της δράσης προστασίας του Κιρκινεζιού τα προηγούμενα χρόνια ήταν θεαματικά. Το 2016 επιβεβαιώθηκαν 24 ενεργές φωλιές και μετρήθηκαν πάνω από 40 άτομα, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των φωλιών αλλά και το μέγεθος του πληθυσμού σε σχέση με το 2015.Το 2017 επιβεβαιώθηκαν 33 ενεργές φωλιές και πιθανότατα υπάρχουν 4 ή 5 επιπλέον, αυξάνοντας τον αριθμό των φωλιών εντυπωσιακά. Η επιτυχία των τεχνητών φωλιών, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του Φορέα και μας γέμισε ικανοποίηση και ελπίδα για την παραμονή του είδους στην Πελοπόννησο.

Αρωγοί Δήμος και ΔΕΔΔΗΕ

Στην δράση αυτή αρωγοί είναι ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και η ΔΕΔΔΗΕ και όπως τονίζει ο Φορέας Διαχείρισης σε σχετική ανακοίνωσή του: «Σε αυτή την προσπάθεια, η θετική στάση και συνδρομή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Ο Δήμαρχος, κος Μοράντ Ναμπίλ Ιωσήφ, παραμένει πολύ θετικός ως προς τη συνεργασία με τον ΦΔΥΚΣ για τη τοποθέτηση φωλιών. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Παλαιολόγος και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, κος Μίγκος, υποστηρίζουν τη δράση μας και προσφέρουν κάθε χρόνο σημαντική βοήθεια για την εξασφάλιση άδειας τοποθέτησης φωλιών σε διάφορα σημεία της πόλης. Τέλος, ο κος Βαλογιάννης, της ΔΕΔΔΗΕ μας παραχώρησε το καλαθοφόρο όχημα της υπηρεσίας και ο κος Μανδρέκας, υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ, ανέλαβε την τοποθέτηση των φωλιών για 3η συνεχή χρονιά. Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί επίσης θερμά τον κύριο Λάμπρο Λογοθέτη για την προσφορά 13 τεχνητών φωλιών για το έτος 2018».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot