FOLLOW US: facebook twitter

«Κύμα» αιτήσεων εξαγοράς στο… παρά πέντε! – Πάνω από 400 άτομα έσπευσαν στο δασαρχείο Πύργου την τελευταία εβδομάδα

Ημερομηνία: 07-08-2020 | Συντάκτης:

«Ασφυξία» προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο δασαρχείο Πύργου, καθώς αρκετοί πολίτες έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση εξαγοράς εκτάσεων Δ/Α (και όχι Α/Δ όπως γράψαμε εκ παραδρομής χθες), δηλαδή εκτάσεων που ήταν δασικές στον χάρτη του 1945 και αγροτικές στον χάρτη 2007, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αυτών των αιτήσεων.

Ωστόσο, κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει με τη συγκεκριμένη κατηγορία εκτάσεων, καθότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε τον περασμένο Μάιο αντισυνταγματική τη ρύθμιση του 2017 για την εξαγορά καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 74.400 αιτήματα εξαγοράς, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερα από 370.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Όσον αφορά την Ηλεία, οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν σε  53.170 στρέμματα, κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα, ωστόσο η πολυπλοκότητα του ζητήματος έχει καθυστερήσει τη διαδικασία.

Ο δασάρχης  πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι εφόσον ο ισχύων νόμος δεν έχει αρθεί, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων έκαναν την αίτηση εξαγοράς για να κατοχυρωθούν ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τις αιτήσεις έως αύριο (σ.σ. σήμερα) και να τις ανεβάζουμε στην πλατφόρμα που αφορά αυτές τις εκτάσεις. Το υπουργείο έχει καθημερινα εικόνα για τον αριθμό των αιτήσεων, επομένως και εμείς περιμένουμε μελλοντικά κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος