FOLLOW US: facebook twitter

11 μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την 83η ΔΕΘ

Ημερομηνία: 10-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70471″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Έχω ένα όραμα να μοιραστώ μαζί σας» τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός

 

«Δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ και σκιαγράφησε το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή με δύο λέξεις: Δίκαιη Ανάπτυξη.

«Η επιλογή μας να μη διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησής του να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματα και επιτεύγματα της κυβέρνησης και τους άξονες των μεταρρυθμίσεων σε οικονομία και κράτος και εκτίμησε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο.

«Πώς την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από την κρίση ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, θέτοντας στην ουσία το δίλημμα των εκλογών.

«Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις;», πρόσθεσε.

«Παράθυρο» για μη περικοπή συντάξεων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην τεράστια μείωση που υπέστη το εισόδημα των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Θέλω να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν περί τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Έντεκα δεσμεύσεις

Πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος, για την οποία -όπως είπε- «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα εξής:

Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1ης/1/19 η πρώτη και από 1ης/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, «άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Μέχρι το τέλος του έτους καταβολή αναδρομικών, ύψους συνολικά 1 ύψους δισ. ευρώ, σε ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Από 1ης/1/19 μείωση ασφαλιστικών εισφορώντων ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες -από 29%, που είναι σήμερα, στο 25%- αρχής γενομένης από τη 1ης/1/2019 και σε βάθος τετραετίας.

Από 1ης/1/19 εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

3.000 άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Από 1/1/’19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις.

Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας: 50% από 1/1/2019 και 100% από 1/1/2020.

Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%, από 1ης/1/’21.

 

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την Πατρών-Πύργου: Ό,τι μέχρι το τέλος του 2018 θα μπει σε τροχιά υλοποίησης

Αίσθηση προκάλεσε στους πολίτες της Ηλείας και της Αχαΐας η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, στο έργο της Πατρών – Πύργου.
Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τον τομέα των υποδομών ότι “… δίνουμε επίσης έμφαση στις μεταφορές και τις υποδομές όπου προχωράμε με στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα – Πύργος αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας”.

Ωστόσο ο θέμα της Πατρών – Πύργου τέθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου και στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Νατάσας Τραγουστή από το Ionian, ανέφερε χαρακτηριστικά : “Είναι κάτι σαν το Γεφύρι της Άρτας. Ξέρω ότι βρίσκεται στον προσυμβατικό έλεγχο. Επίσης είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα πάνε και οι 8 εργολαβίες στο ελεγκτικό συνέδριο. Είμαι σίγουρος ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου”.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot