FOLLOW US: facebook twitter

“100 χρόνια από την γέννηση της Ζωρζ Σαρή”

Ημερομηνία: 24-05-2024 | Συντάκτης:

-Παρουσιάστηκε  στην Αμαλιάδα το εξαιρετικό αφιέρωμα στην  αγαπημένη συγγραφέα παιδιών και εφήβων από την Π.Β.Α και το 3ο Γυμνάσιο της πόλης

Αφιέρωμα, στην αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών και των εφήβων, Ζώρζ Σαρή, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο, το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας» σε εποικοδομητική συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρου του δήμου Ήλιδας στη Σοχιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «100 χρόνια Ζώρζ Σαρή», καθώς  πέρυσι , συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννησή της.  Η αείμνηστη λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου του 2012.

Σε κλίμα ιδιαίτερα ζεστό, φιλικό και ενθουσιώδες, απόρροια της ήδη διαμορφωμένης σχέσης δασκάλων – μαθητών του 3ου Γυμνασίου, αλλά και της σχέσης που καταφέρνει να δημιουργήσει η Ζωρζ Σαρή με τους νεαρούς αναγνώστες της – χάρη στη βιωματική γραφή της – κατάφεραν οι μαθητές να αποδώσουν το επιθυμητό. 

Να μεταφέρουν στο κοινό πόσο το έργο της  πρωτοπόρου για την εποχής της συγγραφέως, σημάδεψε την ελληνική εφηβική λογοτεχνία και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαμορφώνει τη νέα γενιά.  Γιατί η Ζωρζ Σαρή αντιπροσώπευε αυτό ακριβώς που είχε γράψει:  «Η Ζωή θέλει να την αγαπάνε. Να την αγαπάνε χωρίς παζαρέματα, πολύ και αλογάριαστα. Μικρή κατάλαβε πως για να τα καταφέρει έπρεπε πρώτα ν΄ αγαπήσει αυτή τους ανθρώπους. Αγαπούσε όπως πεινούσε, οπως διψούσε, όπως πονούσε, όπως γελούσε».…”.

Το πρώτο της μυθιστόρημα “Ο Θησαυρός της Βαγίας” εκδόθηκε το 1969, ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα μυθιστορήματα που ακολούθησαν όπως, “Το Ψέμα” (1970), «Όταν ο ήλιος…»(1971), Κόκκινη κλωστή δεμένη…(1974), Τα γενέθλια (1977), «Οι νικητές» (1983), “Ο χορός της Ζωής” (1999), “Το προτελευταίο Σκαλοπάτι” (2009). Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα “Νινέτ” ενώ το 1995 και το 1999 τιμήθηκε για την προσφορά της από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το Δ.Σ της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης συγχαίρει και ευχαριστεί τους μαθητές γι΄ αυτό το οποίο προσέφεραν, για το δημιουργικό αποτέλεσμα,  ευχαριστεί ακόμα τους εκπαιδευτικούς για τον προσωπικό χρόνο που απλόχερα διέθεσαν, ευχαριστεί τέλος το Σχολείο για την αγαστή συνεργασία, και εύχεται να γίνει πραγματικότητα η πρόταση του Διευθυντή του Σχολείου για σταθερή συνεργασία.

Ελένη Παπαδοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος