FOLLOW US: facebook twitter

1 στα 5 παιδιά στις χώρες του ΟΟΣΑ ζουν στη φτώχεια – Η θέση της Ελλάδας

Ημερομηνία: 06-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Ο κίνδυνος μια μόνιμης ζωής στη φτώχεια επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια παιδιά στις χώρες του ΟΟΣΑ  και της ΕΕ, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου Innocenti, της UNICEF. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ζει σε συνθήκες εισοδηματικής φτώχειας- συνολικά 69 εκατομμύρια παιδιά.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση  στα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην κατάταξη, μεταξύ των 40 χωρών που εξετάστηκαν.

Το ερευνητικό ινστιτούτο της UNICEF Innocenti συγκρίνει τακτικά την κατάσταση των παιδιών στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου από το 2000 , στο πλαίσιο της έρευνας «Report Card». Η 19η έκδοση συγκρίνει την παιδική φτώχεια στις 40 χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ σε μια περίοδο 10 ετών.

Περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από τη φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά 6,6 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές υλικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους επαρκώς, να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα ρούχα ή να παρέχουν αρκετό φαγητό, πόσο μάλλον παιχνίδια.

«Οι συνέπειες της φτώχειας μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Τα παιδιά που βιώνουν τη φτώχεια έχουν λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν το σχολείο και κερδίζουν λιγότερα χρήματα ως ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες, ένα άτομο που γεννήθηκε σε μια μειονεκτική περιοχή έχει προσδόκιμο ζωής οκτώ έως εννέα χρόνια μικρότερο από ένα άτομο που γεννήθηκε σε μια εύπορη περιοχή», αναφέρει η έκθεση.

Το ινστιτούτο Innocenti, της UNICEF δείχνει επίσης μεγάλες ανισότητες στον κίνδυνο της φτώχειας: Σε 38 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκή οικογένεια έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλα παιδιά ,να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας. Τα παιδιά με αναπηρίες και τα παιδιά από εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο από το μέσο όρο. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά που ζουν μόνιμα ή επανειλημμένα στη φτώχεια, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλά από αυτά έχουν φτωχότερο λεξιλόγιο και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες ευημερίας.

Το φαινομενικά περίεργο είναι ότι ενώ ορισμένες χώρες μείωσαν την παιδική φτώχεια από το 2014 ως το 2022, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες υπέστησαν τις μεγαλύτερες αποτυχίες.

 Η Ισπανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παιδική φτώχεια στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία και κατατάσσεται στην 36η θέση. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι χώρες με παρόμοια εθνικά εισοδήματα, όπως η Σλοβενία ​​και η Ισπανία, έχουν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά παιδικής φτώχειας: Η Σλοβενία μόλις με 10% ενώ στην Ισπανία είναι 28%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών μπορούν να βελτιωθούν ανεξάρτητα από τον πλούτο μιας χώρας.

Σε Γαλλία και Βρετανία οι χειρότερες επιδόσεις

Σε πέντε χώρες υψηλότερου εισοδήματος παρατηρήθηκε αύξηση της παιδικής φτώχειας – στο Ηνωμένο Βασίλειο,τη Γαλλία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία – ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με οικονομικές δυσκολίες είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση σύμφωνα με την έκθεση έρευνας είναι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Στη Γαλλία, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 10% από το 2012 έως το 2021 και στη Μεγάλη Βρετανία έως και 20%. Οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα είναι ένας από τους λόγους για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, χώρες όπως η  Πολωνία, η Σλοβενία, η Λετονία και η Λιθουανία – που δεν συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ – πέτυχαν σημαντικές μειώσεις στην παιδική φτώχεια: μείον 38% στην Πολωνία και μείον 31% στις άλλες χώρες. Αυτές οι χώρες μείωσαν την παιδική φτώχεια κατά περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Η Πολωνία έχει επενδύσει μεταξύ άλλων σε οικογενειακά επιδόματα και η Σλοβενία ​​αύξησε τον κατώτατο μισθό.

Προτεινόμενα μέτρα

Για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν επειγόντως τα  ακόλουθα μέτρα:

-Επέκταση της κοινωνικής προστασίας για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών και οικογενειακών επιδομάτων, για να συμπληρωθεί το οικογενειακό εισόδημα των οικογενειών.

-Διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες, όπως η παιδική φροντίδα και η δωρεάν εκπαίδευση, που είναι απαραίτητες για την ευημερία τους.

-Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης με κατάλληλα μέτρα αμοιβής και φιλικά προς την οικογένεια, όπως γονική άδεια μετ’ αποδοχών, για την υποστήριξη των γονέων στο συνδυασμό εργασιακών και ευθυνών φροντίδας των παιδιών.

-Να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν μέτρα προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες των μειονοτικών ομάδων και των μονογονεϊκών νοικοκυριών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην κοινωνική προστασία, τις βασικές υπηρεσίες και την αξιοπρεπή εργασία και τη μείωση των ανισοτήτων.

«Τα επιδόματα σε χρήμα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανακούφιση της φτώχειας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να υποστηρίξουν τα νοικοκυριά δίνοντας προτεραιότητα και αυξάνοντας τις δαπάνες για παιδικά και οικογενειακά επιδόματα», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Μπορείτε να μάθετε πολλά από τις επιτυχίες διαφορετικών χωρών. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση θα καθορίσει πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να διασφαλίσουμε την ευημερία των παιδιών σήμερα και στο μέλλον».

Πηγή: Νaftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia