FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι» σε πιστοληπτική γραμμή και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ημερομηνία: 15-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55064″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον στόχο της κυβέρνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης «προκειμένου να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης», επισήμανε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με δεδομένη «τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά», εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παρέπεμψε, δε, στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε “νεοραγιαδισμό” την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία αλλά να εξορθολογίσει και να αναοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», ανέφερε επίσης.

Κατάτμηση

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών ο κ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός λέγοντας ότι πρόκειται για «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Κάλεσε, μάλιστα, τη Ν.Δ. να σταματήσει να λειτουργεί ως «βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή, ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους ”δελφίνους” και τα ”τζάκια” της Β΄Αθηνών», είπε.

Στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (σ.σ. θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση συναρτά με την κατάτμηση των περιφερειών) «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η Ν.Δ. με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν βρίσκουμε τον λόγο για τον οποίο η Ν.Δ. επιχειρεί αυτόν τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων».

Είπε ακόμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής προκειμένου να ικανοποιήσει τις “βαρωνίες” της Ν.Δ.».

Μακεδονικό

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα».

«Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της. Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της Ν.Δ. ακόμη και στα εθνικά θέματα».

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot