FOLLOW US: facebook twitter

«Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ»: Το μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Ημερομηνία: 05-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Πρεμιέρα στις 21 Απριλίου για τα «Χρώματα της Ήλιδας» με το μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη «Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ»

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου τραγουδιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα,  με τίτλο «Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ», ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και πολυαγαπημένα του τραγούδια, προετοιμάζει εδώ και καιρό για τις φετινές της  εμφανίσεις η δημοφιλής ορχήστρα τα ‘Χρώματα της Ήλιδας» που συνεχίζει την μουσική της πορεία πάντα στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη γέννηση και 33 χρόνια από το ταξίδι στην αιωνιότητα του μεγάλου μας συνθέτη και 21 χρόνια από την ίδρυση του μουσικού συνόλου «Χρώματα της Ήλιδας», θα πραγματοποιηθούν δύο μουσικές παραστάσεις  στο συναυλιακό χώρο του Rex+, στην κεντρική Πλατεία Πύργου στις 21 και 22 Απριλίου 2017, ώρα 21.15.  Για ένα διήμερο, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα «Χρώματα της Ήλιδας», σε τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και συνεχίζουμε να τραγουδάμε με τις παρέες μας.

Οι μουσικοί της ορχήστρας, τα έγχορδα και το ακορντεόν, στο στούντιό τους, μαζί με τον μαέστρο Γιώργο Γκιντζίρη και την Χαρά Σκουλαρίκου στο τραγούδι, βρίσκονται ήδη σε εντατικές πρόβες προετοιμάζοντας το ρεπερτόριο που θα μας παρουσιάσουν με την επιλογή των τραγουδιών και σίγουρα θα είναι μια πολύ ωραία μουσική παράσταση.

Ο Παύλος Αυγερινόπουλος για το αφιέρωμα στον Τσιτσάνη

Ο πρόεδρος της Ορχήστρας «Χρώματα της Ήλιδας» Παύλος Αυγερινόπουλος ανάρτησε το παρακάτω εξαιρετικό κείμενο στο facebook που αφορά το τραγούδι του Τσιτσάνη «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» που επέλεξαν να κάνουν τίτλο του αφιερώματός τους και ανέλυσε για ποιο λόγο αποφάσισαν οι φετινές τους εμφανίσεις να είναι αφιερωμένες στον Τσιτσάνη:

“Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ
Tρίκαλα 1930. Οι λέξεις ραδιόφωνο, τηλέφωνο και ηλεκτρικό είναι σχεδόν άγνωστες. Γνωστές είναι οι λέξεις γραμμόφωνο, μουζικάντης, κομπανία. Τα κινητά τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τα πισί, τα τάμπλετ, τα άιφον και τα άιπαντ, δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα. Ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής Γυμνασίου, μέσα στη σιωπή της νύχτας, στέλνει το μήνυμά του, όχι μόνο στο κορίτσι του, αλλά και στις επόμενες γενιές με τους στίχους, τη φωνή και το γλυκό κελάηδισμα του μπουζουκιού του: ¨Έχουν σωπάσει τα πουλιά/ και στης νυχτιάς τη σιγαλιά/ σου φέρνει ο άνεμος γλυκά/ τα λόγια μου τα μαγικά¨. Ο ίδιος δεν ξέρει ότι θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λαϊκό συνθέτη του 20ου αιώνα, ο οποίος θα παντρέψει τη μουσική της λάγνας Ανατολής με τους μουσικούς κανόνες της Δύσης και θα επηρεάσει τους μεταγενέστερους απ’ αυτόν Έλληνες συνθέτες. Ούτε ότι με τον καιρό το έργο του θα αναγνωριστεί και εκτός Ελλάδας και κάποιοι φοιτητές σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής θα κάνουν το μεταπτυχιακό τους ή το διδακτορικό τους, πάνω στη μουσική του.

Τα χρώματα της Ήλιδας επιθυμούσαν εδώ και χρόνια, ένα αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά περίμεναν να ¨ενηλικιωθούν¨, να μεστώσουν. Φέτος λοιπόν που συμπληρώνονται 21 χρόνια από την ίδρυση του μουσικού συνόλου, 102 χρόνια από τη γέννηση και 33 από το ταξίδι του Τσιτσάνη στην αιωνιότητα, τόλμησαν να σταθούν με ευλάβεια σε μια ανθολογία, από το τιτάνιο έργο του εμπνευσμένου δημιουργού. Ο Γιώργος Γκιντζίρης, σεβόμενος το ύφος, το ήθος, την τελειομανία και τη συνέπεια του Τσιτσάνη, ενορχήστρωσε τα τραγούδια που θα ακουστούν στο αφιέρωμα, που θα παρουσιαστεί στις 21 και 22 Απριλίου 2017, στο συναυλιακό χώρο του REX+ στον Πύργο.

Στη φετινή μουσική παράσταση, τα μέλη της Ορχήστρας μας (και πιστεύουμε και οι φίλοι που αγαπούν τη μουσική του), θα ανταποδώσουμε το μήνυμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, με τα δικά του λόγια: ¨Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ¨. Και ίσως μας ακούσει…”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος