Ότι δεν πάγωσε… έπεσε
Στρώμα τα πορτοκάλια στον κάμπο του Αλφειού από τον χιονιά
Το τελειωτικό χτύπημα στους πορτοκαλοπαραγωγούς του Αλφειού, δίνει ο χιονιάς που πλήττει την περιοχή μας αυτές τις ημέρες. Μπορεί να μην χιόνισε σε όλες τις περιοχές, όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δεν αφήνουν περιθώρια να διασωθεί η παραγωγή, ενώ αποτελούν απειλή και για το φυτικό κεφάλαιο με πιθανές ανυπολόγιστες ζημιές μακροπρόθεσμα. Εκεί που ο πάγος δεν έχει σχηματίσει «γλυπτά» κάτω από τα δέντρα, οι παραγωγοί κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να συγκομίσουν και να «διώξουν» το πορτοκάλι, όπως – όπως, ελπίζοντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά.
Ένα πρωϊνό οδοιπορικό στον κάμπο των Μακρισίων δίπλα στον ποταμό Αλφειό, ήταν αρκετό για να αποτυπώσουμε την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους πορτοκαλεώνες. Αλλού ο πάγος έχει καλύψει τα πάντα, αλλού πάλι, τα πορτοκάλια είναι στρώμα στο έδαφος και στην πιο καλή περίπτωση οι παραγωγοί με τους εργάτες μαζεύουν ότι έχει μείνει πάνω στα δέντρα, για να περισώσουν ότι μπορούν από το εισόδημα της χρονιάς.
Μιας χρονιάς πολύ δύσκολης συνολικά για τον αγρότη, που έχει βρει απέναντί του μέγιστο εχθρό τον καιρό, που χτυπά αλύπητα με κάθε φαινόμενο…
Ο παραγωγός από την περιοχή των Μακρισίων Γιώργος Παρασκευόπουλος που χθες παρά το χιονιά έκανε αγωνιώδη προσπάθεια συγκομιδής πορτοκαλιού για να περισώσει ότι μπορεί, μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στους πορτοκαλεώνες.
«Καταστραφήκαμε από τον πάγο. Κάθε μέρα ρίχνει πολύ πράμα. Πλέον τα πορτοκάλια τα δίνουμε και ότι πάρουμε. Δεν βγαίνει ούτε η καλλιέργεια. Έχει 20 ευρώ το σακί με το λίπασμα. Το κακό συνεχίζεται… Ο πάγος έκανε ζημιά στον καρπό και το μισό περιβόλι βρίσκεται στο έδαφος. Η τιμή που τα δίνουμε είναι στα 14 λεπτά. Τι να πρωτοπληρώσουμε με αυτά. Εφορείες, ΕΝΦΙΑ, λιπάσματα, φάρμακα για ρέντισμα…; Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Και η Πολιτεία δεν βοηθά, κάνουμε αιτήσεις και μας βάζει «μηδέν» ανέφερε…
Από την άλλη πλευρά πέρα από την άμεση ζημιά στην παραγωγή, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της καταστροφής και στο φυτικό κεφάλαιο που είναι τα δέντρα. «Υπάρχει και φόβος για τα δέντρα. Όταν πιάσουν οι ζέστες θα φανεί αν ξεραθούν. Αυτό θα επηρεάσει την παραγωγή του χρόνου, δεν ξέρω μην τα κόψουμε από τη ρίζα. Ο αγρότης είναι κυνηγημένος… μόνο να πληρώνει τις αυξήσεις στις εισφορές. Μας βάζουν να πληρώσουμε τα διπλά λεφτά. Τι θα πουλήσουμε για να πληρώσουμε για τη σύνταξη; Και η Πολιτεία δεν μας υπολογίζει…» κατέληξε φανερά εξοργισμένος ο κ. Παρασκευόπουλος.