‘Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει το απόστημα του φασισμού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60855″ img_size=”full”][vc_column_text]”Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο κ. Μπουτάρης εισήλθε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου καταχειροκροτούμενος από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. “Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο. Στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Σώμα, τους δημότες, παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου, αναφέρθηκε στη στιγμή της επίθεσης: “Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο οργανωμένοι φασίστες”.
“Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει”, πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.
“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί τον Οκτώβριο του 2019 να μας ‘μαυρίσει’. Στις εκλογές όμως. Ούτε με χειροδικία, ούτε με νταηλίκια”, υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε δε πως “όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν τις μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθεια μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα”.
Με την ομιλία να διακόπτεται συχνά λόγω των χειροκροτημάτων, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: “Είμαι 75 χρόνων. Θα γίνω 100 σίγουρα. Θα είμαι δήμαρχος έως τα 100. Δεν με νοιάζουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις. Έπεσα προχθές και όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν τρόμαξα. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω σηκωθεί και άλλες φορές στη ζωή μου. Έχω φτάσει πολλές φορές στον πάτο και ξανά προς τη δόξα τραβά”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε την υπόσχεση πως “όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή, το δικό μας και το δικό σας. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων”.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος του δημάρχου, ενώ στην αίθουσα ήταν επίσης παρόντες οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρώην υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον δήμο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την σωματική και λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να “ενωθούν οι φωνές και κυρίως να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο”.
Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε “θλιβερό” το θέαμα της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεκριμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμία μομφή. Ακόμη και αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν”.
“Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές”, είπε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, στην επίθεση αγνώστων στο βουλευτικό του γραφείο.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις στέκονται στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για τη στάση της. “Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια. Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση”.
Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως “τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης”.
Τον αποτροπιασμό της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση” εξέφρασε η επικεφαλής, Μόνικα Αϊβάζογλου, προσθέτοντας πως είναι “μια απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία” και πως “πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο”.
Ο Κωνσταντής Σεβρής εκ μέρους της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη” καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως “αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία”.
Να διατηρηθεί η κράτηση των συλληφθέντων για την επίθεση κατά του δημάρχου Γ. Μπουτάρη αποφάσισε το δικαστήριο. Για διάρρηξη κρεοπωλείου στο κέντρο της πόλης, λίγες ώρες μετά την επίθεση, κατηγορείται ένας εκ των κρατουμένων
Τη διατήρηση της κράτησής τους μέχρι την προσεχή Τετάρτη (23/5), οπότε αναμένεται να δικαστούν μετά τη σημερινή αναβολή που ζήτησαν και πήραν, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τους τρεις κατηγορούμενους ως δράστες της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Ο προεδρεύων του δικαστηρίου συντάχθηκε με την εισαγγελέα της έδρας, η οποία νωρίτερα είχε εισηγηθεί να μην αρθεί η κράτησή τους, παρότι οι κατηγορούμενοι δια των συνηγόρων τους ζήτησαν το αντίθετο, τονίζοντας ότι έχουν μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη και παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι θα παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο 20χρονοι συλληφθέντες δήλωσαν σπουδαστές, ενώ ο τρίτος, 36 ετών, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι εργάζεται περιστασιακά. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των 20χρονων, επισήμανε ότι ο εντολέας της δεν ανήκει σε κάποια πολιτική οργάνωση ή φορέα, ενώ μετέφερε την μετάνοιά του για όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι τρεις κρατούμενοι, όπως επίσης ο τέταρτος κατηγορούμενος – ένας 17χρονος που παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος – διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Στην αίθουσα του Πλημμελειοδικείου βρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ ο ίδιος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας. Μετά την αναβολή της δίκης, ο κ. Μπουτάρης αποχώρησε από τα δικαστήρια, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά, ο 36χρονος ομογενής, εκ των κατηγορουμένων για την επίθεση, λίγες ώρες μετά τα θλιβερά γεγονότα στο Λευκό Πύργο, κατηγορείται ότι διέρρηξε, μαζί με δύο συνεργούς τους, κρεοπωλείο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό. Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε έγινε η διάρρηξη – κλοπή, ενώ, κατά την εξέτασή του, προέκυψε η συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον του Γ. Μπουτάρη. Για το συμβάν αυτό σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.
Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε εξέλιξη από τις αστυνομικές έρευνες οι έρευνες για την ταυτοποίηση των υπολοίπων δραστών που συμμετείχαν στα επεισόδια, διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η έγγραφη παραγγελία, που έδωσε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, αναφορικά με τον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το θέμα της επίθεσης κατά του δημάρχου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας απασχόλησε το θέμα της επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. “Καταδικάζουμε κάθε μορφής βία”, τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μετά την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης “Συμμετέχω”, Δημήτρη Μούρνου για το θέμα με το αίτημα να τοποθετηθούν οι παρατάξεις. Ο ίδιος ο κ. Μούρνος ανέφερε συγκεκριμένα: “καθ΄ αυτό το περιστατικό υπερβαίνει το θέμα της προσωπικής επίθεσης κατά του δημάρχου, με τις απόψεις του οποίου πολλοί διαφωνούν – και εγώ – αλλά είναι θέμα ουσίας, δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου”.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τόνισε για το θέμα: “όταν είδα την εικόνα πρέπει να ήμουν μία από τους πολλούς που έβλεπα έναν ανήμπορο ηλικιωμένο – όσο και νάναι δήμαρχος – και με πόνεσε η καρδιά. Δεν μας περιποιεί τιμή αυτό το θέαμα αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί”. “Όταν λοιπόν διοικείς θα πρέπει να είσαι προσεκτικός” πρόσθεσε.
Ο Στέλιος Βαλιάνος, από την παράταξη “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια”, δήλωσε ότι η παράταξή του καταδικάζει κάθε πράξη και κάθε μορφή βίας, λεκτική ή σωματική, και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να υποκαθίσταται ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και τα επιχειρήματα με επιθέσεις τέτοιου είδους”.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, έκανε λόγο για “ενέργεια ενός οργανωμένου σχεδίου ενάντια στον κ. Δήμαρχο”, και πρόσθεσε ότι “η ενέργεια που έγινε δεν απεικονίζει, ούτε και αντιστοιχεί, ούτε και έχει καμία σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία, με το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού”.
Ο Βασίλης Ρέβας, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του δημάρχου και πρόσθεσε: “πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές σήμερα που επιχαίρουν με τέτοια γεγονότα”.
Η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”, υπογράμμισε ότι τέτοιες σκηνές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και τόνισε ότι πρέπει να απεμπλακεί το γεγονός από τη μέρα της γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Ζήσης Κλεισιάρης, από την “Ανταρσία”, ανέφερε ότι η επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη “δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που έζησε η Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα”.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της απρόκλητης επίθεσης σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι “η βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία”.
Εκτός από την ταυτοποίηση των δραστών που δεν έχουν συλληφθεί, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί, μέσω της προκαταρκτικής έρευνας, να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον όσων ενδεχομένως διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βιαιοπραγιών, ή τους προκάλεσαν να τελέσουν εγκλήματα.
Το ΑΠΘ καταδικάζει την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη
Τον “έντονο αποτροπιασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας”, εκφράζει το ΑΠΘ, για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης. “Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον κ. Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μία συντονισμένη προσπάθεια υπεράσπισης της ελευθερίας της γνώμης και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, οι οποίοι με τη στάση τους αμαύρωσαν την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη μετέτρεψαν σε ημέρα διχασμού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
“Φαινόμενα βίας, ανομίας και εγκληματικών ενεργειών, από όπου κι αν προέρχονται, είναι απόλυτα καταδικαστέα και δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Και μόνο όταν η καταδίκη είναι γενική, χωρίς αστερίσκους, υπάρχει ελπίδα να τα εξαλείψουμε”, αναφέρει το ΑΠΘ και προσθέτει: “όμως θα πρέπει να μας απασχολήσουν έντονα τόσο η αδιαφορία συμπολιτών μας, που αρκούνται στην καταγραφή και αναμετάδοση βίαιων ενεργειών, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να τις εμποδίσουν, όσο και οι αποστάσεις που τηρούν τα όργανα της Πολιτείας, σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.
Πηγή: amna.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]